FACEBOOK

A Duna Arénában kezdte meg felkészülését a válogatott

A Duna Arénában kezdte meg felkészülését a válogatott
hozzászólás, 2021.02.14.

Märcz Tamás bő kerete vasárnap Budapesten kezdte meg a közös munkát. A Duna Arénában sorra kerülő két edzés után hétfőn Szegedre költözik a csapat. Részletek, helyszíni vlv-riport.

Az edzésen készült vlv-fotók és videók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

Canon Webáruház


A jelenlegi bő keret:

Kardos Gergely (Douai), Lévai Márton (OSC), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok,
Angyal Dániel (Szolnok), Baksa Benedek (Eger), Burián Gergely (OSC), Bátori Bence (Vasas), Erdélyi Balázs (OSC), Gyárfás Tamás (BVSC), Hárai Balázs (OSC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztán (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sánta Dániel (Szeged), Sedlmayer Tamás (FTC), Vigvári Vendel (FTC), Zalánki Gergő (FTC) - mezőnyjátékosok.


A munkát vasárnap csak huszan kezdték meg, mint megtudtuk, Konarik Ákos dobhártyasérülés miatt volt kénytelen kihagyni az elmúlt időszakot, így önhibáján kívül most sem tudott élni a lehetőséggel. Emlékezetes, hogy ő volt az, aki újoncként mutatkozhatott volna be a debreceni Világliga-tornán a válogatottban, azonban a tartalékokat végül nem lehetett becserélni, így elmaradt az ő "avatása". (Amikor most jobbulást kívántunk neki, s megjegyeztük, hogy elég balszerencsés, nagyon szimpatikusan válaszolt: "Dehogy, az eddigi életem során többször volt szerencsém, mint nem, nem panaszkodhatok.")

A helyszín még mindig lenyűgöző, a Duna Aréna hatalmas terét nehéz megszokni, s van a keretben olyan játékos, aki most edzhetett először ebben a környezetben - természetesen óriási élményént élte meg magát a gyakorlást is.

A keret még vasárnap este tornatermi foglalkozást, majd még egy vizes edzést tart és hétfőn utazik Szegedre. Ott előbb magában készül, majd február 17. és 20. között a szerbekkel közös edzőtáborozás szerepel a programban, az utolsó napon, 20-án 15 órától pedig hivatalos - tévés - mérkőzést játszik a két csapat. Ez lesz a most elkészült szegedi Tiszavirág Sportuszoda hivatalos avatása.

Az esti edzést követően Märcz Tamás foglalja össze a vlv számára az első nap tapasztalatait.

A délelőtti munka után Pásztor Mátyást és Sánta Dánielt kértük a vlv kamerája elé:

VLV-VIDEÓK:


Pásztor Mátyás a vlv-nek

- Pásztor Mátyást köszöntöm a VLV kamerája előtt. Szia Matyi! Ismét egy válogatott-összetartás és ismét itt vagy, jelen vagy fizikailag. Arra kérlek mond el, egyrészt, hogy milyen volt az első foglalkozás, másrészt, hogy milyen reményekkel jöttél, mire számítasz?

- Szervusz, Sziasztok! Az első tréning kicsit megterhelő volt, belecsaptunk a közepébe, de amúgy jól telt, mert jó hangulat van. Szerintem mindenki kellőképpen el is fáradt, aztán folytatjuk délután. A reményeim..., majd meglátjuk, Szegeden folytatjuk holnaptól, valószínüleg ugyanígy kemény edzésekkel, aztán a hét második felében a szerbekkel tovább készülvén, majd meglátjuk, hogy ki kerül a csapatba, reméljük, hogy én is benne leszek.

- Milyen a szezonod? A BVSC-nek nagyon jól megy ebben az idényben. Mennyire viselt meg a covid-helyzet, a felborult a rendszer?

- Személy szerint jól átvészeltük eddig.  Nem tudom, hogy a későbbiekben, hogy alakul, de reméljük hasonlóan fog telni, esetleg kisebb megszakításokkal folytatjuk majd a bajnokságot. Igen, ahogy mondtad, jól megy. A szezon eleji, Pécs elleni döntetlen, megingás után, nagyon felfelé ível a csapatunk pályája. Reméljük így folytatódik. Külön öröm, hogy már a nagy csapatokhoz sorolnak minket. Még nem tartunk ott, de azért ez hízelgő.

