FACEBOOK

Itt a nyári Magyar Kupa menetrendje - Mégis lesz rájátszás az OB1-ben!

Itt a nyári Magyar Kupa menetrendje - Mégis lesz rájátszás az OB1-ben!
hozzászólás, 2020.06.22.

Elkészült a nyári Magyar Kupa versenykiírása: a csapatok július végétől négy hétvégén küzdenek meg a kupagyőzelemért. Az M4 Sport várhatóan 16-20 mérkőzést közvetít! Az OB1 tervezett szabályai némileg módosultak, a legrangosabb helyezések eldöntéséért - a korábbi tervtől eltérően - mégis lesz rájátszás. Részletek:


Ismert, hogy a koronavírus-járvány miatt teljesen felborult a megszokott rend a sportéletben, ezen belül a vízilabda világában is. Az MVLSZ az élet újraindításának, a sportág népszerűsítésének szolgálatába állította az általában az év utolsó hónapjaiban megrendezett Magyar Kupa versenysorozatot. A tornarendszerben megszervezett megmérettetésen a hagyományoktól eltérően most csak OB1-es csapatok vehetnek részt. (Az AVUS visszalépése miatt egy hely egyelőre üres, ennek sorsa a KSI és a Kanizsa június 25-i és június 27-i páros mérkőzésén dől el.)

A 16 tagú mezőnyt a versenykiírásnak megfelelően a július 10-i sorsoláson négy csoportba osztják. A sorsolásnál kiemelést alkalmaznak, e szerint a 2018-19 es (tehát a legutóbbi, eredménnyel befejeződött) bajnokság végeredményét veszik alapul. Magunk készítettünk el az akkori bajnoki tabella alapján a sorsolás  előtti "kalapokat", vagyis az alábbi négyesek tagjai közül senki nem kerülhet össze a másikkal az első fordulóban (nem hivatalos!):

1. kalap: FTC, OSC, Szolnok, Eger

2. kalap: Miskolc, BVSC, Honvéd, Debrecen

3. kalap: Pécs, Szentes, Tatabánya és valószínűleg a most nem induló Avus mögött végzett, tehát egy hellyel feljebb kerülő UVSE

4. kalap: Kaposvár, Vasas, Szeged és a KSI-Kanizsa párharc győztese


Az első fordulóban négy csoportban, egy helyszínen, egy hétvégén - szombat-vasárnap - körmérkőzést játszanak.

Az így elért csoportbeli helyezések alapján állítják ösze a második forduló csoportjait, így:



A csapatok egy helyszínen körmérkőzést játszanak. Az első fordulóban megszerzett pontjaikat magukkal hozzák.

A harmadik forduló csoportbesorolása szintén az előző fázis eredményei alapján történik:

I. csoport: Kék1, Kék2, Fehér1, Fehér2, Piros1, Piros2, Zöld1, Zöld2
II. csoport: Kék3, Kék4, Fehér3, Fehér4, Pirod3, Piros4, Zöld3, Zöld4

A csoportokban egy helyszínen minden, a 2. fordulóban 1. vagy 3. helyezést elérő csapat játszik minden 2. vagy 4. helyezést elért csapattal.



 A 2. fordulóban azonos csoportban játszó csapatok nem játszanak egymással, a 2. fordulóban elért egymás elleni eredményüket hozzák magukkal. Továbbá: ezeken a mérkőzéseken nem születhet döntetlen eredmény.

A negyedik forduló az egész torna utolsó szakasza, amelyben a csapatok az I. és II. csoportban elért helyezéseik alapján helyosztó mérkőzéseket játszanak a következők szerint: 


A csapatok az elődöntőben és a döntőben egy mérkőzést játszanak. Döntetlen nincs.

A tervezett játéknapok: 

1. forduló: 2020. július 25-26.
2. forduló: 2020. augusztus 1-2.
3. forduló: 2020. augusztus 8-9.
4. forduló: 2020.augusztus 15-16. 

A tornák helyszínét az MVLSZ jelöli ki. Információink szerint az M4 Sport várhatóan 16-20 mérkőzést közvetít.

A Magyar Kupa győztese indulási jogot szerez a 2021-22-es szezon LEN Eurokupa-küzdelemsorozatra.


A női Magyar Kupa versenykiírása szerint a csapatokat a 2019-20-as bajnokság őszi szezonjának végeredménye alapján már be is sorolták két csoportba. 

„A” csoport: UVSE, FTC, Eger, Szentes, Tatabánya 
„B” csoport: Dunaújváros, BVSC, III.ker.TVE, Szeged, Honvéd

A csoportokon belül mindenki kétszer játszik mindenkivel, otthon és idegenben. A folytatást illetően egyelőre több alternatívát tartalmaz a versenykiírás.

A női kupasorozat július 27-28-án kezdődik.


A szövetségben elkészült az következő OB1-es bajnokság versenykiírása is.

A férfiaknál a korábban ismertté vált, tervezett rendszer némileg megváltozott, a versenykiírás végleges változatában nemcsak a "mindenki kétszer játszik mindenkivel" versenyszakasz szerepel, lesz play off is. Ez csak az első négy hely sorsát érinti majd. A helyezések alapján 1.-4., 2.-3. párosítás lesz a döntőbe jutásért úgy, hogy a két párharc az egyik fél 7. pontjának megszerzéséig tart, de a korábbi eredményeiket a csapatok magukkal viszik. A döntőben és a bronzcsatában "tiszta lappal" indulnak a csapatok, mindkét párharc az egyik fél második győzelméig tart. Az első meccs pályaválasztója az alapszakaszban jobb helyezést elért csapat.

Fontos tudni, hogy a szezon végén a bajnokság 15. és 16. helyezettje kiesik az első osztályból, a 14. helyezett pedig két győzelemig tartó osztályozót játszik az OB1/B győztesével. (Az OB1/B-ben "fiókcsapatok" nem indulhatnak.)

Az első három helyezett a következő szezon BL-küzdelmeiben képviselheti a magyar színeket. A 4. az Eurokupában jogosult indulni. Ha a nyári Magyar Kupát olyan csapat nyeri, amely BL-indulási jogot szerez a bajnokságban, akkor az OB1 5. helyezettje is kiléphet a nemzetközi porondra, az Eurokupában.

A bajnokság augusztus 29-én kezdődik. Az alapszakasz tervezett játéknapjai:



(A fordulók időpontja a válogatott nemzetközi programjai és a mérkőzésekhez kapcsolódó válogatott összetartások miatt módosulhat.)


A női bajnokságban a versenykiírás szerint az oda-visszavágós, körmérkőzéses alapszakaszt követően rájátszásban döntik el a helyezések sorsát.

A 10. helyezett kiesik.

A bajnokság első játéknapja: szeptember 26.

A tervezett menetrend: