FACEBOOK

BL-főtábla: a Herceg Novi haladékot kapott a LEN-től

BL-főtábla: a Herceg Novi haladékot kapott a LEN-től
hozzászólás, 2020.07.03.

Július 1-jéig kellett volna nyilatkoznia a montenegrói Herceg Novi vezetésének, hogy a klub vállalja-e a felkínált BL-főtáblás szereplést a 2020-21-es szezonban. A LEN most újabb haladékot adott. Az ügy kimenetele érintheti a Szolnok helyzetét. 


A Total Waterpolo szaklap jelentette csütörtökön - a montenegrói klubra hivatkozva -, hogy a Herceg Novi július 20-áig nyilatkozhat arról, vállalja-e, hogy a felkínált szabadkártyás lehetőséggel élve részt vesz a BL-főtábla 2020-21-es küzdelmeiben. Az eredeti határidő július 1-jén lejárt és bár a Herceg Novi nem nyilatkozott, a LEN egyelőre nem adta oda a montenegróiak esetleges visszalépésével felszabaduló szabadkártyát másnak. 

A Jadran további 20 napos haladékot kapott, s ezt a klub elnöke, Gyuro Marics annak jeleként értékelte, hogy az európai szövetség nagyra értékeli a montenegrói klub teljesítményét, hagyományait és erőfeszítéseit.

A Herceg Novi 1996 óta rendszeres részvevője a LEN nemzetközi klubtornáinak, s mostani BL-szereplését a gazdasági helyzet tette bizonytalanná. 

A klubelnök tájékoztatása szerint minden vágyuk a további részvétel, úgy gondolják, hogy ezt eddigi munkájukkal, teljesítményükkel meg is szolgálták, de a pénzügyi gondok nehezen oldhatók meg. Ennek oka elsősorban a koronívírus-járvány, amelynek következtében jelentős mértékben nehezedtek a klub működésének feltételei. Ez érintette a játékosállományt, a teljes anyagi helyzetet, ugyanis a klub elsősorban a turizmusban és az idegenforgalomban tevékenykedő cégek támogatásából él, márpedig ezeket az ágazatokat sújtotta legkeményebben az egészségügyi válsághelyzet.

A BL-részvétel becsült költségvetése 100 ezer euró, s ennek előteremtése a jelekből ítélve most megoldhatatlan feladatnak tűnik a klub számára. A mostani haladékot arra használják fel a montenegrói klubnál, hogy tárgyaljanak a szövetséggel, a sportminisztériummal, az ország olimpiai bizottságával és a város önkormányzatával. Ezek a szervezetek, intézmények ismerik a problémát, s fontosnak tartják annak megoldását a montenegrói vízilabdasport jövője és az ország válogatottja szempontjából. 

Nehezíti a délszláv vízilabdaklubok helyzetét, hogy az immár hagyományosnak tekinthető regionális klubtorna, a Jadranska Liga helyzete is bizonytalan - nemcsak anyagi okok miatt, hanem a zsúfolt versenynaptár okán is.


Mint korábban megírtuk: a BL-főtáblán a következő szezonban az eddigi 16 helyett csak 12 klub játszhat. E mezőny 10 szereplője szabadkártyás, tehát már most készülhet a BL-re:

FTC, Olympiakosz (görög), Pro Recco (olasz), CNA Barceloneta (spanyol), Jug Dubrovnik (horvát), Marseille (francia), Spandau 04 (német), Dinamo Tbiliszi (georgiai), Waspo 98 Hannover (német) - a 10. helyet a LEN a montenegrói Herceg Novinak ajánlotta fel, ők még nem döntöttek, hogy vállalják-e a BL-főtáblával járó kötelezettségeket. Amennyiben nemet mondanak, az esetben a vlv értesülése szerint vagy a Szolnok vagy a Mladost Zágráb léphet a helyükbe.

A főtábla két üres helyére selejtezőkön keresztül juthatnak el csapatok. E selejtezőket (a nevezők számától függően) egy vagy két torna formájába rendezik meg, október 23-24-25-én. 

Ha a főtáblán csak a Fradi lehet ott szabadkártyával, akkor Magyarországot két klub képviselheti a selejtezőkben.

A BL-főtábla versenysorozata november 10-11-én kezdődik. A torna végső szakaszát illetően nincs változás, final eight lesz, vagyis nyolc csapat vehet részt a "szuperdöntőben", amelynek helyzíne Hannover lesz, az időpont június 3-4-5.

Az Eurokupában várhatóan két kvalifikációs kör előzi meg a kieséses szakaszt (a negyeddöntőket), a második körnél kapcsolódnak be a versenybe a BL-selejtezőből kiesett csapatok. 

A második számú versenysorozatban két klub képviselheti a magyar színeket.

A női Euroliga versenykiírása nem változott, a kvalifikációs tornák időpontja november 27-29, később a negyeddöntők győztesei kerülnek be a sorozat, míg a vesztesei a LEN Kupa négyes döntőjébe.

Mint ismeretes, a 2019-20-as magyar bajnokság úgy ért véget, hogy nem hirdettek eredményt, így a nemzetközi kupákban való részvétel hagyományos rendje sem tud érvényesülni. 

A vlv érdeklődésére a szövetségnél elmondták: még nem született döntés arról, hogy a különböző kupákban való indulás jogához milyen módon jutnak hozzá klubjaink. Az már bizonyos, hogy a nyári Magyar Kupa nem kvalifikál az őszi LEN-tornákra, a győztes a 2021-22-es szezonban képviselheti Magyarországot az Eurokupában (már ha nem ér el BL-indulásra jogosító helyezést a bajnokságban).