- Ebben a fázisban, hogy látod, hol végezhettek?

- Nehéz ezt még megmondani, a célunk az, hogy a négybe kerüljünk. Azért sok mindenki meg akar minket verni, a konkurens csapatok felkészülnek ránk, minden egyes találkozónk ilyen.

- Egyre nehezebb?

- Egyre nehezebb.

- Köszönöm szépen. Jó munkát kívánok.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Sánta Dániel a vlv-nek

- Sánta Dániel áll a VLV kamerája előtt, a Duna Arénában vagyunk, ez itt a válogatott összetartása. Mit szólsz ahhoz, hogy itt vagy?

- Nagyon örülök, először is. Köszöntöm a VLV olvasóit. Felemelő érzés volt ismét a nevemet olvasni a válogatott névsorban. Úgyhogy nagyon pozitív visszajelzés érkezett ezáltal a kapitány felől is, az, hogy továbbra is bizalmat szavaz. Nagyon örülök, hogy itt lehetek. Most edzettem először a Duna Arénában életemben és el kell mondanom, hogy fantasztikus komplexum.

- Igen, ez nagyon nagy dolog. Holnap Szegeden folytatjátok, az neked egy kicsit hazai pálya - lenne, hogyha azt az uszodát ismernéd, de neked is új lesz. Milyen érzésekkel fogsz utazni?

- A múlt héten már volt szerencsém ott edzeni, úgyhogy talán egy picit otthonosabban fogok mozogni az uszodában, mint a többiek. De hát, nyilván még be kell lakni, én is abban a fázisban vagyok, hogy még szokatlan minden. Nagyon jó érzés, hogy otthon lehetek és válogatott edzésen, Szegeden, ez, azt gondolom, hogy megduplázza az eddig is magas szinten lévő motiváltságomat és erőmet. Borzasztó büszke vagyok, hogy Szeged egy ilyen uszodával bővítette a magyar vízilabdázás tárházát. 

- Ha edzettél már abban a medencében, akkor azért valamit mondj, hogy milyenek a terek, hogy milyen érzés volt, miylenek a fényviszonyok, mit tapasztaltál?

- Elsőre nagyon meleg volt, de a hét vége felé ez már normalizálódott. Nyilván a sátor után óriási kontrasztot éreztem, óriási terekkel illetve nem volt megszokott a környezet, úgyhogy ezzel meg kellett küzdeni, de hát azért  a sátornál, ami a szívem egyik uszodája azért klasszisokkal modernebb és jobb. 

- Végül megkérdezem, hogy mik a reményeid? Itt most elég sokan vagytok, bár a te posztod speciális. Mire  számítasz? Mi a célod? 

- Elsősorban az, hogy a kapitány továbbra is bizalmat tudjon nekem szavazni, ezt tovább bizonyítani a számára. Illetve, most egy kis rövid távú célként megjelöltem azt, hogy  ha már itt vagyok akkor nagyon-nagyon szeretném magamat beverekedni abba a csapatba, amely játszik majd az uszodaavatón. Úgy gondolom, szegediként nekem már ez is egy óriási motiváció, de nyilván majd eldönti, akinek el kell döntenie. Én elsősorban ezzel a reménnyel utazok vissza, haza Szegedre.

- Köszönöm szépen. Jó munkát. Sok szerencsét.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Märcz Tamás a vlv-nek

- Nagyon fárasztó napon vagytok túl, kérlek, foglald össze, milyen volt a kezdés? Mindenki itt van-e? Tudom, hogy van egy hiányzó.

- Üdvözlök mindenkit, nézőket és olvasókat is. Valóban, egy hiányzónk van a 21-es kihirdetett kerethez képest, Konarik Ákosnak volt egy sérülése, ami miatt az utóbbi időben nem tudott edzeni, ezért most nem tartott velünk, a Szolnokban kezdi meg a felkészülést. A többi játékos szerencsére itt volt.

Kicsit hasonlóképpen zajlott az első edzés, mint közel egy hónappal ezelőtt. Volt egy hosszabb úszás, aminek mindig van egy kis tesztjellege számomra, hogy lássam, milyen állapotban vannak a játékosok. Pozitív volt az összkép, úgy látom, hogy nem fáradtak és jó edzettségi állapotban vannak jelen pillanatban.

