FACEBOOK

Jaj, szegény vízilabda! Káosz a FINA-nál

Jaj, szegény vízilabda! Káosz a FINA-nál
hozzászólás, 2021.01.07.

Huszonnégy órával a start előtt teljes a zűrzavar a köznyilvánosságban a debreceni Világliga-torna programját illetően - és nem a magyar rendezők hibájából. A FINA kommunikációs csődje példátlan, nem valószínű, hogy más (komoly) sportágban ilyen előfordulhat.


Mint oly sokszor megírtuk, e hét második felében Debrecenben dől el, hogy a Világliga esedékes szuperdöntőjében kik képviselhetik Európát.

Kontinensünk selejtezősorozatának eredeti rendje módosult, hogy ne legyenek felesleges utazások, a selejtezőkből továbbjutott csapatok tornarendszerben játsszák le meccseiket.

A menetrend régóta ismert volt a torna hivatalos bulletinjából, ezt dolgoztuk fel mi is, tehát ennek alapján tájékoztattuk olvasóinkat egészen tegnapig. E "változat szerint" az Olaszországgal vívott pénteki negyeddöntő elvesztése esetén Szerbiával játszunk a folytatásban, ha nyerünk, akkor pedig Spanyolországgal. (Egyetlen negyeddöntőt tudtak lejátszani tavaly márciusban, a spanyolok legyőzték a szerbeket, így e két csapatnak most csak a negyedöntők után kell bekapcsolódnia a küzdelmekbe.)

Miután szembesültünk azzal, hogy más internetes hírforrások (Total Waterpolo, waterpolo.hu) nem ezt az utat vázolják fel programismertetőjükben a mieink számára, hanem a horvát-montenegrói ágat, kétségbeesetten próbáltuk megismerni ezen információ forrását. A szövetség illetékese állította, hogy a náluk lévő program jó, a FINA oldalán azonban még ekkor is csak a bulletint találtuk hivatkozási alapként.

Aztán a FINA hírei közé január 6-i dátummal felkerült egy tájékoztatás, amit a FINA facebook oldala is közzétett, linkelt "sajtóközlemény" megjelöléssel. Ebben az általunk eddig folyamatosan közölt lebonyolítási mód szerepel, az, amit csütörtökre virradó éjszaka a meggyőző érvek hatására módosítottunk (visszamenőleg is, korábbi cikkeinkben). Tehát számunkra a szerb-spanyol ág. Mivel a FINA a saját rendezésű tornájáról adott így hírt, ráadásul két nappal a verseny előtt, kénytelenek vagyunk feltételezni, hogy ez a jó változat. De akkor miért tartja magát mindenhol makacsul a másik?

Tovább kavarja a helyzetet, hogy csütörtökön kiderült, pénteken lejátsszák a Szerbia-Spanyolország meccset. Ez barátságos mérkőzés lesz, nem számít bele a torna eredményébe, de ez csak szóban közölt információ, minden forráson úgy szerepel, hogy ez a meccs a torna része.

Ennyit tudunk január 7-én 15.50 kor. A torna programját pedig ezúttal nem ismertetjük. Majd ha kiderül, hogy melyik változat az igazi.


FRISSÍTÉS

A magyar szervezők által rendelkezésünkre bocsátott - a FINA által confirmált - program:

DAY 1 - Friday

Game 3 14:45h SERBIA v SPAIN
Game 2 16:30h FRANCE v GREECE
Game 4 18:15h CROATIA v MONTENEGRO
Game 1 20:00h ITALY v HUNGARY

DAY 2 – Saturday

Game 5 14:45h LG4 v LG1
Game 6 16:30h SERBIA v LG2
Game 7 18:15h WG4 v WG1
Game 8 20:00h SPAIN v WG2

DAY 3 – Sunday

Game 9 14:45h LG5 v LG6
Game 10 16:30h WG5 v WG6
Game 11 18:15h LG7 v LG8
Game 12 20:00h WG7 v WG8

(Mi tesszük akkor hozzá, hogy a torna első meccse barátságos mérkőzés.)

A történtekből pedig az következik, hogy a FINA hivatalos közléseinek tartalma a jövőben nem feltétlenül tekinthető hitelesnek.

Címkék:
Nincs címke.