FACEBOOK

Bíró Attila: ,,Nem helyezésért, éremért megyünk majd Tokióba, de oda még ki kell jutni,,

Bíró Attila: ,,Nem helyezésért, éremért megyünk majd Tokióba, de oda még ki kell jutni,,
hozzászólás, 2021.01.18.

Hat találkozó, mégis "egymeccses világverseny" vár női válogatottunkra Triesztben. A torna kedden kezdődik, a sorsunk, az olimpiai részvételünk sorsa szombat este dől el. Rajt előtti vlv-interjú Bíró Attilával, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitányával.


BÍRÓ ATTILA szövetségi kapitány a vlv-nek:

- A legalapvetőbb kérdéssel kezdem: milyen állapotban van a csapat, hogy indultatok el a torna helyszínére?

- Mondhatnám a közhelyet, hogy ilyen jól meg olyan jól sikerült a felkészülésünk... Azért közhely, mert mindig ezt lehet elmondani egy világverseny előtt, mi pedig a tieszti tornát természetesen világversenynek tekintjük. A furcsasága az, hogy nevezhetjük "egymeccses világversenynek".

Voltak kisebb-nagyobb sérülések, egy hosszú felkészülésben ez mindig benne van. Most már mindenki rendben van, arra az egy meccsre mindenki 110 százalékos lesz, nem lehet kifogás.

Az indulásunk előtti Covid teszt mindenkinél negatív volt, ugyanilyen teszteléssel kezdjük a trieszti tartózkodást: a szálloda elkülönített részében zajlik majd a művelet, s addig nem is kapjuk meg az akkreditációt, amíg a vizsgálat nem "igazolja" az összes magyar részvevőt.

- Furcsa ez a helyzet, itt van előttem a torna menetrendje, keddtől vasárnapig minden egyes napon lesz egy mérkőzésetek, mégis egymeccses világversenyről beszélsz, nyilván arra a mérkőzésre célozva, amit a döntőbe jutásért fogtok játszani szombaton 18 órai kezdettel, s amit meg kell nyerni az olimpiai részvételhez...

- Igen, mert azért valljuk be, bármennyire tisztelem az izraeli, a kazah vagy a szlovák női vízilabdasport erőfeszítéseit, ők még nem tartanak azon a szinten ahol a világ élvonala. Ne legyen félreértés: Kvangdzsuban Dél-Korea ellen játszotttunk mi olyan meccset, amelyen a vízilabda-történelem legnagyobb különbségű győzelmét arattuk és nem tarjuk feleslegesnek az ilyen csapatok jelenlétét a világversenyeken. Hasonló a helyzet, mint kézilabdában: a most folyó világbajnokság szereplője például a Zöldfoki szigetek vagy Uruguay és ez is kell, fontos, hogy a sportágak hatóköre szélesedjék. Örülünk, hogy egyre több helyen játsszák a vízilabdát és egyébként: egyre jobban. De hát a csoportunkban ma még az egyetlen komoly meccsnek a görögök elleni találkozó számít és még ha azt el is veszítenénk, akkor is viszonylag gyenge ellenfél következne az elődöntőbe jutásért.

A görögökkel háromesélyes meccsre számítok, s bár az utóbbi időben mindig megvertük őket, ebből dőreség lenne bármiféle következtetést levonni, már csak azért is, mert változott a csapatuk és az edzőjük is új, az ő szakmai elképzeléseiről, taktikai megoldásairól még semmilyen képünk nincs. Magán a trieszti meccsünkön fogunk tudni erről először tájékozódni. Ha kikapnánk, akkor sem történne semmi, mert 90 százalék, hogy a negyeddöntőben vagy a franciákkal vagy a szlovákokkal kerülünk össze. 

- Azért hadd jegyezzem meg, hogy az iménti felsorolásodban a szlovákokat is megemlítetted, akik elég komoly várományosai a másik csoport utolsó helyének vagyis azért te csoportelsőséggel, a görögök legyőzésével számolsz...

- Nyilván. Így tervezek. A görögök elleni meccs lesz az első igazi erőfelmérő, amely megmutathatja, hogy milyen állapotban vagyunk, min kell változtatni, ha esetleg nem úgy alakul a dolog, ahogy mi szeretnénk.

- És ami azt a "bizonyos egy meccset" illeti? Tudni lehet, hogy vagy a hollandokat vagy a házigazda olaszokat kell legyőzni a tokiói repülőjegyért. Számít, hogy melyikük jön majd szembe vagy teljesen mindegy?

