FACEBOOK

Szerdán indul a csapat a kenguruk országába - interjú Martin Györggyel

Szerdán indul a csapat a kenguruk országába - interjú Martin Györggyel
hozzászólás, 2007.03.13.

Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke 1500-2000 ausztráliai magyart vár a válogatott minden vb-meccsére. A csapat szerdán, éjfél előtt indul és kinti programja már percnyi pontossággal megvan. A játékosok szállodai apartmanokban laknak majd, mindegyikben lesz internet… Az is kiderül az elnökkel készített interjúból, hogy van hivatalos elvárás: Benedekéknek legalább az elődöntőbe be kell kerülniük. A visszafelé megvett repülőjegy a döntő másnapjára szól.

- Kialakult-e a Melbourne-i két és fél hét végleges programja? 

- Hónapok óta szervezzük a vb-re történő utazást, s természetesen már minden részletre kiterjedő, pontos programmal rendelkezünk.

 - Hány emberből áll a küldöttség? 

- A FINA tizenhárom játékost és öt vezetőt akkreditál a férfi és a női csapatnál egyaránt. Ezen felüli akkreditációkhoz pénzért is külön engedélyt kell kérni a FINA-tól, ezt intézzük, egyelőre nem sok sikerrel.

 - Milyen plusz akkreditálásról van szó?  

- Például Köpf Károlyéról, a szövetség főtitkáráéról, valamint Gulyás Zoltánéról, a férfi válogatott technikai igazgatójáéról, továbbá én is ebben a keretben vagyok.

 - Mikor indul a férfi csapat és milyen útvonalon? 

- Szerdán késő este. Az első állomás Bangkok, ahol egy éjszakát töltenek, majd Szingapúr érintésével repülnek Melbourne-be.

 - Gondolom, a Budapest-Bangkok Malév-járat? 

- Igen, ez természetes, hiszen a nemzeti légitársaság a szponzorunk.

 - Kint hol lakik a csapat? 

- A férfi csapat egy Savillon nevű szállodában. Úgy igyekeztünk kiválasztani a hotelt, hogy inkább apartman-szálloda jellegű legyen, tehát nem kifejezetten szállodai szobák vannak benne, hanem nagyobb helyiségek. Egy részükhöz van társalgó, meg konyha, na nem mintha valaha használni kellene, csak kényelmi szempontokból így előnyösebb. Az ára egyébként hasonló, mint egy szállodai szolgáltatásnak.

 - Milyen szempont alapján történt a választás? Megnézte valaki, hogy hol van a hotel, milyenek a körülmények, a közlekedés? 

- Itt viszonylag jó helyzetben vagyunk a szövetségi kapitánnyal együtt, sokszor megfordultunk már Melbourne-ben. Én egyébként egy Melbourne-i székhelyű ausztrál cégnek voltam az igazgatója, úgyhogy nem volt nehéz meghatározni azt a két helyet, ahol a fiúk és a lányok megszállnak. Mind a kettő a belvárosban van, egymástól 7-800 méterre.

 - Hogy néz ki egy ilyen apartman-szoba? Gondolom, hogy két ember lakik egy szobában. Milyen a berendezés, van-e tévé, internet? 

- Minden van ezekben a helyiségekben. A játékosoknál kétféle változat van, az egyiknél két szoba tartozik egy egységbe, a másik változat, hogy egy stúdióban vannak elhelyezve, továbbá vannak ennél nagyobb apartmanok, ahol stúdió, plusz egy nappali van.

 - Hogy fognak közlekedni a helyszínen? 

- A közlekedés megszervezése a helyi szervezőbizottság feladata. Az akkreditáltak szálláshelyéről meghatározott időközönként megy egy busz a létesítménybe, és a csapatok külön is kapnak saját használatukra egy buszt.

 - Percről percre tudni már, hogy melyik nap mit csinál a csapat, azt is, hogy mikor van edzés? 

- Igen, az edzésbeosztás és a mérkőzések időpontja is tudott.

 - Hol lesznek az edzések? 

- Túlnyomórészt abban a létesítményben, ahol a mérkőzések. Amikor elkezdődnek a versenyek, akkor három másik uszoda is belép a képbe, a szervezőbizottság hetekkel ezelőtt megadta, hogy melyik napon, hány órakor és hol edz a magyar válogatott.

 - Hogy fog kinézni egy átlagos nap Melbourne-ben? 

