FACEBOOK

Indul az Eurokupa - négy magyar csapattal

Indul az Eurokupa - négy magyar csapattal
hozzászólás, 2020.12.03.

Pénteken Európa nyolc városában megkezdődik a második számú európai klubtorna, az Eurokupa versenysorozata. A mezőny vasárnapra megfeleződik, vagyis minden csoportból az első két helyezett jut tovább, már a nyolcaddöntőbe. Előzetesünkben a négy részt vevő magyar csapat vezetőedzőjének (Szűcs Levente, Varga Dániel, Petrovai Márton és Zsivko Gocics) nyilatkozatát olvashatják és persze ismertetjük a tornák programját is.


Eurokupa, kvalifikációs kör (december 4-5-6.):

A csoport (Barcelona)
CN Barcelona (ESP), Tourcoing (FRA), BVSC (HUN), Panionios (GRE)

B csoport (Sabadell)
Jadran Split (CRO), Steaua Bukarest (ROU), Dinamo Moszkva (RUS), CN Sabadell (ESP)

C csoport (Kranj)
OSC (HUN), Crvena Zvezda (SRB), Noisy (FRA), Triglav Kranj (SLO)

D csoport (Aix-en-Provance)
Vouliagmeni (GRE), Pays d’Aix (FRA), Ludwigsburg (GER), Carouge (SUI)

E csoport (Savona)
Radnicki Kragujevac (SRB), Potsdam (GER), Savona (ITA), Mediterrani (ESP)

F csoport (Zágráb)
Mladost Zágráb (CRO), Primorac Kotor (MNE), Eger (HUN)

A csoportba sorsolt olasz Trieszt pozitív Covid-tesztek miatt visszalépett.

G csoport (Szolnok)
Szolnok (HUN), Terrassa (ESP), Apollón Szmirnisz (GRE), Strasbourg (FRA)

H csoport (Belgrád)
Sintez Kazany (RUS), Nagyvárad (ROU), Novi Belgrád (SRB)

A csoportok első két helyezettje jut tovább.

A mérkőzéseket továbbra is a szigorú LEN egészségügyi protokollnak megfelelve rendezik meg, a részvevők "buborékban" töltik a verseny időszakát.

Mint ismeretes, a magyar szövetség eredetileg a Vasast nevezte, a piros-kékek nem vállalták az indulást, helyüket az utolsó pillanatban az Eger foglalta el.

A vlv információja szerint a szolnoki mérkőzésekről nem várható tévéközvetítés, viszont a LEN oldalán élő streamen keresztül lehet majd követni a fejleményeket.


A magyar érdekeltségű csoportok teljes programja (időpontok helyi idő szerint):

A csoport (Barcelona)

December 4., péntek

16.00 BVSC-Panioniosz
18.00 CN Barcelona-Tourcoing

December 5., szombat

16.00 CN Barcelona-BVSC
18.00 Tourcoing-Panioniosz

December 6., vasárnap

9.00 Tourcoing-BVSC
11.00 CN Barcelona-Panioniosz

SZŰCS LEVENTE (BVSC-Zugló) vezetőedző a vlv-nek:

- Tizenötös kerettel utaztunk, készülünk a rotációra, hiszen meccsenként 13 játékost lehet beírni. Czigány Károly sérült, meg kellett műteni a térdét, úgyhogy ő nem tartott velünk - a rutin helyett visszük a fiatalságot.

Azt gondolom, hogy most elég jó lendületben vagyunk, ezt szeretnénk folytatni és ha lehet továbbra is lendületben maradni, hiszen a hazatérésünk után zsúfoltt program vár ránk, a vasárnap késő estii visszatérést követően Tatabányán elmaradt bajnokink lesz, majd szombaton a Honvéd, a következő szerdán pedig a Vasas következik.

Ami a pénteken kezdődő torna mezőnyét illeti: a Barcelonát talán ki lehet emelni az ellenfelek közül, már csak azért is, mert hazai pályán játszanak. A franciákról vannak információink, tudjuk, hogy jó csapat, jól szerepelnek a saját bajnokságukban, az OSC-vel is egy jó mérkőzést játszottak. A görögökről semmilyen hírünk nincs, állítólag volt már jobb játékoskeretük a klub fénykorában, hát, majd meglátjuk. 

Szeretnénk továbbjutni és erre szerintem meg is van az esélyünk, el fogjuk érni ezt a célt.


C csoport (Kranj)

December 4., péntek

17.00 OSC-Crvena Zvezda
19.00 Noisy-Kranj

December 5., szombat

17.00 Noisy-OSC
19.00 Crvena Zvezda-Kranj

December 6., vasárnap

10.00 Crvena Zvezda-Noisy
12.00 OSC-Kranj

VARGA DÁNIEL (OSC-Újbuda) vezetőedző a vlv-nek:

- Voltak kisebb-nagyobb sérüléseink az elmúlt hetekben, de megoldottuk mindazt, amit meg kellett oldani. Mostanra nagyjából stabilizálódott a helyzet, Tóth Kristóf kivételével teljes csapattal indultunk Kranjba.

A mögöttünk hagyott 13 bajnoki és öt BL-selejtező alapján - bár voltak kisebb hullámvölgyek -, összességében elégedett vagyok a játékkal. A múlt héten már a most következő feladatokra készülve edzettünk, ezt egy kicsit a Pécs elleni mérkőzésünk teljesítménye sínylette meg, de a Miskolc ellen már jól játszottunk, tekintsük azt egyfajta főpróbának. Úgy gondolom, minden okunk megvan arra, hogy bízzunk a továbbjutásban, amit lehetőleg a csoport első helyén végezve szeretnénk elérni.