Valóban egy kemény nap után vagyunk, hiszen délelőtt közel két órát voltunk vízben, a délután pedig elég hosszúra sikerült, volt egy kötelező jellegű fotózás, amit muszáj volt megejteni és most volt itt az alkalom. Egyébként itt voltak azok a játékosok is, akik a bő kerethez tartoznak és különböző betegségek miatt nem lehetnek a keretben most. A fotózáson ők is itt voltak, de utána távoztak, az edzésen nem vettek részt. A vízben is zajlott olyan fotózás, aminek eredménye később a social médiában jól felhasználható lesz, de ezt beépítettük az edzésbe. 

Még a fotózás előtt volt egy komolyabb tornatermi edzés is, a vízben pedig mind délelőtt, mind a délután folyamán taktikai dolgokat is elővettünk, elsősorban a zónavédekezéssel, illetőleg az emberelőnyös-emberhátrányos helyzetekkel foglalkoztunk.  

- Holnap elmentek Szegedre. A hét hogy alkul? 

- Amitr még nem mondtam: azért folytak a szokásos PCR-tesztelések már tegnap és holnap is lesznek még, remélhetőleg minden rendben lesz és nem kell emiatt a kerethez nyúlni. 

Holnap valóban Szegedre utazunk, ott délután egy, a ma délutánihoz hasonló komoly foglalkozás lesz tornateremmel és vízi edzéssel. Kedden és szerdán délelőtt még egyedül leszünk, de szerdán az esti edzésre már megérkeznek a szerbek, onnantól kezdve közösen edzünk minden alkalommal. Három-négy kétkapus gyakorlást tervezünk, ebből az egyik a hivatalos mérkőzés, ami szombaton lesz. A többi edzésen egy medencében leszünk és biztos, hogy fogunk gyakorolni emberelőnyös-emberhátrányos helyzeteket, amiket már egyébként máskor is gyakoroltunk, akár a szerbekkel is a korábbi közös edzőtáborozás folyamán. Ez nagyon hasznos minden alkalommal, hiszen ők ebben talán az egyik legjobbak a világon.

Úgyhogy nem lesz unalmas, elég tartalmas hétre számítok és még nagyon az elején vagyunk, hétfőtől viszont már minden Szegeden folytatódik.

- Mennyire tudod figyelni majd - gondolom, csak esténként -, hogy mi zajlik Rotterdamban?

- Már néztük az eredmények alakulását, voltak is érdekességek, láttuk, hogy a görögök alig tudtak a grúzok ellen nyerni, akiknek volt lehetőségük az egyenlítésre, illetve számomra meglepő volt, hogy a hollandok komolyan vezettek a félidőben a németek ellen, nem tudom, mi lett a végeredmény...

- Meg is nyerték eggyel.

- Na. Számomra ez picit meglepő, még akkor is, ha ők otthon játszanak. Biztos, hogy nagyon érdekes lesz, én is, ha hazamegyek, még elemzem ezeket.

- Mit szólsz a törökök kizárásához a négy pozitív Covid.-teszt miatt? Ilyesmi, ha előfordulhat, az ember már amiatt retteghet, ha megérkezik egy verseny helyszínére, hogy mi lesz a vizsgálaton, és még vízbe se szálltak a játékosok...

-  Annyira feszített volt a mai programunk, hogy ez nekem is új hír. Valószínűleg a szabályoknak megfelelően jártak el, hiszen ez így volt a Világliga-küzdelmeknél is, hogy ha háromnál több játékosnál pozitív a Covid-teszt, akkor ez automatikusan kizárással jár.

Nagyon sajnálatos, hogy így kell, hogy kiesen a török csapat. Még ha nem is tartoztak a kvalifikáció megszerzésének esélyesei közé, mégis azt gondolom, szomorú, hogy ilyen megtörténik, de most ezekhez a szabályokhoz kell mindenkinek alkalmazkodnia.

- Reméljük, hogy nem sok ilyen lesz a jövőben.

- Reméljük.

- Tomi, jó munkát kívánok a jövő hétre!


vlv-képek