FACEBOOK

Itt az európai kupák új rendszere!

Itt az európai kupák új rendszere!
hozzászólás, 2020.06.17.

A LEN szerdán sajtóközleményben tájékoztatta a vizes sportokkal foglalkozó médiát a koronavírus-járvány utáni helyzetben kialakított vízilabda-versenyrendszerről. A BL-ben kisebb lesz a főtábla mezőnye, egyelőre csak a Fradi szabadkártyás, a Szolnoknak van még erre némi esélye. Részletek:


A LEN hatalmas sikerként értékeli a BL-küzdelemsorozat elmúlt években kialakított rendszerét. Sajnos a globális koronavírus-járvány összezavarta a megszokott versenyrendszereket, felborult minden, eddig kialakult és bár zsúfoltságot eredményező, de mégis működő versenyeztetési rend. A válogatottak és a klubok versenyeit minden korábbinál nehezebb most összehangolni, s mint tudjuk, itt két, egymással nem minden tekintetben azonos hullámhosszon lévő szervezetnek, a FINA-nak és a LEN-nek kell tiszteletben tartania egymás érdekeit. 

Az nyilvánvaló volt, hogy a meccsszámot valamennyire csökkenteni kell, így a BL-főtáblán a következő szezonban az eddigi 16 helyett csak 12 klub játszhat. E mezőny 10 szereplője szabadkártyás, tehát már most készülhet a BL-re:

FTC, Olympiakosz (görög), Pro Recco (olasz), CNA Barceloneta (spanyol), Jug Dubrovnik (horvát), Marseille (francia), Spandau 04 (német), Dinamo Tbiliszi (georgiai), Waspo 98 Hannover (német) - a 10. helyet a LEN a montenegrói Herceg Novinak ajánja fel, ők még nem döntöttek, hogy vállalják-e a BL-főtáblával járó kötelezettségeket. Amennyiben nemet mondanak, az esetben a vlv értesülése szerint vagy a Szolnok vagy a Mladost Zágráb léphet a helyükbe.

A főtábla két üres helyére selejtezőkön keresztül juthatnak el csapatok. E selejtezőket (a nevezők számától függően) egy vagy két torna formájába rendezik meg, október 23-24-25-én. 

Ha a főtáblán csak a Fradi lehet ott szabadkártyával, akkor Magyarországot két klub képviselheti a selejtezőkben.

A BL-főtábla versenysorozata november 10-11-én kezdődik. A torna végső szakaszát illetően nincs változás, final eight lesz, vagyis nyolc csapat vehet részt a "szuperdöntőben", amelynek helyzíne Hannover lesz, az időpont június 3-4-5.

Az Eurokupában várhatóan két kvalifikációs kör előzi meg a kieséses szakaszt (a negyeddöntőket), a második körnél kapcsolódnak be a versenybe a BL-selejtezőből kiesett csapatok. 

A második számú versenysorozatban két klub képviselheti a magyar színeket.

A női Euroliga versenykiírása nem változott, a kvalifikációs tornák időpontja november 27-29, később a negyeddöntők győztesei kerülnek be a sorozat, míg a vesztesei a LEN Kupa négyes döntőjébe.

Mint ismeretes, a 2019-20-as magyar bajnokság úgy ért véget, hogy nem hirdettek eredményt, így a nemzetközi kupákban való részvétel hagyományos rendje sem tud érvényesülni. 

A vlv érdeklődésére a szövetségnél elmondták: még nem született döntés arról, hogy a különböző kupákban való indulás jogához milyen módon jutnak hozzá klubjaink. Az bizonyos, hogy a nyári Magyar Kupa (amelynek versenykiírása amég nem készült el), a szokásosnál nagyobb érdeklődésre tart majd számot, mert ez lesz az első alkalom, amikor feláll valamiféle rangsor, kialakul egyfajta erősorrend az új keretekkel vízbe száló csapatok között.