FACEBOOK

A válogatott lezárta az edzéseket és az évet

A válogatott lezárta az edzéseket és az évet
hozzászólás, 2020.12.21.

Ötnapos összetartásának utolsó napján befejezte 2020-as munkáját a magyar férfi vízilabda-válogatott.  Hétfői riportunkban Märcz Tamást, Zalánki Gergőt és Angyal Dánielt szólaltattuk meg:

Az edzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

Canon Webáruház


A VLV TUDÓSÍTÁSA A FELKÉSZÜLÉS ELSŐ NAPJÁRÓL

A VLV TUDÓSÍTÁSA A FELKÉSZÜLÉS MÁSODIK NAPJÁRÓL

A VLV TUDÓSÍTÁSA A FELKÉSZÜLÉS HARMADIK NAPJÁRÓL

A VLV TUDÓSÍTÁSA A FELKÉSZÜLÉS NEGYEDIK NAPJÁRÓL


A sajtózárlat még az uszoda belső előterére is vonatkozik, így az utcán vártuk az esti edzésről kifelé tartó válogatottakat. Mint megtudtuk, két edzése volt a csapatnak és a délelőtti program egy részén - látogatóban - ott volt a rahabilitációs munkát végző, így a mostani összetartást kihagyó Varga Dénes. (Az eredeti tervtől eltérően viszont nem sikerült hazatérnie a Franciaországban játszó Kardos Gergelynek, akit így nélkülözni kellett.)

Az esti edzés utolsó része már kifejezetten ünnepi - vagy ha úgy tetszik: évbúcsúztató - jellegű volt: Märcz Tamás bejglirudakat tűzött ki célprémiumként a vízben versengő csapatok közül a győztesnek. És lám, milyen sokat számít a materiális jellegű ösztönzés: a fiúk valósággal megtáltosodtak a vízben...

A szövetségi kapitány a két ünnep között ismét keretet hirdet, a játékosok január 3-tól előbb Budapesten, majd Debrecenben készülnek a Világliga európai selejtezőtornájára, amelyen meccsenként 13-an szerepelhetnek majd a nevezésen leadott 15 vízilabdázó közül.

Klikk a jobb felső sarokban lévő "f" betűre!



​Fotóink az első, csütörtöki edzésen készültek:


Edzés a Komjádiban - vlv-képek (2020.12.17.)


VLV-VIDEÓK:


Märcz Tamás a vlv-nek

- Szervusz, Tamás! Köszöntelek a válogatott idei utolsó edzése után. Kérlek, először a mai napról mondj néhány értékelő mondatot, mit végeztetek?

-  A délelőtt folyamán három csapatra osztottuk a társaságot, mondhatni, hogy most már szokás szerint. Elég sokan voltunk, 19 mezőnyjátékos, három kapus. Fehér sapkás, kék sapkás, piros sapkás... Két kapu között játszottunk, hat-hét percenként cserélődtek a csapatok, mindenki mindenkivel két negyedet játszott, azaz valamennyi csapatra jutott egy nagyjából négy negyed, ami megfelelt egy mérkőzésnyi játékidőnek. Nagyon jól sikerült, azokat a taktikai elemeket kértem tőlük, amiken dolgoztunk az elmúlt napokban. Elégedett voltam, jó iramú lett ez a kétkapu.

A délutáni edzésre maradtak ugyanazok a csapatok, egy kicsit izgalmasabbá tettük az emberfóros, emberhátrányos gyakorlást azzal, hogy versenyhelyzetet teremtettünk, "feldobtunk" egy pici tétet, ez stílszerűen bejgli volt a közeli jó kis cukrászdából. Ez meglehetősen felspannolta a játékosokat, intenzív 40-45 perc volt ez a része a gyakorlásnak. Szintén azt kértem egyébként, hogy működjenek azok a taktikai elemek mind védekezésben, mind támadásban, amiket gyakoroltunk az elmúlt napokban. Amelyik csapat játékosai nyertek, boldogan távoztak a bejglikkel, de azért a többiek sem voltak szomorúak, voltak további sütemények, elköszöntünk ettől az évtől. Volt néhány hiányzó, akikről szintén megemlékeztünk pár szóval, gondoltunk rájuk. 

Érdekes év volt ez. Nagyon jól indult az Európa-bajnoksággaL, aztán borzasztó lett az egész ettől a járványidőszaktól, de talán már látja mindenki a fényt az alagút végén.

Hozzáteszem: a mai délelőtt során itt volt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és főtitkára, Kulcsár Krisztián és Vékássy Bálint, akik megnyugtattak minket afelől, hogy nyugodtan készülhetnek az olimpiára a játékosok. Ezt jó volt hallani. Ez egyébként fontos része volt a délelőtti programnak.