A szerb és a francia csapat meccseit láttam, az így szerzett tapasztalatok birtokában mondom, hogy bár győzelmet várok mindhárom ellenféllel szemben, előreláthatólag a franciák elleni szombati mérkőzésünk lesz a legnehezebb.

Az OSC csapata 14 játékossal - mikrobuszokkal - utazott csütörtökön a szlovéniai városba.


F csoport (Zágráb)

A csoportba sorsolt olasz Trieszt pozitív Covid-tesztek miatt visszalépett.

December 4., péntek

19.00 Mladost Zágráb-Primorac Kotor

December 5., szombat

19.00 Primorac Kotor-Eger

December 6., vasárnap

12.00 Mladost Zágráb-Eger

PETROVAI MÁRTON (ZF-Eger) vezetőedző a vlv-nek:


- Mi vagyunk az Eger, képviseljük a klub öszes hagyományát, de mindenki tudja, hogy új a csapatunk, sok fiatallal. Vannak olyan játékosaink, akik már szereztek tapasztalatot nemzetközi porondon de azért ez a helyzet most számukra is teljesen más lesz. 

A realitás talaján kell maradnunk, nyilvánvaló, hogy a csoportelsőségre a házigazda Mladost Zágráb a legesélyesebb, hiszen egy BL-szintű csapatról van szó. A Primorac Kotor fiatalokból álló harcos, agilis gárda, néztünk róluk videót. Kemények, az első perctől az utolsóig mindent beleadnak. Már megmutatták, hogy szinte csodára is képesek, kemény meccsen döntetlenre végeztek a BL-selejtezőtornájukon azzal az Ortigiával, amely csoportját megnyerve eljutott a BL-főtáblára. A montenegróiakkal vívott meccsünk lesz igazán mérvadó elsősorban erre készültünk nagyon. A célunk az, hogy egy jó mérkőzést játsszunk velük, hozzuk ki magunkból a lehető legtöbbet, az pedig  majd kiderül, hogy ez mire lesz elég. Természetesen ugyanez a helyzet a Mladosttal kapcsolatban, minden mérkőzésen úgy szállunk vízbe, hogy a győzelem a cél. 

Ami a csapatunkat illeti: apró sérülések vannak, de mindenki harcra fogható, kifejezetten örülök, hogy fiatalokat is tudok vinni (15 játékossal utazunk), ők is meg tudják majd mutatni, hogy mire képesek nemzetközi porondon.


G csoport (Szolnok)

December 4., péntek

16.00 Strasbourg-Apollón Szmirnisz
18.00 Szolnok-Terrassa

December 5., szombat

16.00 Apollón Szmirnisz-Terrassa
18.00 Szolnok-Strasbourg

December 6., vasárnap

9.00 Terrassa-Strasbourg
11.00 Szolnok-Apollón Szmirnisz

A LEN STREAMJE

ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa) vezetőedző a vlv-nek:

- A Fradi-meccs után, a hét elején tudtunk egy kicsit pihenni, kedd óta viszont teljes gőzzel, kizárólag az Eurokupára koncentrálunk, készülünk az ellenfelekre. Elsősorban a spanyol Terrassára, hiszen velük játszunk először, pénteken este. Természetesen nézegettük már a stábbal a Strasbourg és az Apollón játékát is, de a csapattal közösen úgy készülünk majd a következő ellenfélre, ahogy sorban jönnek majd a meccsek. 

A spanyolok itt voltak Budapesten, megverték az OSC-t a BL-selejtezőben. Azt mondom, jobb csapat vagyunk náluk, ha azt nyújtjuk, amit tudunk, akkor nem lehet gond, de ezt természetesen a vízben kell majd igazolni. Készültünk ellenük, ismerjük az erősségeiket, győzelemre törünk majd. 

A második ellenfelünk a Strasbourg csapata lesz. Horvát edzőjük van, négy-öt külföldi játékost vonultatnak fel, közülük Szasa Misicset senkinek nem kell bemutatni, ő a Miskolctól igazolt Franciaországba. Pavo Markovics éveken keresztül a Jug Dubrovnik és a horvát válogatott erőssége volt, kiemelném még a Mladostból átigazolt Babicsot, az egyik védőjüket, Dragan Budent, valamint a tavaly még a Bresciában szerepelt Buhát és persze három-négy francia válogatottjuk is van. Szerintem ők lesznek a legnehezebb ellenfelünk. 

A harmadik ellenfelünk az Apollón, amelyben az Olimpiakosztól igazolt Alekszandrosz Gunasz, valamint a "volt szolnoki" Stefan Mitrovics szerepel. Úgy tudom, Bowen sérült ő nem lesz itt. Természetesen nem szabad őket sem lebecsülni, iramot kell diktálni, menni kell az első pillanattól kezdve.

A papírforma egy dolog, bizonyítani a vízben kell, felhívtam az összes játékos figyelmét, hogy ne egy "pikpakk-tornára" számítson...


A folytatás tervezett programja:

2021. február 27. és március 6.: nyolcaddöntők - csoportelsőkhöz csoportmásodikot sorsolnak (oda-visszavágó)

Március 17., és március 24.: negyeddöntők (oda-visszavágó)

Április 3. és április 10.: elődöntők (oda-visszavágók)

Április 24. és május 8.: döntő (oda-visszavágó)