FACEBOOK

Cseh Sándor: ,,Sorsdöntő 9 hónap következik a juniorok életében!"

Cseh Sándor: ,,Sorsdöntő 9 hónap következik a juniorok életében!
hozzászólás, 2020.12.22.

A junior válogatott négy napig dolgozott együtt, részben közösen gyakorolva a felnőttek keretével. Cseh Sándort, a korosztályért felelős szakmai vezetőt tapasztalatairól és a jövő évi tervekről kérdeztük.


CSEH SÁNDOR, az MVLSZ szakmai igazgatója a vlv-nek:

- Nagyon nagy ritkaság hogy ilyen, a világ élvonalába tartozó válogatottal tud együtt gyakorolni egy junior válogatott. Az ilyesmi mindig a "nagyobb csapat" érdeme, úgy gondolom, szép gesztus volt Märcz Tamástól, hogy együtt készülhetett a két csapat. 

Ami minket illet, természetesen már az nagy szó volt, hogy ismét együtt lehettünk, intenzíven gyakorolhattunk, emellett természetesen az is a célunk volt, hogy minél erősebb kétkapukat játsszunk - már csak azért is, hogy a közös munka ne csak nekünk, hanem a felnőtt válogatottnak is hasznos legyen.

- Hogy értékeled a játékosaid teljesítményét?

- A hozzáállással elégedett lehetek, az egyéni teljesítmények már kicsit hullámzóak voltak. Sokan úgy értékelnék azt, ami történt: mennyire jó, hogy 17-18-19 éves fiúk megfelelő partnerei lehettek a felnőtt válogatnak, én ezt más oldaláról közelítem meg: ez a néhány nap pontosan arra világított rá, hogy milyen egyéni gyengeségeik, hiányosságaik vannak még a játékosoknak. Nagyon gyorsan elröppen a felnőttkort még megelőző egy-két-három év, fontos, hogy érezzék a fiatalok, mennyit kell még tanulniuk, fejlődniük, erősödniük, ha legalább olyan szintre akarnak eljutni, mint ahol az elmúlt heti felnőtt edzőpartnereik tartanak.

Ezek a játékosok az elmúlt időszakban lépték át az OB1 küszöbét. Vannak, akik a legmagasabb osztályban is jól játszanak a klubjukban, tehát megugrották a magasabb szintet, mások talán azért kapnak állandó játéklehetőséget, mert a csapatukban nincs sok választási lehetőség, de ez lényegtelen abból a szempontból, hogy bárhol tart is jelenleg, aki kerettag, attól a következő egy-két évben folyamatos fejlődést várok el. Kivétel nélkül mindenkitől. 

- Ez most a legidősebb utánpótlás-korosztály?

- Alapvetően a 2001-es születésűek kerete, de igazából egyharmaduk 2001-es, egyharmaduk 2002-es, a többiek pedig 2003-asok. 

- Mi lesz jövőre, mire készültök?

- E korosztály, a 2001-esek nemzetközi szereplése idén kezdődött volna, egy Európa-bajnoksággal, de azt már nem lehetett megtartani, elmaradt, nem is fogják pótolni. Jövőre világbajnokság szerepel a programban, augusztus 28. és szeptember 5. között, a helyszín Buenos Aires. Nyilván mindenki abban reménykedik, hogy tavasztól folyamatosan javul majd az egészségügyi helyzet a világban, s a vb-t meg lehet majd rendezni. 

- Magáról a csapatról hogy vélekedsz? Körvonalazódik-e benned egy névsor és az, hogy ez a gárda milyen lehet majd, milyen esélyekkel indulhat például azon a bizonyos vb-n?

