FACEBOOK

Vírus ide, vírus oda, a női válogatott a 2021. január 23-i meccs megnyerésére készül

Vírus ide, vírus oda, a női válogatott a 2021. január 23-i meccs megnyerésére készül
hozzászólás, 2020.07.22.

A járványhelyzet sok mindenbe beleszólhat, megkérdeztük Bíró Attila női szövetségi kapitányt: hogy készülnek, mi a terv a januári olimpiai kvalifikációs tornáig.


BÍRÓ ATTILA a vlv-nek:

- Nehéz a tervezés ebben az időszakban, úgyhogy tulajdonképpen megpróbáljuk beütemezni a programokat, aztán majd kiderül, hogy a vírushelyzet mennyire írja felül az elképzeléseinket. Mindenesetre nekünk arra kell készülnünk, hogy január 23-án mindenképpen győzzön a magyar válogatott. A jelenlegi tervek szerint ekkor lesz az olimpiai kvalifikációs torna elődöntője, amit meg kell nyerni a tokiói részvételért.

Nagyon jól sikerült a karantén-edzőtáborunk, s azt is meg kell mondanom, soha nem volt még ilyen nyár, hogy a klubok teljes kerettel, ideális körülmények között készülhettek, alapozhattak és hamarosan tétmeccseket is játszhatnak. Ez a válogatott szempontjából is örömteli.

A Magyar Kupa után szeretnék egy három-négy napos összetartást rendezni valamelyik vidéki városban, illetve ősszel - ha a járvány ezt nem írja felül - a spanyolok jönnek hozzánk, október utolsó hetében közösen edzőtáborozunk Budapesten. Egyébként jól mutatja a jelenlegi helyzet bizonytalanságát, hogy a spanyolok most mentek volna Görögországba hasonló közös edzőtáborozásra, ám Barcelonában ismét megszaporodtak a koronavírusos esetek, ezért ezt a programot kénytelenek voltak lemondani.

Az Európa-bajnokság után volt egy sikeres Világliga-mérkőzésünk februárban, azóta nem játszottunk mérkőzést. Érezzük ennek hiányát, nagyon fontos meccset játszani a felkészülési időszakban is. A spanyolok újdonsült Európa-bajnokok, nagyon komoly erőt képviselnek, számunkra a legjobb felkészülési lehetőséget nyújtaná, ha együtt edzhetnénk velük Budapesten, sőt, még hivatalos mérkőzést is szeretnénk játszani. 

Ha az egészségügyi helyzet nem szól közbe, december elején kezdjük meg a közvetlen felkészülést a január 17-24-i olimpiai selejtezőtornára. Addigra véget ér a magyar bajnokság őszi szezonja és lezajlanak a nemzetközi klubtorrnák első fordulói. Az USA válogatottjával májusban, az idei nyárra tervezett olimpia előtt lett volna közös edzőtáborunk, a vírusválság ezt is elmosta, most újra programba iktatjuk ezt az edzőtáborozást, az amerikaiak meghívására utaznánk ki, karácsony előtt, 10-12 napra. Dél-Kalifornia lenne a helyszín, a közös edzések mellett két-három hivatalos meccset is játszanánk, ez számunkra kiváló felkészülési lehetőség lenne, hiszen jelenleg az amerikaiaktól lehet a legtöbbet tanulni. (Egyébként szívesen látott volna vendégül minket az ausztrál és a kanadai csapat is.)

A trieszti tornára itthon fejezzük be a felkészülést, utána pedig - remélhetőleg már az olimpiai kvalifikáció birtokában - két hazai meccsen kell bebiztosítanunk a Világliga-versenysorozat nyolcas szuperdöntőjébe jutást, ami szinte már biztosnak tekinthető.


Az olimpiai női kvalifikációs torna eredetileg 2020. március 8. és 15. között lett volna az olazsországi Triesztben. A FINA a versenyt előbb május 17-24-re halasztotta, majd a vírushelyzet súlyosbodása után 2021. január 17-24. lett az új dátum.

Mivel Dél-Afrika vállalta az olimpiai részvételt, a trieszti selejtezőről nem három, hanem csak két ország szerezhet részvételi jogot, ami azt jelenti, hogy mindenképpen döntőbe kell jutnia a magyar csapatnak.

A csoportbeosztás ismert.

A csoport: Hollandia, Franciaország, Olaszország, Üzbegisztán, Szlovákia

B csoport: Görögország, Magyarország, Izrael, Új-Zéland, Kazahsztán

Címkék:
Bíró Attila