- Az év további részéről mit tudsz mondani? Lényegében össze se tudtatok jönni. Ez mekkora kiesés, csalódás, hiány?

- Nagyon fura volt és mint ahogy korábban is említettem, az alkalmazkodás nagyon fontos szempont minden sportolónak, vízilabdázónak - most ehhez kellett alkalmazkodnunk. Különleges év volt, ha csak a saját játékosainkra gondolunk: voltak, akik jobban megszenvedték, voltak, akik kevésbé, de talán már kicsit visszafelé tekintünk ezekre a rossz dolgokra és inkább előre nézünk. Látjuk, hogy milyen célok jönnek, tudjuk, hogy mit akarunk a következő évtől, erre ez évre pedig emlékezzünk úgy, hogy végül is a legfontosabb eseményt a legjobban sikerült abszolválnunk. Azt gondoltuk, hogy ebben az évben lesz egy még fontosabb esemény, az olimpia, de ez ugye, elmaradt, úgyhogy legyünk elégedettek, azért a hölgyek is bronzérmet szereztek és szerintem bátran várhatják a kvótaszerző eseményüket, hogy ott legyenek az olimpián.

- Nem lesz sok idő pihenni, mikor találkoztok legközelebb? A január fontos lesz a válogatott számára...

- Igen. Január 3-án jön össze legkötzelebb a társaság, Budapesten kezdjük el a felkészülést. Várhatóan a karácsony utáni időszakban ki fogom jelölni azt a felkészülési keretet, amelynek tagjai elkezdik ezt az időszakot. Természetesen ebből a társaságból lesz kijelölve a 15 játékos. Január 5-6-a körül szeretnénk áttelepülni Debrecenbe, hogy már ott legyünk, a január 8-10-i Világliga-torna helyszínén.

- Tamás! Boldog karácsonyt kívánok, nagyon boldog új évet, egy év múlva megint találkozzunk úgy, hogy egy aranyérem lesz a zsebben!

- Én annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy minden vlv-olvasónak, -nézőnek szeretnék nagyon boldog ünnepeket kívánni nemcsak a magam, hanem a csapat nevében is - és nagyon jó egészséget, ami talán ebben az évben még jobban felértékelődött, talán ez a legfontosabb, hogy ne csak szép ünnepek legyenek, hanem mindenhol egészség is. Köszönöm szépen azoknak, akik követtek bennünket, szurkoltak nekünk ebben az évben is, illetve azoknak, akik támogattak bennünket, értünk dolgoztak a háttérben!



Zalánki Gergő a vlv-nek

- Szervusz Zalesz! Köszöntelek a válogatott edzése után itt a nyílt utcán. Hogy vagy? Hogy kerülsz ide? Milyen volt az elmúlt két nap?

- Jól vagyok, köszönöm. És úgy kerülök ide, hogy bár nem hívtak be, mert úgy volt, hogy kiszedik a csavarokat a lábamból, de ez elmaradt, úgyhogy lejöttem, és jó döntést hoztam, mert nagyon jó hangulatú edzések voltak, úgyhogy nagyon jól zártuk az évet. Még egy bejglit is nyertem. :-)

- Na meséld el a bejgli történetét, aztán még kérdeznélek az elmúlt hétről...

- Ma este Tomi bejelentette, hogy egy emberelőny-emberhátrányos játék lesz, három csapat játszik, mindenki mindenkivel, oda-vissza, és aki a legtöbbet belövi, kivédekezi, az nyer. Mi nyertünk, úgyhogy duplán jól végződött ez az év.

 Na, légy szíves pár mondatban mesélj a BL-tornáról. Hogy élted meg, mi marad, mi ülepszik le meg benned erről?

Kezdeném az elején, azzal, hogy a Fradival elég nehéz időszakon vagyunk túl. Úgy gondolom, hogy az egész csapat nem volt százszázalékos, személyenkénti sérülések, betegségek voltak itt a háttérben, és ez látszódott még a bajnoki meccseinken is. Beköltöztünk a hotelbe, és ott leültünk beszélgettünk és az szerintem abszolút jót tett mindenkinek, hogy el tudta mondani, mi a problémája. Mindeneki belátta, hogy senki sem száz százalákos, nincsenek topon a játékosok, és ezért olyan játékot kell játszanunk, ami a legegyszerűbb. Aminél arra törekszünk, hogy minél kevesebb kövessünk el, és elöl majd valahogy jönnek a gólok, a lényeg az, hogy hátul ne kapjunk.