- Mivel ez a korosztály még nem játszott világversenyt, a riválisok szintjét sem ismerjük, ezért nem szívesen  tippelnék. Mindenképpen azt várom, hogy a miénk az egyik legjobb csapat legyen a nemzetközi színtéren. Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy mi hajlamosak vagyunk nagyon jó generációról beszélni akkor, ha az ob1-ben bizonyítanak a játékosok, miközben azért nemzetközi színtéren ez máshogy működik. Látható, hogy a klubjukban jól játszanak a spanyol, a szerb, az olasz fiatalok is, de ez még nem sokat jelent, a nemzetközi játéktér sok szempontból külön világ.

A világbajnokság egyébként messze van, s persze alapvető fontosságú, hogy a kerettagok a klubjukban jól játsszanak, de ez csak az első lépés, az igazi kemény munka most kezdődik majd a számukra. Igyekszem megértetni minden érintettel, hogy a következő 9 hónap nemcsak világbajnokságra való felkészülés miatt, de az ő személyes pályafutások szempontjából is rendkívül fontos időszak lesz. Mind erőben, mind tudásban nagyon sokat kell fejlődniük. 



- Mi a terv, hogy tudtok együtt lenni?

- Ez most egy egészen kivételes négy nap volt, különösen, hogy a felnőtt válogatottal edzhettünk. Kifejezetten azt akartam elérni, hogy meccsszerű szituációk sokaságát éljük át, ezt a célt szolgálták a kétkapuk. És ha január-februártól folyamatosan tudunk dolgozni, akkor, azt gondolom, hogy ez nagyon értékes négy nap volt, a most szerzett tapasztalatokra építve tudunk egész tavasszal edzeni. Ha megint nem lesz mód hónapokon át a találkozásra, akkor ez a mostani összetartás "visszaminősül" egyfajta állapotfelméréssé. 

- Mi a terv az utánpótlás egészét nézve ebből a szempontból? 

- Az UP-bizottság azt szeretné, hogy ha a jelenlegi helyzet marad, s nem lesz romlás, akkor februárban minden korosztályban induljanak újra az edzések, s visszatérünk az utánpótlásválogatott-hétvégékhez is, hiszen a másik két csapat is világversenyre készül, a 2004-esek és a 2006-osok is Európa-bajnokságra.

A "rendes munkamenet" az, hogy minden hónapban van egy utánpótlás-hétvége, amikor négy edzésen vesz részt valamennyi korosztály. Emellett, amikor nincs ilyen járványhelyzet, minden világversenyre készülő keret tagjai kéthetente hétköznap is találkoznak, ez így összesen 6-8 edzést jelent havonta.

- Köszönöm a tájékoztatást és sikeres munkát, eredményes szereplést kívánok 2021-re!


A négynapos összetartásra meghívott junior válogatottak névsora:

A junior válogatott meghívottainak névsora:

Gyapjas Brendon (FTC), Korom Dániel (Vasas), Prágay Botond (UVSE), Szalai Márk (KSI) - kapusok

Aranyi Máté (UVSE), Batizi Benedek (BVSC), Bozó Péter (Szentes), Bóbis Botond (Vasas), Gábor Ĺőrinc (KSI), Kevi Bendegúz (Honvéd), Konarik Ákos (Szolnok), Kókai Szilárd (Pécs), Lantos István (KSI), Mészáros Mátyás (BVSC), Molnár Erik (UVSE), Nyíri Balázs (FTC), Pető Attila (KSI), Sólyom Levente (Pécs), Szabó Bence (FTC), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Szieben András (UVSE), Sziládi Kristóf (OSC), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (UVSE), Vismeg Zsombor (Miskolc) - mezőnyjátékosok.  

A szűk stábhoz tartoznak: Tóth Kálmán, Kovács Róbert másodedzők, Kardos István kapusedző.

Mint az összetartás végeztével megtudtuk, Molnár Erik, Aranyi Máté és Szieben András ott volt ugyan a Komjádiban, de az edzéseken nem tudtak részt venni, miként betegsége miatt Lantos István és Gábor Lőrinc sem, Bozó Péter pedig sajnálatos módon az első edzésen megsérült. Így a négynapos program centerfeladatainak ellátása Kókai Szilárdra hárult...