FACEBOOK

Megjelent a rendelet - Itt vannak az élsport szabályai a veszélyhelyzetben!

Megjelent a rendelet - Itt vannak az élsport szabályai a veszélyhelyzetben!
hozzászólás, 2020.11.10.

Kedden este 10 óra után megjelent a kormányrendelet, amely a szerdán 0 órakor életbe lépő veszélyhelyzeti intézkedések részleteit szabályozza. Az élsportra vonatkozó szabályokat összegezzük.MVLSZ: a versenyek folytatódnak.


Mint ismeretes, a Magyar Országgyűlés kedden fogadta el a "a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről" szóló törvényt. A jogszabály késő este jelent meg a Magyar Közlönyben, együtt a részletes szabályozást tartalmazó kormányrendelettel.

"A Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről" valamennyi intézkedést tételesen részletez, egyértelműsítve azok végrehajtásának követelményeit.

A nap során a Magyar Vízilabda Szövetség és számos vízilabda-klub közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy a pólóélet folytatásának kereteit a kormányrendelet határozza meg, annak ismeretében lehet majd megtenni a szükséges intézkedéseket.

Nos, az este napvilágot látott szabályozás egyértelmű kereteket vázol fel. 

A kulcsfogalom: "a  sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók" kifejezés.

Közterületen, nyilvános helyen, illetve szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett. (Sőt, e közben maszkot sem kell kötelezően viselni.) Tilos ugyanakkor  "– különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda – gyakorlása".

A tiltás nem vonatkozik azokra, akik a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolóknak minősülnek és edzésen vagy sportrendezvényen vesznek részt.

A sportrendezvényen nézőként tartózkodni tilos, de a sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható.

A jogszabály szerint:


A  jégpályák, az  uszodák, az  edző- és fitnesztermek és a  sportlétesítmények a  sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.


Érdekesség, hogy az este 20 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom alól mentesülnek a sportolónak minősülő állampolgárok, amennyiben edzésre, sportversenyre, vagy onnan haza utaznak. Erről azonban igazolással kell rendelkezniük, amire figyelniük kell majd a kluboknak és a sportversenyek szervezőinek. (Egy okiratról van szó, amelynek tartalmi követelményeit a  közbiztonságért felelős miniszter a kormány hivatalos honlapján tette közzé.)


A sportról szóló 2004. évi törvény szerint:


Versenyszerűen sportoló (a továbbiakban: versenyző) az a természetes személy, aki a sportszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyeken, vagy versenyrendszerben vesz részt. A versenyző vagy amatőr vagy hivatásos sportoló.


A MAGYAR KÖZLÖNY SZÁMA A TÖRVÉNNYEL ÉS A RENDELETEKKEL (pdf)

LETÖLTHETŐ IGAZOLÁSMINTA


A Magyar Vízilabda Szövetség szerda kora délutáni tájékoztatása szerint a szövetség versenysorozatai a kiírás szerint folytatódnak.