FACEBOOK

Folytatódik a Világliga: 2021. január 12-én játszunk Olaszországban

Folytatódik a Világliga: 2021. január 12-én játszunk Olaszországban
hozzászólás, 2020.08.21.

Újraindul a félbemaradt Világliga-sorozat, mint most kiderült, nem elég a szuperdöntőhöz idegenben legyőzni az olaszokat. Märcz Tamás és Bíró Attila a vlv-nek.


A TotalWaterpolo szaklap szúrta ki, hogy a (minősíthetetlen sajtómunkát végző) FINA versenynaptára kiegészült, innen lehet tudni, hogy miként folytatódik a Covid-helyzet miatt idén felfüggesztett Világliga-versenysorozat.

A torna európai selejtezőinek eddigi történései:

ELSŐ FORDULÓ

MÁSODIK FORDULÓ

HARMADIK FORDULÓ


A selejtezők első szakaszának (csoportkör) végeredménye:

A csoport

1. Olaszország 6,
2. Görögország 3,
3. Georgia (Grúzia) 0 pont


B csoport

1. Franciaország 4,
2. Magyarország 3,

3. Oroszország 2 pont


C csoport

1. Szerbia 6,
2. Horvátország 3,

3. Hollandia 0 pont


D csoport

1. Montenegró 6,
2. Spanyolország 3,

3. Ukrajna 0 pont


A folytatás a Covid-vírus miatt kialakult európai veszélyhezzet miatt leállt, most döntöttek hivatalosan az újraindításról.

A további út: csoportgyőztesek csoportmásodikkal találkoznak és eredetileg az volt az elképzelés, hogy e párharcok győztesei jutnak be a Világliga szuperdőntőjébe, amely idén június 23. és 28. között lett volna. Helyszín nem volt, most azonban kiderült, hogy az új időpontban, 2021. júnus 26. és július 2. között megrendezendő szuperdöntőnek Tbiliszi adhat otthont, ami azt jelenti, hogy Georgia (Grúzia) rendezőként elvesz egy helyet, tehát Európából csak három további csapat szerepelhet. Vagyis, ha január 12-én idegenben (az eredeti helyszín Firenze lett volna) legyőznénk az olaszokat, utána még legalább egy meccset kell nyerni a szuperdöntő eléréséhez.

Részben a szuperdöntő csoportbesorolása miatt a selejtezősorozat valamennyi helyezését eldöntik, tehát e fázisnak végső győztese is lesz.

A szuperdöntő mezőny másik felének, az Európán kívüli kontinenseket képviselő négy csapatnak a kiléte az USA-ban, 2021. április 26. és május 2. között sorra kerülő interkontinentális selejtezőtornán derül ki, amelynek helyszíne Indianapolis.

Az európai verseny további menetrendje:

NEGYEDIK FORDULÓ

Negyeddöntők

Idén március 10-én lejátszották:

Szerbia-Spanyolország(15) 11:13 (3:3, 1:5, 3:2, 4:3)
G.: F. Filipovics 5, Gogov 2, Dedovics, Milos Csuk, Vico, S. Mitrovics, ill. Munarriz 3, Perrone, Del Toro 2-2, Granados Ortega, Sanahuja, Fernendez, Tahull, Mallarach

2021. január 12., kedd

Olaszország-Magyarország - Firenze (13)
Franciaország-Görögország (14)
Montenegró-Horvátország (16)

Alsóház

Hollandia-Georgia (Grúzia) (17)
Oroszország-Ukrajna (18)

Elődöntők, 2021. március 9. kedd

16 győztese-13 győztese (19)
Spanyolország (15 győztese)-14 győztese (20)

16 vesztese-13 vesztese (21)
Szerbia (15 vesztese)-14 vesztese (22)

Alsóház

Ukrajna-Hollandia (23)
Georgia (Grúza)-Oroszország

Döntő: április 13., kedd

19 győztese-20 győztese
19 vesztese-20 vesztese

21 győztese-22 győztese
21 vesztese-22 vesztese

Alsóház

Georgia (Grúzia)-Ukrajna
Oroszország-Hollandia

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- A 2019-20-as Világliga-sorozat mérkőzéseiről van szó, ezek húzódnak át 2021-re, ami jelzi, hogy a FINA maximális biztonságra törekszik és nem is írt ki új Világliga-tornát a 2021-es évre. Mindenesetre jó, hogy már látjuk az időpontokat, mert ez kell a saját tervezésünkhöz.

