FACEBOOK

,,Felelősségteljes döntést kellett hozni,, - Gáll Péter a vlv-nek

,,Felelősségteljes döntést kellett hozni,, - Gáll Péter a vlv-nek
hozzászólás, 2020.08.12.

Nem volt könnyű, de muszáj volt a Magyar Kupa-meccsek elhalasztásáról határozni a sportág vezetésének. Gáll Péter főtitkár nyilatkozott a vlv-nek az MVLSZ-elnökség szerdai rendkívüli üléséről, az ott hozott döntésekről és a további elképzelésekről.


ELŐZMÉNY, A TORNA FELFÜGGESZTÉSE

GÁLL PÉTER főtitkár (MVLSZ) a vlv-nek:

- Véletlen vizsgálat volt a ma reggeli vagy minden csapat minden reggel vizsgálta az összes játékosát? Milyen protokoll volt érvényben a biztonsági óvintézkedésekre?

- A Magyar Kupa versenysorozata nyílt téren, a hatósági előírások figyelembevételével zajlott. Mindaddig, amíg a Ferencváros nem tájékoztatta a szövetséget a problémáról, semmiféle korlátozás nem volt érvényben, hiszen nem volt tudomásunk bármilyen különleges  kockázatról. Amint eljutott hozzánk a pozitív mintákról szóló információ, azonnal egyeztettünk a megfelelő orvosi körökkel és végül a lehető legnagyobb biztonságot jelentő döntést hoztuk meg. 

- Lehet tudni, hogy milyen jellegű orvosi konzultációt folytattatok?

- A szövetségnek stratégiai partnere a Semmelweis Egyetem, dr. Merkely Bélával folyamatosan egyeztetve alakítottuk ki a végső álláspontunkat. Ez pedig az volt, hogy akkora a kockázat az esetleges keresztérintettségek miatt, hogy az egyetlen ésszerű döntés a verseny megállítása.

- Felvetődött-e a folytatás teljes törlése?

- Nem.

- Bizonyos szünet után ugyanúgy folytatódna a Magyar Kupa, ahogy a mostani program volt vagy esetleg csak az érmes helyezésekért játszanak tovább a csapatok?

- Terveink szerint a verseny rendszere nem változik, amint az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, a csapatok eldöntik valamennyi helyezés sorsát, minden elmaradt mérkőzést lejátszanak.

- Mi várható most? Tudom, hogy nehéz tippelni, de mégis, körülbelül mennyi időre lesz szükség ahhoz, hogy visszatérhessünk az egy nappal korábbi állapothoz?

- Folytatjuk a folyamatos kapcsolattartást a Semmelweis Egyetemmel, s ahogy kialakul a kép a folytatással kapcsolatban, arról a sajtó útján tájékoztatjuk a közvéleményt. 

- Mégis, mire lehet számítani, mekkora lesz most a kiesés?

- Mindenki ismeri az adatokat a lappangási időről, a tesztek között kötelezően figyelembe veendő időtartamról. Ez orvosszakmai kérdés. Számunkra most az a legfontosabb - és ez ügyben is folyamatos lesz az együttműködésünk az orvosegyetemmel -, hogy a bajnokság augusztus 28-ra tervezett startja ne kerüljön veszélybe.

- Sokáig bizonytalan volt a Masters torna sorsa, úgy tudom, már jó néhányan gyülekeztek szerdán délután a Hajós bejáratnál, amikor még mindig nem lehetett biztos információhoz jutni arról, hogy azokat a mérkőzéseket megrendezik-e.

- Az egészségügyi kockázat e torna esetében is nagy volt, már csak a létesítményhasználatból eredően is, ezért közös döntés született a torna szervezőivel arról, hogy az ő meccseikre sem kerül sor ezen a két napon.

- Mekkora veszteség nektek ez a mai rendkívüli döntés és annak összes következménye, s most nem elsősorban az anyagiakra gondolok, hiszen sokakat érintett ez a változás, tévéközvetítések is tervben voltak...

- Hát..., nem esett jól. Ugyanakkor felelősségteljes döntést kellett hozni, nagyon komoly kockázatot jelentett volna a verseny folytatása. Vári Attila elnök kezdeményezésére egységesen döntött úgy az elnökség, hogy a sportolók és a nézők biztonsága a legfontosabb, minden más szempontnál előbbre való.

- Köszönöm a tájékoztatást!


A szövetség csütörtöki közlése szerint a BENU Női Magyar Kupa, valamint a Leány Utánpótlás Kupák versenysorozatát nem függesztették fel.


Benu Magyar Kupa, 2020

AZ ELSŐ KÖR TÖRTÉNÉSEI

A MÁSODIK KÖR TÖRTÉNÉSEI

A HARMADIK KÖR A FELSŐHÁZBAN

A HARMADIK KÖR AZ ALSÓHÁZBAN

A SZERDÁN LEZAJLOTT EDDIGI PROGRAM