FACEBOOK

Magyar kapusgól a holland bajnokság startjának szenzációja

Magyar kapusgól a holland bajnokság startjának szenzációja
hozzászólás, 2020.10.05.

"Gyurika", György Dávid letette névjegyét a hétvégén elkezdődött holland bajnokságban: első meccsén, 8:8-as állásnál, 1 másodperccel a találkozó vége előtt győztes gólt dobott az Alphenben, az ottani bajnokság "magyar csapatában". Aki nem tudná, György Dávid kapus és nem először iratkozott fel a góllövők közé. Részletek, György Dávid a vlv-nek:


György Dávid "góllövői karrierje" a vlv-n is szépen nyomon követhető. Már 2017-ben egészpályás gólt lőtt a saját kapuja előteréből a Kaposvár-Szentes bajnoki harmadik negyedében. 2019 februárjában ezt megismételte a Népligetben a Fradi ellen(!). Tavaly novemberben, a Kőér utcában megrendezett Honvéd-Kaposvár bajnokin már kifejezetten azért cserélték be 7 másodperccel a befejezés előtt, hogy az új szabály adta lehetőséggel élve felzárkózzon a támadó játékosokhoz és próbáljon gólt lőni. Sikerült.

Gyurika a félbeszakadt bajnokság után Hollandiába, az AZC Alphen csapatához szeződött, s a bajnokság első fordulójában az ő góljával szerezte meg a három pontot új csapata. Megkérdeztük, hogy is volt ez?

VLV-VIDEÓ:


György Dávid utolsó másodperces gólja

GYÖRGY DÁVID (AZC Alphen) a vlv-nek:

- A meccs a vége felé járt, döntetlen volt az állás. Nem beszéltük meg előre, nem készültünk kifejezetten erre a megoldásra. Spontán alakult így, s kicsit rizikós is volt a dolog, 8:8-as állás, az első bajnoki... De mindenféleképpen nyerni szerettünk volna. Az utolsó akció előtti időkérésnél úgy küldött fel minket az edzőnk, hogy próbáljuk megnyerni a meccset. Úgy alakult, hogy én kerültem oda.

- Látni a videón, hogy előtted egy védő, de a kezét sem emeli fel, nem is húzódik eléd. Ennyire nem számoltak azzal, hogy kapura is lőhetsz?

- Igen, azért ez egy viszonylag új szabály adta lehetőség. Meccs után a saját csapatkapitányunk, az egykori sokszoros görök válogatott Miralisz elmondta, ő sem nem értette, mit akarok, hova úszok fel, még kiabált is, hogy "Passzolj!". Aztán megértette. :-)

Valóban levált a védő az emberéről, de nem támadott meg, így bár viszonylag messze voltam, tiszta lövőhelyzetbe kerültem.

- Milyen visszhangja volt ennek a bemutatkozásnak?

- Sokan gratuláltak, a gólt megosztottam, oda is érkeztek kommentek, aki ismer, írta, hogy végre ki tudok teljesedni, mert kifejezetten nekem való ez az új szabály, hiszen szeretek kapura lőni... Persze itt is örült mindenki, első meccs volt, fontos volt a győzelem, amit elég nyögvenyelősen értünk el, magabiztosabb sikerre számítottunk.

- Hogy kerültél Alphenbe?

- Tavasszal ért véget mindenütt a bajnokság, otthon is, s elég bizonytalan lett a helyzet. Április végén kerestek meg először, egy nagyon szimpatikus ajánlattal, s őket választottan, noha két francia klub is hívott. Úgy gondolom, hogy jó döntést hoztam.

- Mit érdemes tudni a holland vízilabda-bajnokságról?

- Az itteni élvonal félamatőrnek tekinthető, napi egy edzés van, általában este 8 után, de most a korábbinál nagyobb figyelem irányul a sportágra, ugyanis a holland válogatott szeretné kivívni az olimpiai szereplés jogát, ismert, hogy itt, Rotterdamban lesz a selejtezőtorna, amelyen a magyar válogatott már nem érintett, hiszen megnyerte az Európa-bajnokságot. A holland válogatott tagjai kéthetente összetartáson vesznek részt, s az eltökéltséget mutatja, hogy jelenleg mindegyikük hazai klubban szerepel, így a bajnokság színvonala - ahogy az itteniek mondják - talán most a legmagasabb.

- Az Alphent hol kell elhelyezni a jelenlegi mezőnyben?

- Bajnokesélyesek vagyunk. Nálunk játszik a legjobb holland játékos, Robin Lindhout, aki korábban a Vasasban is szerepelt, a csapatkapitányunk, aki most nem játszhatott, az olasz Jacopo Mandolini és a már említett görög Miralisz is itt pólózik.

- És magyar társaid is vannak...

- Igen. Makláry Ádám és Nagy Laci már régóta Hollandiában vízilabdázik, ahogy Kelemen Zoli is. Velem együtt érkezett a mostani szezonra Kincses Attila, aki korábban Portugáliában játszott és Szeles György a csapat edzője, tehát a csapat nagyjából fele magyar...

- Milyen szigorítások vannak ott a járvány miatt? Nézők mehetnek a meccsekre?

- Egyelőre október 20-áig nem engednek be nézőket a meccsekre és más, általános intézkedéseket is hoztak. Korlátozták a zárt helyiségben egyidejűleg tartozkódó emberek számát, a maszkviselés ismét kötelező. A bajnokság megkezdése előtt sok edzőmeccset játszottunk, akkor még jöhettek nézők, voltak is. Most streamen lehet követni a meccseket, reméljük, mihamarabb visszatérhetnek a szurkolók a lelátóra.

- Köszönöm a tájékoztatást és sok sikert a bajnokságban!