FACEBOOK

Lehet, hogy Peking után is marad Kemény Dénes

Lehet, hogy Peking után is marad Kemény Dénes
hozzászólás, 2007.03.19.

A magyarok zsenijei a vízilabdának, és nehéz lesz megakadályozni, hogy úgy játsszanak, ahogy tudnak - mondta az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában Kemény Dénes. A Melbourne-i világbajnokságra készülő férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya hangsúlyozta: hat-hétre bővült a nyerő teljesítményre képes játékosok száma, és ha ez a tornán is kitart, aligha lehet a magyarokat legyőzni. Hozzátette: csak a pekingi olimpia foglalkoztatja, de nem teljesen kizárt, hogy az ötkarikás játékok után is marad a válogatott kispadján.

- Megnyerik az ausztráliai vébét?

Nem jós vagyok, csak edző. A motiváltságunkkal nincsen gond. Nekünk sem ideális érzés az, hogy két éven keresztül csak ezüstérmeket szereztünk. Egy VB-, egy EB-ezüst szép eredmény, de csak egy-egy apróságon múlott, hogy a fele ennek nem aranyérem lett. Most  nagyon szeretnénk végre újra győzni. Ha bejutunk a döntőbe, akkor egy igencsak felpörgött csapat megy majd neki az ellenfélnek, bárki legyen is az.

- Milyen eredménnyel lenne elégedett, és milyen helyezés jelentene egyértelműen csalódást?

Nem csak a közönségünket kényeztettük el, hanem saját magunkat is, így egyértelműen elégedettek mindig csak az arannyal vagyunk. Egy ezüst vagy egy bronz talán csalódásnak számít, pedig ezek még elfogadható eredmények. Igaz, az utóbbi időben volt ezekből elég, tehát ideje lenne, hogy most arany jöjjön.

- Néhány hónappal ezelőtt beszélt arról, hogy a szerbek ellen talán érdemes lesz változtatni a taktikán. Mennyire kell keménynek lenni ellenük?

A szabályokon belül mindenki ellen a lehető legkeményebben kell játszani, és mi ezt is tesszük. Azzal nem tudunk mit kezdeni, hogy más csapat a szabályokon túl is kemény. Én nem utasíthatom a játékosaimat olyan fajta keménységre, ami szankciókkal járna, és emiatt elvesztenénk a meccset. Remélem, a fontos meccsre egyértelműen kiderül, hogy mit engednek a bírók és mit nem. A magyar vízilabdázót amúgy nem kell félteni, mert úgy nő föl, hogy vérében van a vízi verekedés.

- A játékosok nem mondták önnek, hogy taktikát is érdemes lenne módosítani a szerbek ellen?

Az nem taktikai kérdés, hogy én bokszolásra buzdítsam valamelyik játékosom. Öklözzön saját magától, hogyha úgy érzi, hogy ezt lehet. A víz fölötti ütésért négyperces folyamatos emberhátrány, valamint egy végleges kiállítás jár. Ha ez szabályossá válik, akkor meg fogjuk tenni, de egyelőre nem az. A szerbekkel szemben olyan felfogásban kell játszanunk, amivel egy számunkra otthonosabb területre tudnánk őket kényszeríteni.

- Helytelen lenne, ha egy az egyben párhuzamot vonnánk a vízilabda és a labdarúgás között, de a németországi vébén a védekező típusú játék diadalmaskodott. Nem tart attól, hogy most Melbourne-ben is elnyomják a technikás játékosokat, és így a magyar válogatott kevésbé tud majd érvényesülni?

Ez is játékvezetői felfogás kérdése, mert a védekezésben nincs gond a csapatunkkal, ezt az elmúlt kilenc felkészülési mérkőzés pontosan mutatta. Ha valahol botladoztunk, az inkább a helyzetkihasználás volt, de ezt a legkönnyebb megoldani. A vízilabdában nem lehet arról beszélni, hogy védekező-e a felfogás vagy nem, ugyanis a védelem az alapja mindennek. A csapatom tagjai zsenijei ennek a sportágnak, és nehéz lesz megakadályozni, hogy úgy játsszanak, ahogy tudnak.

- Jelent-e problémát, hogy a közvélemény szerint a vébén is csak a szerb csapat az ellenfél, a többieken át kell gázolni?

Nem értek ezzel egyet, de ha kívülről könnyednek tűnik a játékunk, annak örülök. Mi tudjuk, hogy egyik mérkőzés sem sétagalopp. Ha mást hinnénk, akkor nem vernénk meg a riválisainkat. Márpedig jó játékkal le tudjuk győzni őket. Lesznek még erős ellenfelek, és egyáltalán nem biztos, hogy összekerülünk a szerbekkel, noha mindenki ezt várja.

