FACEBOOK

Covid-protokoll - drasztikus LEN-szabályok a mérkőzések megrendezésére

Covid-protokoll - drasztikus LEN-szabályok a mérkőzések megrendezésére
hozzászólás, 2020.09.17.

A LEN nyilvánosságra hozta részletes "kézikönyvét", amelynek tartalma szerint lehet a jövőben LEN-szintű vízilabda-mérkőzéseket megrendezni.


A szabályzat természetesen nem ír felül nemzeti előírásokat, arról van szó, hogy a LEN égisze alatt megrendezendő versenyeken milyen szabályoknak kell megfelelni az adott ország saját előírásain kívül.

A LEN-protokoll részletesen szabályozza a szövetség alá tartozó mérkőzések megrendezésének mostantól alkalmazandó szabályait. Azok betartásáért mindig a házigazda képviselői felelnek, akik erre a célra külön szakembereket kell megnevezniük (ez általában a csapatorvos és a csapatmenedzser).

Meghatározott számú tagból álló küldöttség érkezhet egy meccs helyszínére, az összes szereplőnek jól körülírt módon teljesített negatív Covid-teszttel kell rendelkeznie. A küldöttség tagjai lehetőleg egyedül szálljanak meg egy adott szállodában és számukra semmilyen mozgás nem engedélyezett, csak a versenyhelyszín és a szállás között közlekedhetnek (a protokoll még azt is meghatározza, hogy a buszban melyik ajtón kell fel- és leszállniuk...).

A meccshelyszínre belépők számára kötelező a kézfertőtlenítő használata és a játékban közvetlenül részt vevők kivételével mindenkinek maszkot kell viselnie. (Egyetlen kivételt neveznek meg, a tévéközvetítés kommentátorát.) Már a bemutatásnál is egyméteres távolságra kell állniuk a játékosoknak, s ezt a kispadon ülve is meg kell tartani, így a kispad meghosszabbodik vagy ha erre van hely, a játékosok egy része a lelátóra ül. Kézfogás nincs. Térfélcserénél a kispadokat fertőtleníteni kell. Vizet személyre "dedikált" palackokból lehet inni, a palackokat meccs után összegyűjtik és megsemmisítik.

A rendezőnek a meccshelyszínen különböző zónákat kell kialakítania és a részvevők akkreditációjuk szerint használhatják a számukra kijelölt területeket. Meccs után a média képviselői nem találkozhatnak vegyes zónában a játékosokkal, de megfelelő óvintézkedések mellett készíthetnek interjút. A korlátozott számban dolgozni engedett fotósoknak kijelölt helyük lesz, egymástól legalább két méteres távolságot kell tartaniuk. A meccset követő sajtótájékoztató során az újságírók diktafont és telefont nem tehetnek a játékosok elé az asztalra.

A 20 oldalas dokumentumból a fentiekben csak "csemegéztünk", íme: maga a szabályzat, aminek az ősszel várhatóan elinduló kupasorozat magyar csapatainak meg kell felelniük.

Címkék:
LEN koronavírus