Szeptembertől az év végéig három összetartást szeretnék a válogatottakkal. Vannak tervezett időpontjaim, amiket már egyeztettem az érinett játékosok edzőivel is, de ezeket még nem közlöm, mert még várjuk az európai kupák megrenezésének konkrétumait, illetőleg a bajnoki kezdés körülményei és a Magyar Kupa utolsó szakaszának elhalasztása miatt is zsúfoltabbá válik ez az időszak a számítottnál. Két-három, illetőleg 4-5 napos összetartásokat tervezek. 

A Világligát illetően fontos, hogy a grúzok rendezőként elvesznek egy helyet, így az olaszok idegenbeli legyőzése nem jelent automatikus szuperdöntő-részvételi jogot, a 4 forduló győztesei számára az 5-6. fordulóban dől el a továbbjutás kérdése. Így a legjobb négy között tétre játszanak majd a csapatok, aminek örülök, mindig jobb, ha éles mérkőzésen kell szerepelni. Egyébként ha nem jutnánk be a négybe, akkor is lesz folytatás, hiszen minden helyezést el kell dönteni, s mindenképpen nehéz meccsek várnak ránk, mert a legjobb nyolc között már nincs könnyű ellenfél Európában.

Először azonban lássuk, hogy hogyan zajlik majd le a januári, olaszországi selejtezőnk. Előtte mindenképen szeretnék egy összetartást, bajnoki mérkőzés akkorra nincs tervezve, BL-meccs szerepel a versenynaptárban, de meg kell oldanunk valahogy, hogy pár napot együtt készülhessünk.

Mint látható, nehéz tervezni, az ember elképzeléseit sok minden keresztülhúzhatja, úgy látszik, ebben az időszakban ezzel kell számolni.​


A női Világliga-folytatás menetét is meghatározták.

Európai selejtezők.

(A 3. fordulóból van még egy elmaradt Franciaország-Hollandia meccs, ennek időpontját később jelölik ki.)

5. játéknap, 2021. február 9., kedd

Hollandia-Görögország
Magyarország-Olaszország
Oroszország-Spanyolország

6. játéknap, 2021. március 16., 

Görögország-Olaszország
Hollandia-Spanyolország
Magyarország-Franciaország

A jelenlegi állás:

1. Magyarország
10 pont (4 mérkőzés)
2. Spanyolország 8 pont (3)
3. Olaszország 7 pont (3)
4. Oroszország 6 pont (4)
5. Hollandia 2 pont (2)
6. Görögország 0 pont (3)
7. Franciaország 0 pont (3)

A női interkontinantális selejtező szintén 2021. április 26. és május 2. között lesz Indianapolisban, vagyis a férfi és a női tornát ugyanott, egy időben rendezik meg!

A szuperdöntő időpontja június 14-20., helyszín még nincs.

BÍRÓ ATTILA a vlv-nek:

- Nincs újdonság, a számunkra legfontosabb, az olimpiai kvalifikációs selejtező időpontja nem változott.

Bár a Világliga-csoportunkban a helyzet még kissé zavaros, én úgy tekintem, hogy az eddigi eredményeinkkel a szuperdöntőbeli helyünk már megvan vagy majdnem biztosan megvan. Ráadásul mindkét hátralévő hazai meccsünket meg akarjuk nyerni.

Ami gondot okoz, az az, hogy a következő három és fél-négy hónapra szinte lehetetlen tervezni, az ember még egy hónapra sem lát előre. Korábban jeleztem, szó volt arról, hogy a spanyolokkal készülnénk közösen itthon, nem tudni, ezt az egészségügyi helyzet lehetővé teszi-e, Spanyolország milyen színű lesz akkor éppen... Fontosak az összetartások, ébren kell tartani a lányokban a tüzet, fokozni a mentális erőt. 

Szeptemberben Egerben lesz egy összetartásunk, ez biztos - a Magyar Kupa befejezése után, a bajnoki rajt előtt. Reméljük, októberben is összejön a közös program, akár a spanyolokkal együtt, akár nélkülük. Természetesen a Világliga-selejtezőkre erősen koncentrálunk, s úgy gondolom, ha elindul a bajnokság, még mindig jobb helyzetben leszünk, mint a környező országok, illetőleg a legnagyobb riválisaink. 


Mint ismeretes, az olimpiai kvalifikációs tornák közül a nőké 2021. január 17. és 24. között lesz Triesztben, csak itt vagyunk érdekeltek, a férfi tornán nem kell részt vennünk (2021. február 14-21., Rotterdam), hiszen az Eb-győzelemmel megszereztük az olimpiai részvétel jogát.

Döntés született arról is, hogy U20-as világbajnokság lesz 2021 szeptember 11. és 19. között, helyszín még nincs.