- Mely válogatottak zárkózhatnak fel a magyar-szerb kettőshöz Melbourne-ben?

Az olaszokat, a horvátokat, a románokat, az oroszokat és a spanyolokat sem szabad figyelmen kívül hagyni, míg az ausztrálok hazai közönség előtt szerepelnek, meglepetés pedig bármikor történhet.

- Milyen reakciókat váltott ki a játékosokból a csapathirdetés?

Várták a játékosok, de annyira büszke és figyelmes mindenki, hogy az arcán túl sok mindent nem lehet látni a névsor kihirdetésének pillanataiban. Most sem volt ez másképp, de azt nem tudom, hogy belül kiben mi játszódott le. A hat kihagyott kerettagból hárman-négyen valószínűsítették, hogy nem lesznek az utazók között, a tizenhárom jelöltből pedig nyolc-kilenc biztosnak érezte, hogy bekerül. Azonnal félrevonultam a hat kimaradt játékossal, és megkértem őket, hogy javuljanak különböző dolgokban. Úgy tűnt, hogy egyetértenek az észrevételeimmel. Szükségünk van rájuk, hogy a csapat még erősebb legyen.

- Az olimpiai bajnok Steinmetz Ádám most mennyire van elmaradva a csúcsformájától?

Mindenképpen jót tesz neki, hogy most itthon hagytam. Ismerve az ő sportemberi kvalitásait, hamarosan olyan Steinmetz Ádámot kapok vissza, aki játékával nélküzhetetlenné teszi magát. Ha így lesz, már megérte.

- Mennyire nehéz mellőzni azokat a játékosokat, akikkel személyesen is remek kapcsolatot épített ki az évek során?

Emberileg nehéz, mert szívesebben lennék azokkal, akiket nagyon szeretek, de az eredményeket szem előtt tartva mindig az aktuálisan legjobb csapatot kell összeraknom.

- Van esély arra, hogy Pekingig visszatérjen a válogatottba egy-egy nagy öreg, aki az elmúlt években kevesebb lehetőséget kapott?

Engem legjobban a játékukkal győzhetnek meg. Ahhoz hogy valaki újra kerettag legyen, sorozatosan meggyőzően kell teljesítenie. A fiatalok is azért kerülnek be, mert feltűnően jól játszanak, majd amikor már velem dolgoznak, akkor egy konkurenciaharcban le tudják győzni az oszlopos tagokat, akikkel versenyeznek egy-egy sapkáért.

- Hogy érzi, a fiatal játékosok közül hányan válhatnak egyértelműen húzóemberré?

Ismét hat-hétre bővült a csapatban a nyerő teljesítményre képes játékosok száma, és ezek között nem egy fiatal is van. Ha az erősebb ellenfelek ellen is megmarad ez a hat-hét játékos, akkor nagyon nehéz lesz minket megverni, mert ennyi klasszist nem lehet semlegesíteni. Az jelzi, hogy mennyire erős egy csapat, hogy hány játékos lövi a gólokat.

- A melbourne-i világbajnokságnak mekkora hatása lesz a pekingi olimpiára?

A magyar válogatottnak nagyon lényeges a melbourne-i vébé. Az olimpia előtti évben különösen fontos minden világverseny. Eddig ezek jól sikerültek, hiszen 1999-ben és 2003-ban is besöpörtük az aranyakat. Remélem, hogy Ausztráliában az erőpóló helyett a látványos, nézőcsalogató játék érvényesül. Mi biztosan jó meccseket vívunk majd.

- Néhány hónappal ezelőtt az InfoRádióban beszélt először arról, hogy csak Pekingig vállalja a kapitányságot. Most lát-e esélyt arra, hogy az olimpia után is maradjon a válogatott élén?

Nem tervezem a folytatást. Kezdek hasonlóan gondolkodni, mint Athén előtt, amikor nem jelentettem ki egyértelműen, hogy abbahagyom, hanem azt mondtam, hogy most a jelen feladataira és az olimpia megnyerésére összpontosítok. Még az is benne van, hogy esetleg maradok, de egyelőre csak a pekingi olimpia érdekel. Ezért vállaltam el ezt a négy éves ciklust. Korábban nem volt arra példa, hogy háromszor egymás után ugyanaz a szövetségi kapitány ugyanazzal a válogatottal nyerni tudjon az olimpián. Más nem lehet a célom.

(forrás: InfoRádió/Farkas Dávid)