- Majdhogynem mindegy. Az egyik csapat egyik aspektusból, a másik egy ettől eltérő aspektusból nézve erősebb. Mind a kettőt képesek vagyunk legyőzni. Ha az akkori ellenfelünk hazai pályán játszik, akkor is. Ha lejt a pálya, akkor is.  Ha a rendkívül masszív holland csapat jön szembe, amely semmivel nem gyengébb nálunk, ez sem számít. Ki leszünk hegyezve arra a meccsre.

- Ez nagyon magabiztos hozzáállás, nem is akarom még csak felvillantani az esetleges rossz eredmény lehetőségét, de ha pont olyan jók, mint mi, akkor mitől vagy ennyire biztos a sikerben?

- Annyi munkát és energiát fektettünk bele, hogy nem tudom elképzelni azt, hogy valamiért mégsem jön össze, legyen az mentális ok vagy ne adj isten, fizikai tényező, ami számomra végképp lehetetlennek tűnik. De persze a labda gömbölyű, kritikus pillanatban pattanhat úgy, hogy arra nem számít az ember, ez a sport. A sportban benne van a győzelem is és a vereség is. Ez egy speciális torna azzal a további különbséggel, hogy négy-öt év munkájának eredménye egy kapufán, egy játékvezetői ítéleten, egy szerencsés vagy szerencsétlen szituáció kialakulásán múlhat. Azon dolgozunk, hogy ne ilyesmin dőljön el a sorsunk. 



- Nagyon korrekt mondatot fogalmaztál meg a napokban a szövetség honlapjának adott videóinterjúban, miszerint nem is érdemeljük meg az olimpiai részvételt, ha nem tudjuk legyőzni az olaszokat/hollandokat. Az ilyen karakán felelősségvállalás - különösen egy adott verseny előtt - nem nagyon jellemző a sportvezetői nyilatkozatokra. 

- Elmondtam a lányoknak is, hogy mi az olimpiára nem az ötödik vagy a hatodik helyért, hanem éremért megyünk majd. Persze, oda ki kell jutni... És ha azt a bizonyos ki-ki meccset nem tudjuk megnyerni, akkor tényleg nincs helyünk az éremért folyó harcban. Amennyiben viszont ez a csapat ki tudja vívni a jogot a tokiói szereplésre, akkor nagyon-nagyon jó esélyeink lesznek az éremszerzésre. Az nyilván már egy másik történet lesz, sokkal összetettebb feladat, bár azt hozzáteszem, hogy a tieszti sem egyszerű, hiszen a "sima izgalmakat" tovább terheli a Covid-helyzet összes hatása, ami azért külön stresszt jelent a játékosok számára. De ez sem baj, teher alatt nő a pálma, ehhez is hozzá kell szokni. Az edzéseken is próbálok folyamatosan stresszhelyzetet teremteni a játékosoknak, kizökkenteni őket a komfortzónájukból, akár egy váratlanul bejelentett úszóversennyel, vagy valamilyen, kisebb tétre menő feladattal. 

- A lehetséges ellenfelek bármelyikét nehezebb szerinted most legyőzni pusztán amiatt, hogy a Covid-helyzet zűrzavart teremtett, nincsenek információk, felvételek a jelenlegi játékukról? Vagy a két ország hagyományos női pólós kultúrájából, a korábbi meccseikből ki lehet következtetni, hogy mire számíthatunk?

- Inkább az utóbbi az igaz, olyan újat nem fog egyik csapat sem nyújtani sem a játékosállományt, sem a taktikát illetően, amire ne lennénk felkészülve. Az egy fontos momentum, hogy aznap mindenkinek ki kell tudnia hozni magából a tudása maximumát

Annyi hatása azonban mindenképpen volt a Covid-helyzetnek, hogy most nem a kísérletezés ideje van, a válogatott alig tudott mérkőzéseket játszani, elmaradtak a tervezett edzőtáborok, az USA-val, a spanyolokkal, a görögökkel közös felkészülési programok. Nem voltak  tétmeccsekkel járó kritikus szituációk, amelyek során új emberek bizonyíthatták volna képességeiket. A klubmeccseket, bármilyen komoly tétre mennek, nem tartom ilyeneknek, mindezek miatt talán kevesebbet változtattam az Eb-csapaton, mint amennyit módosítottam volna "normális körülmények" esetén.


Keszthelyi-Nagy Rita csapatkapitány (képeink egy évvel ezelőtt, a budapesti Európa-bajnokságon készültek)

- Milyen a mi csapatunk, milyen közösség? Az utolsó pillanatig titokban tartottad a 13 nevet. Ilyenkor van feszültség? Megmutatkozik valamennyire a rivalizálás hatása?

