FACEBOOK

„én szeretem csinálni...”

„én szeretem csinálni...”
hozzászólás, 2007.03.13.

A kezdetekről és a szakma, illetve a munkatársai iránti tiszteletről kérdeztük Mátéfalvy Csabát, aki 1996 óta edző és 2002 óta a válogatott edzői stábjának tagja.

Hogy lettél kapusedző?

 

22 évig aktívan vízilabdáztam, az Újpest kapusa voltam, s amikor abbahagytam megkértek, hogy foglalkozzak az Újpestben a kapusokkal. Először még csak lejártam az edzésekre és segítettem a fiataloknak. Kiderült, hogy nagy igény van rá - a vezetőedzők szempontjából, illetve a játékosok, a kapusok szempontjából is -, hogy külön kapusedző foglalkozzon velük. Később ebbe a feladatkörbe csempésztük bele - többek között - a játékosok lábtempójának javítását is, így végül kialakult egy olyan szerep, amibe nagyon sok minden belefér.

 

 

 

Érzed ennek a szakmának valamiféle hátrányát is a sok előny mellett? 
 

Kapusedzőként mindig egy vezetőedző mögött állok, így a válogatottban is a szövetségi kapitány munkáját segítem. Az embernek, ha van egy főnöke, ahhoz igyekszik mindig igazodni, alkalmazkodni. A válogatottban a kapusok és a játékosok lábtempóján kívül a videózást is én csinálom Kásás Zolival, majd a felvételek elemzése és vágása is az én feladatom. A feladatom a szövetségi kapitány igényeihez igazodik. Sok edzővel dolgoztam, mindenkinek más a személyisége, mást kér az embertől, és én ezekhez igazodom. Van, aki kikéri a véleményem bizonyos dolgokról, van aki nem kéri ki. Ennek a szakmának hátrányát még igazából nem éreztem, én szeretem a munkámat.

A kapusoknak te mondod meg, hogy miben javuljanak még? 
 

Részben. Mi nagyon sokat beszélgetünk Dénessel, mindig elmondom, hogy mit látok, ő is mindig elmondja, hogy ő mit lát. Ebből alakulnak ki a dolgok. Ha megkérdezi, hogy szerintem miben javuljanak, akkor elmondom, de nem mindig kérdez meg. Meg sem próbálok ilyen szempontból beleszólni, csak ha megkérdez.

Amióta a válogatott kapusedzője vagyok, Dénes abszolút nem szólt bele a kapusmunkába. Azt hittem az lesz, hogy előre megtervezi majd, mit kell tennünk, de ő teljesen rám bízta a kapusokat, és csak akkor szólt, ha valami nem tetszett neki. Azt, hogy mit csinálnak a kapusok most már ötödik éve rám hagyja, ami szerintem hatalmas bizalom jele.

 

 

Címkék:
Mátéfalvy Csaba