- A lebonyolítási rendszer sajátosság az, hogy minden második napon játszanak, tehát egyik nap a női csapatok játszanak, másik nap a férfiak. Tehát ketté kell bontani, lesz mérkőzésnap, meg nem mérkőzésnap. A nem mérkőzésnapon délelőtt és délután van edzés, természetesen étkezés és pihenés. A mérkőzésnapokon pedig általában a meccs kezdésének időpontjától függ, hogy előtte lehet-e fakultatív edzést tartani, vagy nem. Itt az időpontok változóak, tehát délelőtti és délutáni meccs egyaránt elképzelhető.

 - Napirend van ilyenkor? A játékosok kapnak írásban részletes tájékoztatást a „szabályokról”, például az ébresztő vagy az étkezések időpontjáról? 

- Általában a kapitány a csapatkapitánnyal megbeszéli a következő napi programot. Írásbeliséget nem alkalmazunk, de szóban természetesen mindenki megtud mindent időben, sőt az edzésbeosztást és a mérkőzésbeosztást természetesen mindenki írásban is megkapja.

 - Hogy alakul ki a szobabeosztás? A „hagyományok” szerint? Ki dönt, hogy működik ez? 

- A kapitány és a csapatkapitány általában jóval az esemény előtt megbeszéli ezt, és magát a szobarendelést is úgy adjuk le, hogy „roominglistet” is csatolunk hozzá, vagyis rögzítjük, hogy ki kivel szeretne egy szobában lakni. Ez évek óta bevált gyakorlat.

 - Lesz-e olyan program, amely a játékosok kikapcsolódását szolgálja, egyáltalán: lesz-e szabadidejük? 

- Szoktak ilyenek lenni, de ezek előre tervezése nem könnyű, általában ott helyben alakul ki a program. A leggyakoribb az, hogy különféle kéréseket teljesít a csapat. Nagyon sok magyar él Ausztráliában, és nagyon szeretik a vízilabdát, elhalmozzák meghívásokkal a csapatot, ezekből kénytelenek vagyunk szelektálni.

 - Jelentkeztek már ausztráliai magyarok a szövetségnél, hogy akár kapcsolatot vegyenek fel, akár programra hívják a fiúkat? 

- Jelentkeztek, sőt a csapat jó néhány játékosának van ausztráliai ismerőse, s maga a válogatott is sokadszor megy már Ausztráliába, úgyhogy személyes kapcsolatokkal is rendelkezik szinte mindenki.

 - Mekkora szurkolótábor, hány magyar drukker várható a magyar csapat meccseire? 

- Ezek a mérkőzések olyanok, mintha hazai pályán játszana a magyar csapat. Kicsit persze függ a jegyáraktól, valamint a jegyek elosztási mechanizmusától, de a mérkőzéseinken 1500-2000 magyar ott szokott lenni.

 - Kapnak-e jegyet a küldöttség tagjai? Van-e tiszteletjegy-kvóta? 

- Na erre nagyon egyszerű a válasz: egyetlen darabot sem kapunk.

 - Milyen startra számíthatunk a tornán?  

- Nagyon szerencsés a sorsolásunk, az első két mérkőzésünk sétameccs, a harmadik, a március 24-én sorra kerülő, Románia elleni lesz az első viszonylag komolyabb erőpróba. Tekintve az elmúlt időszak eredményeit, amikor általában tíz góllal vertük a románokat, ez sem lehet olyan nagyon nehéz. És ezen múlik, hogy csoportelső helyen végez-e a csapat, mert akkor utána további két pihenőnapjuk van, és a harmadik napon játszanak ismét a legjobb nyolc között.

 - Van-e valamilyen konkrét, megfogalmazott szakmai elvárás? Hogy a közvéleményé mi, azt tudjuk. 

- Valamennyi szövetségi kapitányunk szerződése úgy szól, hogy a szövetség elvárása szerint a csapatnak elődöntőt kell játszania, vagyis, ha úgy tetszik, előírás az első négy hely valamelyikének megszerzése.

 - Mikorra szól a visszautazáshoz megvásárolt repülőjegy? 

- Az utolsó mérkőzés a döntő, aminek remélhetőleg résztvevői leszünk - vasárnap van. Az ezt követő hétfőn, április 2-án indul el visszafelé a csapat, és 3-án hajnalban érkezik meg Ferihegyre.

 - Köszönöm a beszélgetést.