FACEBOOK

Bíró Attila a magyar-olasz előtt: ,,Ki kell adni magunkból mindent, amit tudunk!,,

Bíró Attila a magyar-olasz előtt: ,,Ki kell adni magunkból mindent, amit tudunk!,,
hozzászólás, 2021.01.23.

Ma este dől el, hogy kijut-e női válogatottunk az olimpiára. Ehhez a házigazda olasz válogatottat kell legyőzni a saját otthonában. Bíró Attila szövetségi kapitánnyal a trieszti selejtezőtorna eddigi tapasztalatairól és persze az olaszok elleni esélyekről beszélgettünk. vlv-interjú.


BÍRÓ ATTILA a vlv-nek:

- Hogy értékeled a csapat eddigi teljesítményét?

- Nem mondom, hogy elégedett vagyok, mert nem játszunk hibátlanul, nem megy úgy, ahogy tavaly januárban, a budapesti Eb-t befejeztük, de a többi csapat is így van ezzel, beleértve az olaszokat is, ilyen szempontból nincsenek előnyben velünk szemben és mi sem velük szemben.

- A csoportkörben két nagyon sima győzelem és bizakodásra okot adó játék után jött egy fájó vereség a görögöktől...

- Ahogy már otthon mondtam, amikor beszélgettünk: a görögök elleni meccset vízválasztónak tekintettem abból a szempontból, hogy én sem láttam a csapatot 11 hónapja ilyen éles meccsen játszani, nagyon kellett ez a mérkőzés! Az látszott, hogy a görögök előttünk vannak egy-két dologban, aminek megvan az oka, hiszen ki tudtak menni Spanyolországba edzőtáborozni, játszottak mérkőzéseket is, nekünk ilyen lehetőségünk nem volt, sorra maradtak el a tervezett programpontjaink a Covid-helyzet miatt.



Nem csináltam drámát a görögök elleni vereségből, hiszen benne volt a pakliban, hogy nem szerzünk pontot. Azzal viszont nem számoltam, hogy ilyen simán kikapunk, úgy is fogalmazhatok, hogy játékban nem vártam sokkal többet magunktól, de szorosabb meccsre számítottam, s arra, hogy egy döntetlen körüli eredményt el fogunk tudni érni. Ugyanakkor nyilvánvaló volt, hogy bár a meccs első szakaszában elveszítettük a fonalat, a végére újra fel tudtuk építeni magunkat.

Ezt követően, amit mi tudtunk, kihoztuk a franciák elleni pénteki meccsből, szombaton pedig már nyilván "nincs mentség", bármilyen játékkal, de hozni kell ezt a meccset. És rossz játékkal  nyilván nem lehet majd, tehát javulnunk kell.



- A többi meccs szóra sem érdemes vagy azért valamire tudtad használni azokat is?

- Egy-két dologra igen. Arra, hogy szokjuk a légkört, a pályát, kiismerjük a játékvezetést, komolyabb dologra nem. Egyébként minden nap volt edzés, gyakorlás is, annak ellenére, hogy valamennyi meccsünket 14 órakor játszottuk, ami a sziesztaidő - nem tudom, mennyire volt ez a beosztásunk a lélektani hadviselés része... Ez van, ezt is el kell tudni viselni.

- Milyenek a körülmények? Mennyire szigorú a buborék? Hogy tudtok edzeni? Hogy éltek?

- Nem lehet panaszunk, egy kulturált szállodában lakunk, az összes többi csapat is itt van. Az étkezéseknél nem önkiszolgáló rendszer van, nem lehet nyúlni semmihez, pincérek szolgálják fel az ételt.

Volt két tesztünk, az első mindjárt a megérkezésünk után, vasárnap, a második szerdán, mindenkinek negatív lett az eredménye, ebből a szempontból tehát nyugodtak lehetünk.

