FACEBOOK

Universiade-válogatott - lezárult a felkészülés első szakasza

Universiade-válogatott - lezárult a felkészülés első szakasza
hozzászólás, 2021.02.19.

Első közös edzéseit tartotta meg a héten Szegeden a nyár végi kínai Universiadéra készülő magyar válogatott. Csütörtök délutáni edzésük után a helyszínen érdeklődtünk a munkájukról. Horváth János, Csacsovszky Erik és Simon Henrik nyilatkozata, hamarosan vlv-fotók.

Az edzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

Canon Webáru


Az Universiade-keret:

Bányai Márk (Szolnok), Dévai Kristóf (OSC) - kapusok,
Ágh György (BVSC), Csacsovszky Erik (OSC), Dala Döme (OSC), Ekler Bendegúz (Honvéd), Kiss Bálint (Honvéd), Magyar Márton (Miskolc), Pellei Frank (Szentes), Schmölcz Norman (Szolnok), Simon Henrik (Vasas), Sugár Péter (BVSC), Szatmári Kristóf (Vasas), Teleki András (Szolnok), Vadovics Viktor (Vasas) - mezőnyjátékosok.


Az "egyetemisták" hétfőtől péntekig készültek kondi- és vizes edzésekkel, Horváth János és Keszthelyi Tibor irányításával. Közben egy alkalommal edzőmeccset játszottak a szintén Szegeden edzőtáborozó magyar válogatott kerettel.


vlv-képek az edzésről


VLV-VIDEÓK:


Horváth János a vlv-nek

- Szervusz János! Köszöntelek a vlv kamerája előtt. Szegeden vagyunk, pénteken délelőtt, az utolsó edzésetekkel véget ér az Universiade válogatottunk első összetartása. Érdeklődöm, mit csináltatok, mit végeztetek, hogy értékeled a munkát ezzel a csapattal?

- Szia! Először is el szeretném mondani, hogy fantasztikus körülmények között készülhetünk ebben a gyönyörű uszodában. Ez volt az első közös edzőtáborunk. A játékosok nyilván nem ismeretlenek előttem, mert majdnem mindenkinek voltam a korosztályosválogatott-edzője.

Úgy gondolom, hogy egy picikét el tudtunk indulni azon az úton, aminek a vége nyár végén a kínai Csengduban lenne, remélem, hogy lesz. Taktikai elemeket gyakoroltunk elsősorban, volt egy edzőmérkőzésünk a felnőtt válogatottal, illetve a teszteket, amiket az utánpótlás válogatottak csinálnak, azokat mi is megcsináltuk. Ezek úszás és lábtempó jellegű felmérések. Elég sok időt vettek el, de úgy gondolom, hogy nagyon tanulságosak nekünk edzőknek, és a játékosoknak is.

- Hogy értékeled a válogatott ellen vívott edzőmeccsen nyújtott teljesítményeteket?

- Messzemenő konzekvenciákat nem lehet levonni, mert ebben az összeállításban először játszottunk, ők pedig benne vannak a munkában, de úgy gondolom, hogy a célnak nagyon megfelelő volt. Egy sokmozgásos, jó iramú mérkőzés volt, nyilván a különbség azért kijött, de hát, még egyszer elmondom, hogy az út elején vagyunk, keressük a játékunkat is. Bár tudvalevőleg az Universiade-válogatott csakúgy mint két éve, a felnőtt válogatott szakmai munkáját követi. Märcz Tomival egyeztetem a munkát, azt, amit erre a csapatra vetítve játszani szeretnénk, de hát tulajdonképpen ezek az első próbálkozásaink voltak. Ahhoz képest én elégedett vagyok az elvégzett szakmai munkával is, a gyerekek hozzáállásával is,  maximálisan, látszik, hogy szeretnének bekerülni a csapatba. Elmondtam már, hogy ez egy nyitott keret, tudvalevőleg vannak hiányzók, akikre előreláthatólag nyáron számíthatok, de én úgy gondolom, hogy nagyon tartalmas és értékes öt napot töltünk itt Szegeden!

