FACEBOOK

"Egy jó kapus 8-8-nál lehet jó kapus, nem 15-5-nél..."

"Egy jó kapus 8-8-nál lehet jó kapus, nem 15-5-nél..."
hozzászólás, 2007.03.13.

Miről ismerni meg a jó kapust? - Erről kérdeztük Mátéfalvy Csabát, a világbajnokságra utazó keret multifunkcionális kapusedzőjét.


Mátéfalvy Csaba

Most mondhatnám a méreteket, hogy hosszú kezű és hosszú lábú, és hogy jól mozog, de láttam már nagyon jó kapust, akinek nem voltak jó testi adottságai. Azt mondom tehát, hogy az a jó kapus, aki téthelyzetben is tudja kontrollálni magát, a csapatot, a védelmet, kis hibaszázalékkal tud kiélezett szituációban is védeni. Tehát fejben bírja, az idegrendszere nagyon jó. Természetesen kellenek hozzá bizonyos külső jegyek, mint a kar, láb, test, mozgáskultúra, de az összpontosítási képesség is döntő tényező. Akkor látszik, hogy ki a jó kapus, amikor téthelyzetben a kapura tartó lövést védi. Nem 15-5-nél, hanem 8-8-nál, mert ez nem mindegy! Mind a kettőt, azaz a fizikumot és az idegrendszert is lehet fejleszteni, de az utóbbit nehezebben, így ez jobb, ha alapképességként már a kezdetektől megvan. Vannak nálunk is hosszú kezű kapusok, rövidebb kezűek, a válogatottban is és az egész magyar mezőnyben. Egészét tekintve az idegrendszeren dől el, hogy kiből lesz igazán jó kapus.

 

Mit javasolsz annak, aki kapus szeretne lenni? Hogy induljon el? Sok fiatal látja a meccseket és ugye a sikeres sportágaknak mindig nagy a sikere és a vonzereje...

Nem biztos, hogy jó, ha az egyén dönti el. Bízzunk azokban a szakemberekben, akik foglalkoznak a gyerekekkel, ők látják, hogy kinek mihez van igazán tehetsége. Bízzunk benne, hogy nem akarnak rosszat a gyereknek. Tehát ha valaki isten áldotta szélső és mondjuk kapus szeretne lenni, akkor bízzuk az edzőre a döntést, és abban,  hogy a gyerekből nagyon jó szélsőt fog formálni és nem kapust. Más kérdés, ha a gyerek kapus akar lenni, és valóban vannak is adottságai hozzá, akkor ez szerencsés helyzet.

 

 ...a pszichéjét erősítse ezek szerint… 

 

...meg a lábát! Nagy közhely, hogy erősítsd a lábadat, ugye? A fiataloknál igazából a legfontosabb a technika. Ez szokott általában akkor ellaposodni, amikor van negyven gyerek egy edzőre, és ennyi gyereket próbál kordában tartani. A legnagyobb gond az - akár játékosról, akár kapusról van szó -, ha rossz technikát tanul meg kezdetben, mert ebből később nehézségei lesznek, mert egyre nehezebben lehet kinevelni belőle. Tehát azt mondom, hogy a kapusokkal mindenképpen próbáljanak meg célirányosan, fiatal kortól kezdve külön foglalkozni.  Az utánpótlás csapatoknál is jó lenne, ha lenne egy ember, aki csak a kapusokkal foglalkozik. Látok nagyon sok olyan fiatalt az utánpótlásban, akik tehetségesek, de nagyon rossz technikák rögzültek be náluk, amit később már nagyon nehéz megváltoztatni. Úgyhogy amikor gyerekekkel foglalkozom, akkor előszörmindig a technikát próbálom csiszolni.