- Örömteli a helyzetem, mert akik szinte biztosra vehették a helyüket, azok a játékosok voltak talán a leginkább motiváltak. Szó nem volt olyasmiről, hogy "én tuti utazó vagyok, kevésbé kell hajtanom" - említhetem Keszthelyi Ritát vagy Parkes Rebeccát, akiknek aztán tényleg nem kellett izgulniuk, s ők hajtották, hajtják a legjobban a többieket. De mondhatnék több embert is. Egyébként pedig: azok, akik végül nem kerültek be a 13-ba, olyan szinten léptek előre - még akik itthon is maradtak, Máté Zsuzska és Horváth Brigi - akár fizikálisan, akár taktikailag, hogy ebből csak profitálni fognak a klubjukban vagy később a válogatottban is. 

- Mekkorának tartod ennek a jövő szombat 18 órás meccsnek a jelentőségét a magyar női vízilabdasport jövője szempontjából?

- Természetesen nagyon nagynak. Hiányozni egy olimpiáról - ez minden ilyen ország esetében nagy hátrány, hiszen természetes következmény a visszaesés. Bár van ellenpélda is: a legutóbbi két olimpiára a holland és a görög válogatottnak nem sikerült kvalifikálnia magát, de ez nem rengette meg alapjaiban a sportágat ebben a két országban, mert masszív, jó utánpótlásbázissal rendelkeztek, így stabil maradt a felnőtt válogatottjuk is. Ugyanakkor azért be kell vallani, jelentős visszaesést okozna a kvóta hiánya a sportág megítélése, de akár a bajnokságok vagy a játékosok egyéni karrierje esetében is. Ezzel tisztában vagyok én is, tudják a lányok is. Ha ez teher, akkor nyomja a vállukat, de lesz ennél még nagyobb teher is majd ott a vízben, amivel meg kell küzdeniük...

- Köszönöm a beszélgetést és sikeres szereplést kívánok!


A trieszti olimpiai selejtezőn szereplő magyar női vízilabda-válogatott:

Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Dunaújváros) - kapusok,
Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi-Nagy Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC) - mezőnyjátékosok.


Tartalékok: Kasó Orsolya - kapus (FTC), Antal Dóra (UVSE) - meőnyjátékos

A tornára 13+2 játékost lehet nevezni, a 13 játékos közül csak azt válthatja le csere, aki a meccsek között lett covidos.

A stáb:

Bíró Attila szövetségi kapitány, Tóth László másodedző, Áts Bertalan kapusedző, Horváth Ákos gyúró, dr. Pavlik Attila csapatorvos, Buza Balázs videóelemző, Csernus Imre pszichológus, Ágó Renáta szárazföldi tréner és Takács Orsolya csapatmenedzser.

Olimpiai kvalifikációs torna (január 19-24), Trieszt (Olaszország)

A csoport: 

Hollandia, Franciaország, Olaszország, Szlovákia

B csoport: 

Görögország, Magyarország, Izrael, Kazahsztán,

A tornán tehát két válogatott szerzi meg a jogot az olimpiai indulásra így a feladat a döntőbe jutás.

A program:

Csoportkör

1. forduló

Január 19., kedd

 
14.00 Magyarország-Izrael
16.00 Franciaország-Olaszország
18.00 Görögország-Kazahsztán
20.00 Hollandia-Szlovákia, 20:00

2. forduló

Január 20., szerda 


14.00 Magyarország-Kazahsztán
16.00 Görögország-Izrael
18.00 Hollandia-Olaszország
20.00 Franciaország-Szlovákia
 
3. forduló

Január 21., csütörtök


14.00 Magyarország-Görögország
16.00 Franciaország-Hollandia
18.00 Izrael-Kazahsztán
20.00 Olaszország-Szlovákia

Negyeddöntő

Január 22., péntek


14.00 A2-B3 (13)
16.00 A3-B2 (14)
18.00 A1-B4 (15)
20.00 A4-B1 (16)

Helyosztók, elődöntők

Január 23., szombat


14.00 13 vesztese-16 vesztese (az 5-8. helyért) (17)
16.00 14 vesztese-15 vesztese (az 5-8. helyért) (18)

18.00 13 győztese-16 győztese (elődöntő) (19)
20.00 14 győztese-15 győztese (elődöntő) (20)

Helyosztók, döntők

Január 24., vasárnap


14.00 17 vesztese-18 vesztese (a 7. helyért)
16.00 17 győztese-18 győztese (az 5. helyért)

18.00 19 vesztese-20 vesztese (bronzmérkőzés)
20.00 19 győztese-20 győztese (döntő)

A magyar csapat mérkőzéseit a közszolgálati televízió közvetíti, a vlv szöveges élő tudósításokat tervez és igyekszünk gólokat is megmutatni a női csapat meccseiről.