- Köszönöm szépen János

(Lejegyezte: Kerbi)



Csacsovszky Erik a vlv-nek

- Szervusz, Erik! Csacsovszky Eriket, a magyar Universiade-válogatott csapatkapitányát köszöntöm a vlv kamerája előtt. Egy nagyon impozáns helyszínen vagyunk, érdekel majd, hogy hogy vélekedsz az uszodáról, de előtte kérlek, foglald össze, hogy milyen volt ez az összetartás!

- Köszöntöm a vlv olvasóit. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon hasznos edzőtábor volt. Túlvagyunk a fizikai teszteken, ezek többnyire úszástesztek voltak, illetve állóképességi tesztek. Ezeket szerintem jól teljesítettük. Ezen kívül rengeteget gyakoroltunk, olyan elemeket, amiket a felnőtt válogatott is gyakorol. Azt gondolom, hogy egy jó csapat lehet ez az Universiade-csapat, de mindig "zsákbamacska", mert nem tudjuk, hogy a többi ország milyen válogatottal, milyen kerettel, milyen játékosokkal áll ki. Ez majd nyáron, Csengduban kiderül, de bizakodó vagyok.

- Ennyi edzés után lehet már valamilyen következtetést levonni arról, hogy körülbelül milyen stílusotok lesz, milyen játékot fogtok játszani?

- Ennyi idő után még nehéz következtetést levonni arról, hogy milyen lesz ennek a csapatnak az arculata. Én azt gondolom, hogy a mostani összetartásnak legfőképpen az a lényege, hogy minél többet gyakoroljunk együtt, minél többet játsszunk együtt, hogy elkezdjük megszokni egymást, a másik játékstílusát és hogy egy kicsit összekovácsolódjon a brigád.

- És ebben mennyit léptetek előre?

- Azt gondolom, amennyit csak lehet egy ilyen ötnapos túrán, azt sikerült megtennünk, előre lépnünk.

- Hogy tetszik az uszoda?

- Nagyon szép. Ahogy a felnőttválogatottak már előttem is mondták, a szegedi vízilabda, illetve vízisport már megérdemelt egy modern fedett sportuszodát. Azt gondolom, hogy ez minden igényt ki tud elégíteni, köszönöm, hogy itt lehetünk.

- Köszönöm szépen a beszélgetést!

- Én köszönöm.


vlv-képek az edzésről


SIMON HENRIK a vlv-nek:

- Két centert kölcsönkért a veletek egy időben Szegeden edzőtáborozó felnőtt válogatott szövetségi kapitánya. Te csütörtökön délelőtt játszottál, Teleki András este szállhatott vízbe a nemzeti csapat sapkájában a Szerbia elleni edzőmeccsen. Hogy fogadtad ezt a döntést, mit szóltál, amikor értesültél róla és hogy ment a játék?

- Hatalmas megtisztetetésként éltem meg, hogy mehetek a felnőtt válogatott edzésére. Váratlan volt, szerdán este Horváth Jani szólt, hogy reggel a felnőttekhez kell mennem, utána Märcz Tamás is felhívott. Kicsit szokatlan volt a közeg, de igyekeztem minél jobb teljesítményt nyújtani. Szerintem ez hellyel-közzel sikerült is.

- Mennyit játszottál?

- Körülbelül egy negyednyit. Erős volt az iram, de jól éreztem magam a vízben. 

- Mondtad, hogy szokatlan volt a közeg. Mi volt a legfurcsább?

- Gyorsan kellett alkalmazkodni a társakhoz, a taktikához. Az Universiade-válogatottnál is ezeket az elemeket alkalmazzuk, de mi még csak most kezdtük el a felkészülést a héten, s én úgy csöppentem bele a csapatba, nem voltam még teljesen tisztában minden részlettel.

- Kaptál Märcz Tamástól egy kis "gyorsított kiképzést"?

- Igen, a mágnestábla előtt elmagyarázta a főbb dolgokat, de persze ez nem ugyanaz, mint amikor az ember begyakorolja a többiekkel együtt kialakítandó játékelemeket. 

- Kaptál üzeneteket ismerősöktől, barátoktól, amikor híre ment annak, hogy hova kértek kölcsön?

- Kaptam, igen, gratuláltak, ez is feldobott, mutatta, hogy nagy dologról van szó. Biztos hogy ez az élmény motiválni fog a jövőben.

- Gratulálok és köszönöm a beszélgetést!


vlv-képek az edzésről