FACEBOOK

A Vasas és a BVSC indul az Eurokupában!

A Vasas és a BVSC indul az Eurokupában!
hozzászólás, 2020.09.24.

Elkészült a második számú európai kupasorozat menetrendje. Az Eurokupa (leánykori nevén LEN Kupa) 2020-21-es versenysorozatában a Vasas és a BVSC képviseli a magyar színeket.


Emlékezetes, hogy az Eurokupa legutóbbi kiírását nem sikerült befejezni, az Ortigia a Nagyvárad sima legyőzésével bejutott a döntőbe (figyelem, Siracusa, az Ortigia otthona lesz a házigazdája annak a BL-selejtezőtornának, amelyről a Szolnok szeretne főtáblára jutni idén novemberben!), de az elődöntő másik ágán a Brescia és az Eger párharcát már nem lehetett befejezni a koronavírus-járvány miatt. (Az első meccsen a Brsecia 6:3-ra nyert és már sosem tudjuk meg, sikerült volna-e behozni a hátrányt az egri visszavágón.)

A mostani Eurokupa némileg új rendszerű lesz. Eddig is "leestek" erre a szintre a BL-selejtezőkön elvérző csapatok, de tavaly például rögtön az Eurokupa negyedöntőjében kapcsolódtak be a versenybe. Most nem így lesz.

A BL-selejtezők 18 csapata közül mindössze kettő juthat a főtáblára, a többiek az Eurokupa alapmezőnyébe kerülnek - azzal a további 16 csapattal együtt, amely magára az Eurokupára nevezett.

A selejtezők során nyolc négyes csoportban vívnak meg a csapatok két-két, továbbjutást jelentő helyért (elképzelhető, hogy egy helyszínen két tornát is rendeznek). A legjobb 16 között már hagyományos módon, oda-visszavágós párharc alapján dől el a továbbjutás, egészen a döntőig.

Sokáig kérdéses volt, hogy magyar részről melyik két csapat indulhat, hiszen a hagyományos kvalifikációs rend felborult azzal, hogy a 2019-20-as bajnokságot nem sikerült befejezni, sőt, a nevezési határidőig a Magyar Kupa-torna sem ért véget. Nos, végül a szövetség a mostani Magyar Kupa versenysorozatában elért teljesítményt vette figyelembe, s természetesen azt is, hogy egy adott csapat vállalja-e a nemzetközi kupaszerepléssel járó terheket. Mindezek alapján született meg a hivatalos döntés: az Eurokupa 2020-21-es küzdelmeiben a Vasas és a BVSC képviseli a magyar színeket.

A selejtezők csoportbeosztását közvetlenül a BL-kvalifikációs tornák befejezése után készíti el, hiszen ekkor válik ismertté az Eurokupa teljes mezőnye. 


Eurokupa, 2020-21

December 4-6.:
 Nyolc négyes csoportban - két-két továbbjutó helyért

2021. február 27. és március 6.: nyolcaddöntők (oda-visszavágó)

Március 17., és március 24.: negyeddöntők (oda-visszavágó)

Április 3. és április 10.: elődöntők (oda-visszavágók)

Április 24. és május 8.: döntő (oda-visszavágó)

Címkék:
Eurokupa