Egyébként szigorú a rendszer, senki nem mehet ki az utcára, annyit vagyunk csak szabad levegőn, amennyit a busz és az uszoda, illetve a busz és a szálloda között kell gyalogolni. Nincsenek tengerparti séták, de minket ez egyáltalán nem zavar. Videózunk, elemezzük az olaszokat, reggel átmozgató edzés volt a programban.



- Az olaszok szoros küzdelemben előzték meg a hollandokat, így kerülünk most össze. Ez igazolja az előzetes várakozást, miszerint majdnem mindegy, melyikük jön a mindent eldöntő mérkőzésre velünk szemben.

- Én úgy gondolom, hogy a hollandok döntöttek az elődöntők párosításról, csütörtökön, a csoportkör utolsó fordulójában a vártnál szorosabb meccset játszottak a franciákkal. Szerintem, ha nagyon akartak volna csoportelsők lenni, akkor ezt el tudták volna érni - de ez legyen az ő problémájuk. 

- Láttátok-e az olaszokat Triesztben, készültek-e videók a meccseikről, tehát van-e aktuális anyag, amiből készülni tudtok?

- Persze. És nyilván nem az Izreal elleni meccsüket szedtük ízekre, mert az nem értékmérő, de a többit, amit érdemes volt tanulmányozni, azokat elemeztük, természetesen főleg a hollandokkal vívott mérkőzésüket. Van anyagunk arról, hogy mit csinálnak, meglepni nem fognak tudni minket. Ez várható is volt, úgy gondolom, ha egyetlen képkockánk sem lett volna, csak a keretük névsorát látom, akkor is képem lenne arról, hogy mire számíthatunk. Mint ahogy mi sem tudunk hatalmas titkokat feltárni ellenük, a két csapat jól ismeri egymást, hosszú ideje tradicionálisan nagy meccseket vívunk.

- Végül is muszáj feltenni a kérdést, hogy látod az esélyeinket a ma esti meccs előtt?

- Azt gondolom, hogy hazai pályán az olaszok esélyesebbek és a csapatnak fejlődnie kell az e héten nyújtott teljesítményhez képest, de meg tudja ugrani ezt a magasságot. Bízom abban, hogy a lányoknak helyén lesz a szívük és amit pénteken újraépítettünk, az stabilan fog működni szombat este.

- A bíróktól nem tartasz?

- Nem. Biztos, hogy lesznek majd furcsaságok, de ha ezzel foglalkoznék folyamatosan... Azt szeretném, hogy a játékosok mindent adjanak ki magukból, amit tudnak, és ha ez így lesz, akkor szerintem a bírók sem fognak tudni megakadályozni minket a sikeres szereplésben.

- Köszönöm, hogy időt szakítottál a beszélgetésre és talán nem kell mondanom, mennyire fog szorítani értetek ma este itthon mindenki...


ELUTAZÁS ELŐTTI VLV-INTERJÚ BÍRÓ ATTILÁVAL

A TORNA ELSŐ NAPJÁN TÖRTÉNT

A TORNA MÁSODIK NAPJÁN TÖRTÉNT


A TORNA HARMADIK NAPJÁN TÖRTÉNT

A TORNA NEGYEDIK NAPJÁN TÖRTÉNT


A trieszti olimpiai kvalifikációs selejtezőtorna utolsó két napjának programja:

Január 23., szombat

14.00 Kazahsztán-Szlovákia (az 5-8. helyért) (17)
16.00 Franciaország-Izrael (az 5-8. helyért) (18)

18.00 Hollandia-Görögország (elődöntő) (19)
20.00 Magyarország-Olaszország (elődöntő) (20)

Helyosztók, döntők

Január 24., vasárnap


14.00 17 vesztese-18 vesztese (a 7. helyért)
16.00 17 győztese-18 győztese (az 5. helyért)

18.00 19 vesztese-20 vesztese (bronzmérkőzés)
20.00 19 győztese-20 győztese (döntő)