FACEBOOK

Férfi vízilabda: amerikaiak európai inváziója

Férfi vízilabda: amerikaiak európai inváziója
hozzászólás, 2020.10.12.

Jelentős változáson megy át napjainkban a vízilabda világa. Ennek részeként megfigyelhető, hogy az USA-ból Európába vándorolnak a legjobb vízilabdázók. A folyamatról a jelenlegi elsőszámú nemzetközi pólós szaklap, a Total Waterpolo közölt áttekintést. 


Ivan Curcic rámutat, hogy kontinensünk vízilabdavilága is jócskán megváltozott, jórészt a koronavírus-járvány hatására. Nem általános a visszaszorulás, a hátrálás, hiszen például Franciaország korábban soha nem látott erősségű bajnoki mezőnyt tudott összehozni. Sok klubnál viszont meg kellett húzni a nadrágszíjat és ez az idegenlégiósok számának csökkenésével járt.

Viszonylag új jelenség az amerikaiak Európába áramlása. Ez már a "Covid-korszak" előtt megkezdődött, s mostanában új erőre kapott, ugyanis az USA vízilabdaéletének alapjait jelentő főiskolai bajnokságok jelenleg szünetelnek. Maga a tanulás is a világhálóra költözött, így viszont nincs szükség fizikai jelenlétre, élvonalbeli játékosok is folytathatják úgy a tanulmányaikat, hogy közben európai klubban szerepelnek. Érdekesség viszont, hogy ők amatőrként játszhatnak csak, profi szerződést nem köthetnek.

A Total Waterpolo összegzése szerint az amerikai válogatott keret 16 játékosa játszik Európában a most megkezdődött klubszezonban.

A legtöbben görög csapatot választottak, Alex Bowen az Apollon játékosa lett, Max Irving és Hannes Daube az Olympiakoszé, Dylan Woodhead és Ben Stevenson a Glyfada színeiben szerepel. Chancellor Ramirez és Johnny Hooper a Palaio Faliro játékosa, Matt Farmer a Peristeri, Drew Holland és Tommy Gruwell a Chios, Bennet Williams a Chania csapatában játszik.

Alex Obert aláírt a Jug Dubrovnikhoz, ahova az egyik kapus, Jack Turner is tart.

Két játékos az olasz bajnokságot erősíti Ben Hallock (Pro Recco) és Marko Vavics (Roma). Ashworth Molthen a montenegrói Primorac Kotornál fog játszani, végül a Total Waterpolo említést tesz Kacper Langiewiczről is, aki a Kaposvár színeiben szerepel.

A válogatottakon kívül is érzékelhető mozgás, Nikola Vavics öccsét követi a Roma csapatához, Andrew Mavis (Crvena Zvezda) és Luis Araya (Stari Grad) Szerbiába költözik és általában elmondható, hogy az európai klubok nyitottak az USA-ból érkező játékosok foglalkoztatására.

A Total Waterpolo idézi az USA szövetségi kapitányának, Dejan Udovicsicsnek nemrégiben megjelent interjúját, amelyben a szakvezető üdvözli ezt a folyamatot. Mint mondta, játékosként és edzőként is jól ismeri az amerikaiakat foglalkoztató klubokat, nagy reményeket fűz a velük való együttműködéshez. Elképzelhető tehát, hogy az Egyesült Államok válogatottjának játéka a jövőben "új színekkel bővül", hiszen a kontinensek közötti távolság csökkenni fog, az európai hatás beépülhet az amerikai vízilabdázók telejsítményébe.


Az egyik "legmagyarabb amerikai", Alex Bowen is Európában maradt, a Mladost után a görög Apollonnál folytatja/ fotó: vlv

Címkék:
USA vízilabda