FACEBOOK

Zala György a karanténvideók kulisszatitkairól

Zala György a karanténvideók kulisszatitkairól
hozzászólás, 2020.06.08.

A karanténidőszakban folyamatosan, hetente bemutattuk azokat az otthoni körülmények között elvégezhető gyakorlatokat, amelyeket napi gyakorisággal tett közzé a Zala György-Létay Krisztián páros. A férfi válogatott és a BVSC erőnléti edzőjétől a kemény karanténidőszak, a videókészítés tapasztalatairól érdeklődtünk.


ZALA GYÖRGY a vlv-nek:

- Tíz hétig tartott ez a sorozat, hétköznaponként tettünk fel új, frissen felvett anyagot. Úgy kezdődött, hogy Petrovics Matyival csináltunk egy videót, de rájöttem, hogy a karantén ideje alatt nem rendelhetek oda mindig valakit, hogy segítsen. Így egyedül kezdtem el a tervezett programok felvételét. Nagy előkészületeket igényelt a dolog, sokat kellett játszani a fényekkel, ki kellett tapasztalni, hogy a szoba melyik részében csináljam a gyakorlatokat. Aztán kiderült, hogy az egész nappalimat át kell rendezni a forgatás idejére. 

Az elején még úgy volt, hogy bejelöltem szig-szalagokkal, hogy hova kell állnom ahhoz, hogy a kamera rendesen vegyen. Akkor még egyedül csináltam, s az első két hétben másfél óráig tartott egyetlen videó felvétele. És ez csak maga a forgatás ideje volt. Minden jelenetnél megnéztem, hogy jó-e a felvétel, ha jónak ítéltem, maradt, ha nem, akkor töröltem. 

Aztán Létay Krisztiánnal nagyon hamar kialakítottuk a működő rendszert. A párom pedig, aki szintén nem járt el dolgozni, segített a felvételek elkészítésében. Szép lassan alakult ki mindennek a végleges formája, például állandósult, hogy délután fél négy és fél öt között kellett elkezdeni a videókészítést, ekkor voltak leginkább ideálisak a fényviszonyok.

Létay Krisztiánnal napi szintem konzultáltunk, az elején még nagyon sokat kellett vágni, az utolsó héten már két videót megcsináltam 40 perc alatt. Utána még átnéztem, majd átküldtem neki a felvételeket, ő készítette el a végleges formát, ami a Youtube-ra került. A vége felé már a korábban olykor elkövetett bakik is elmaradtak. 



- Milyenek volt a kezdeményezés visszhangja?

- Rengeteg visszajelzést kaptam, ez szinte döbbenet volt számomra. A legtöbbet a karatésaimtól - a Takara-Honvéd karate szakosztályának én vagyok a félig tiszteletbeli elnöke, tartok nekik edzéseket, ők is így kapták meg az edzésadagjuk egy részét. 

Ismerősök, szomszédok hívtak fel, hogy mit tornázzanak. Elküldtem nekik a feltett filmek elérhetőségét, mire az volt a válasz, hogy jó-jó, ez élsportolóknak készül, ezt ők nem tudják teljesíteni. Mondtam nekik, hogy ne azt az ismétlésszámot végezzék el gyakorlatonként, amit a videóban mondok, hanem kevesebbet. Kiderült, hogy a gyakorlatsorok így a "civilek" számára is tökéletesek. 

Alkalmazták a filmeket kajakosedzők, alapnak, saját kiegészítésekkel, felhívott tornatanár, hogy használhatja-e a gyerekei táv-testnevelésóráihoz. Mondtam, hogy persze, azért van fent a youtube-on, mert közkincs.

Olyan helyekről kaptam telefonokat, hogy teljesen meglepődtem, évek óta nem látott ismerősök hívtak, mert feldobta nekik a net a gyakorlatokat.



És hát a challenge-ek (a versenyszerűen, időre meghirdetett gyakorlatok - a szerk.) - rengetegen jelezték, hogy megcsinálták, megírták, hogy mennyi idő alatt teljesítették az adott napi feladatot, köztük volt például Illés Roli, a férfi vízilabda-válogatott korábbi gyúrója.

Összességében azt mondhatom, hogy sokszor több százas volt a videók nézettsége, de ennél lényegesen többen hajtották végre a gyakorlatokat naponta. Több helyről is azt hallottam, hogy ilyen komplex gyakorlatsorokat sehol sem láttak az interneten.

A sorozat híre sok helyre eljutott, ennek alapján megkeresett a DigiSport és kétfajta "projekt" is formálódik. Rengetegen töltik irodában, íróasztal mellett a teljes munkaidejüket. Számukra készülne egy sorozat rövid, reggeli torna jellegű gyakorlatokból. A programot olyan átmozgató jellegű, egyszerű feladatokból állítanám össze, amelyeket akár utcai ruhában, a napi munka ebédszünetében el lehetne végezni. A másik sorozat egy házi használatra szánt, szintén egyszerű elemekből álló reggeli torna lenne.

Visszatérve a karanténvideókra: nagyon hasznos volt számomra is, rengeteg tapasztalatot szereztem, jó hangulatban készültek a videók, Létay Krisztiánnal rengeteget nevettünk, osztottuk egymásnak az észt. :-)

- A videón bemutatott "mutatványok" egyben a te személyes napi edzésigényedet is kielégítették?

- Dehogy! A saját napi edzésprogramot követően készítettük a videókat a párommal. Tíznél több féle gyakorlatot nem csináltam a saját edzéseken, de azokat nagyon intenzíven. Szereltem egy húzódzkodó-állványt a teraszomra, azt nagyon sokat használtuk. A karantén alatt heti 3500 volt a húzódzkodási átlagom. 



- Akkor te a karantén végén úgy jöttél ki az egészből, mint ahogy bementél?

- Sőt, megmondom őszintén, még jobb erőállapotban. A rendes hétköznapokban nagyon sokat kell rohangálni különböző edzésekre, most tényleg volt idő magammal foglalkozni, a saját edzéseimet normálisan, nagy időtartamban megcsinálni.

- Furcsa volt, hogy a vége felé az egyik videó kellős közepén egyszerűen eltűnt a szakállad egyetlen másodperc alatt. Ez hogy történt?

- Úgy voltam ezzel, hogy a karantén idején tartson ki a szakáll. Aztán egy napon eldöntöttem, hogy vége, már nem kell. Leborotváltam, a párom pedig azonnal megjegyezte, hogy lett egy fiatal pasija - akkora volt a különbség.

Felvettem az aznapi edzést már borotváltan és elmondtam benne: örömmel jelentem, hogy a mai edzést már nem a szakállas nagybátyám tartja. Krisztián egy régebbi videóból vett részt vágott össze az újjal, így szakállal kezdtem a felvételt és egyik pillanatról a másikra -  az előbb idézett bejelentésnél - eltűnt a szakállam.

Egyébként tervezzük, hogy készítünk még egy utolsó, záró videót, amiben kicsit magunkat, a saját gyakorlatainkat is kifigurázzuk.

- Köszönöm a beszélgetést és a karantén alatti munkátokat!


Zala György edzésprogramjai a vlv-n, hetente:

15. hét

Zala György a vlv-nek

16. hét

17. hét

18. hét

19. hét

20. hét

21. hét