És úgy gondolom hogy a Herceg Novi ellen ez abszolút jól működött, tényleg, az azt kell, mondjam, hogy hátul szinte tökéletesek voltunk. A Brescia már jóval keményebb tempót diktált, és ott bele is hibáztunk, de azt gondolom, hogy már ott is látszódtak azok a dolgok, amikre megkértek, hogy figyeljünk oda, és mi is beszéltünk, hogy összpontosítunk rájuk- Úgyhogy a harmadik meccsen is, úgy gondolom, hogy tényleg minden a legnagyobb rendben volt, és abszolút lenyomtuk őket. Utána már nem is volt kedvük játszani, ezért lett ennyire sima.

Szerintem jól zártuk az évet a Fradival is. Tényleg nem volt egyszerű, sok sérült volt, sok volt a kihagyás, edzeni se tudtunk, mindenki ebben a cipőben járt, de jó, hogy egy ilyen pozitív töltéssel tudtunk otthagyni a csapatot, és folytatjuk majd januárban. 

- Zalesz, sok boldogságot kívánok neked az első családi karácsonyra. 

- Köszönöm, nektek is!

(Lejegyzete: Kerbi)



Angyal Dániel a vlv-nek

- Szervusz Dani! Köszöntelek a VLV kamerája előtt. Véget ért a válogatott ötnapos összetartása, te végig itt voltál, ha jól emlékszem. Kérlek, mondd el, hogy érezted magad, milyen munkát végeztetek, mennyire fáradtál el? 

- Igen, jó volt újra itt lenni. Elég régen volt utoljára válogatott-összetartás, úgyhogy majdnem azt mondom, hogy kicsit új is volt az érzés, újra itt a csapattal lenni. De jól sikerült szerintem, tudtunk gyakorolni, kicsit feleleveníteni azokat a reflexeket, amik megvoltak, úgyhogy jó kis öt napon vagyunk túl. 

- Sokat játszottatok a junior válogatottal. Tudnád őket értékelni? Nem személy szerint, csak mégis, hogy milyen benyomást tettek rátok.

- Nagyon jó kis korosztály ez a junior válogatott. Szerintem abszolút éremesélyesek, nem ismerem annyira a mezőnyt, de tényleg pozitív csalódás volt, jobban játszottak, mint amire számítottam. 

- Beszélj egy kicsit a saját klubcsapatodról! 

- Hát, egy kicsit furcsa, ezt már más fórumon mondtam, hogy igazából veretlenül zártuk ezt az évet a Szolnokkal, de mégsem sikerült a célunkat elérni, mert sem a Magyar Kupát nem tudtuk megnyerni, se a BL-ben nem sikerült főtáblára kerülni, úgyhogy nekünk ez ilyen szempontból felemás év volt, pont azon a két legfontosabb mérkőzésünkön, amikor mindenképp győznünk kellett volna, azokon csak döntetlent értünk el, és a Fradi ellen ötméteresekkel kikaptunk. Úgyhogy ezt a részét nagyon sajnálom, a többivel persze elégedettek vagyunk, meg az teljesen rendben volt, de igazából ez, hogy így játszottunk nem ért semmit úgymond, mert sem a BL-ben nem tudtunk odakerülni, se nem kaptunk Magyar Kupát a nyáron. Én kiegyeznék azzal, hogy ne legyen ennyire makulátlan a következő félév, viszont érjünk el eredményt. 

-  Hol töltöd a karácsonyt?

- Szolnokon leszek. Idén megbeszéltük a családdal, hogy nem annyira mászkálunk, vigyázunk magunkra, úgyhogy Szolnokon a feleségemmel leszünk. 

- Boldog ünnepeket kívánok!

- Köszönöm, viszont kívánom neked is!

(Lejegyezte: Kerbi) 


Csütörtökön és pénteken ők szálltak vízbe:

Bisztritsányi Dávid (UVSE), Lévai Márton (OSC), Nagy Viktor (Szolnok) - kapusok,
Angyal Dániel (Szolnok), Baksa Benedek (Eger), Bátori Bence (Vasas), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Gyárfás Tamás (BVSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztán (OSC), Nagy Ádám (Szolnok), Pásztor Mátyás (BVSC), Sánta Dániel (Szeged), Várnai Kristóf (OSC) - mezőnyjátékosok.

A december 19-21-i meghívottak:

Kardos Gergely (Doua, francia), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok,
Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Vasas), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztán (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)- mezőnyjátékosok.

Extra meghívottak voltak a felnőttekhez:

Konarik Ákos (Szolnok), Vigvári Vendel (FTC)