FACEBOOK

Vasas-siker a kapuba jutásért

Vasas-siker a kapuba jutásért
hozzászólás, 2007.03.13.

Jászberényi Gábort, az Eger elsőszámú kapusát Nagy Viktor váltja a világbajnokságra utazó válogatott keretében. Nem titok, Mátéfalvy Csaba kapusedző Nagy Viktort nem csak a válogatottban edzi...


Mátéfalvy Csaba (fekete ruhában, bal)

Mit szólsz ahhoz, hogy Nagy Viktor átvette Jászberényi Gábor helyét? 

Ebben a témában kicsit elfogultan nyilatkozom, mert a TEVA-VasasPlaketben nálam véd Viktor. Ez nekem egy alapvetően nehéz helyzet ebből a szempontból, mert egész évben velem edz, tehát együtt készülünk, és tudom, hogy mire készítem fel. Ő válogatott akar lenni, én pedig erre készítem fel. Így természetes örülök annak, hogy sikerült ez neki. De megmondom őszintén, amikor itt vagyok a válogatottal, akkor megpróbálok teljesen elvonatkoztatni attól, hogy melyik játékos melyik klubból érkezett. Ezt a munkát nem lehet másképp csinálni! Akik a válogatott keretben vannak, azokat megkülönböztetés nélkül próbálom egyformán segíteni, nem teszek különbséget közöttük.

A fiúkkal milyen a kapcsolatod? Hallgatnak Rád? 

 

 

Már a kapusok vagy a többiek?

Igen, a kapusok. 

 

Azok kénytelenek…értem a kérdést amúgy... tehát abszolút elfogadják a döntésemet, akivel eddig a válogatottban dolgoztam, mind elfogadta, amit mondtam, azt meg is csinálta. Tehát ebből a szempontból nagyon szerencsés vagyok, de szerintem csak így lehet dolgozni. Ugyanis a fejlődés szempontjából szükség van oda-vissza kapcsolatra. Megvan az edzéstervben, hogy mit kell teljesíteni, tehát minden nap figyelni kell a fiúkat, nagyon érzékenyek ilyen szempontból. Csinálják, aztán ha egy kicsit fáradtak, akkor lehet, hogy másképp kell alakítani a dolgokat. Nem lehet minden akaratot csak erőből átvinni, mert az előbb-utóbb nagyon rossz útra visz. Ha normális viszonyt alakít ki az ember a játékosokkal, akkor mindent meg lehet velük beszélni. Van, amikor rosszabb napjuk van, van amikor nekem van rosszabb napom, de ez hosszú távon teljesen kiegyenlítődik. Akivel eddig dolgoztam a válogatottban, vagy esetleg már klubszinten is, így alakítottam ki a munkakapcsolatot. És ami nagyon fontos, hogy szakmailag higgyenek bennem. Ez fontos a kapusoknál és fontos a játékosoknál is, amikor lábtempóedzést tartok. Amikor egy Benedeknek, Kásásnak vagy Kiss Gergőnek tartok lábtempóedzést, akkor nagyon fontos, hogy amit én mondok, abban higgyenek. Hogy tudja,hogy amit mondok, az neki jó. Ez az alapja ennek az egésznek, erre épül ez a kapcsolat. 

 

Egy jó kapusedzőnek egy kicsit pszichológusnak is kell lennie, hogy lelkileg fel tudja készíteni a játékost… 

 

Igen, ismerned kell a kapusodat. A kapusokról azt szoktuk mondani, hogy a fele a fizikumában, a másik fele a fejében van. A másik fele, azaz a feje csak akkor érvényesül, ha megvan a fizikuma. Az egyikre épül a másik, de igazából fejben dől el minden. Csak hát az alap, hogy legyen hozzá a fizikuma. Mert hiába van az embernek feje hozzá, ha nem bírja a teste, akkor nem tudja mellé rakni a fejét.

 

Címkék: