FACEBOOK

Női válogatott: várakozáson felül jól sikerült az edzőtáborozás

Női válogatott: várakozáson felül jól sikerült az edzőtáborozás
hozzászólás, 2020.05.16.

Befejeződött a magyar női válogatott háromhetes bentlakásos edzőtáborozása, amelynek a Császár-Komjádi Uszoda adott otthont. Bíró Attila szövetségi kapitányt értékelésre kértük.

Az edzőtáborozó keret:

Gangl Edina, Kasó Orsolya, Magyari Alda - kapusok
Antal Dóra, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Szücs Gabriella, Vályi Vanda - mezőnyjátékosok.


(Gyöngyössy Anikó, az Eb-csapat tagja műtétje miatt kihagyta az edzőtáborozást.)


BÍRÓ ATTILA a vlv-nek:

- Várakozáson felül jól sikerült ez a három hét. Már eleve, a kezdésnél látható volt, hogy a számítottnál sokkal jobb állapotban kaptam meg a játékosokat. Ez azt bizonyítja, hogy a hathetes otthoni szárazföldi munka jól sikerült, megtette a hatását.

A három hét alatt 30 vízi edzést és 17 szárazföldi gyakorlást tartottunk. A játékosok különböző szintű szinten álltak, amikor megérkeztek az edzőtáborba, a befejezéskor mindenki nagyjából azonos, megítélésem szerint 60-80 százalékos állapotban hagyta abba a munkát és ez nagyon jó eredmény. Ennek köszönhetően az edzőtábor második felében már nem is a fizikai felkészülésre, hanem a labdás gyakorlatokra és a taktikára tudtuk helyezni a hangsúlyt. Új dolgokat nem nagyon tanultunk, a szint felhozása volt a cél. Meg kell, mondjam, nagyon jól sikerült minden, még edzőmérkőzéses gyakorlást is tudtunk végezni, taktikai elemeket próbálgattunk. Ráadásul a szakmai programot csapatépítő elemekkel is fűszereztük. Vasárnaponként nem volt edzés, ilyenkor játékokkal töltöttük az időt, tollas, röplabda, lábtenisz, de még különféle mókás feladatokat is meg kellett oldani. 

Együtt főztünk is, lecsót, marhapörköltet, mert bár volt hivatalból ellátásunk, ezek a közös időtöltések fokozták a jó hangulatot. Komoly tétre menő versenyeket rendeztünk, például egy edzőmeccs veszteseinek kellett szaggatni a nokedlit, vágni a hagymát a főzésnél. Egy másik alkalommal a vesztesek feladata az volt, hogy elkészítsék a győztesek reggelijét, nem is akármit, hanem bundáskenyeret.

Közben voltak születésnapok, most csütörtökön Horváth Brigittának, Gurisatti Grétának, a múlt héten pénteken Leimeter Dórinak, szombaton nekem. A szokásos tortavágások, meglepetések javították tovább a hangulatot - meg persze az ilyenkor hagyományos, szinte már elvárt minimális edzéskönnyítés.

Elfáradt mindenki, de a legjellemzőbb így is az volt, hogy amikor például az utolsó edzést lefújtam, még jó időre bent maradtak a medencében és kiszorítóztak a lányok.

Összegzésként: fárasztó volt mentálisan, fizikálisan egyaránt, nemcsak a játékosoknak, hanem a stábnak is, de biztos vagyok abban, hogy még a jövő év elején is, amikor az olimpiai selejtezőre megyünk, érezni fogjuk ennek a három hétnek a jó hatását.

- A létszám stabil volt végig, azok fejezték be a táborozást, akik kezdték vagy bővültetek közben?

- Bővültünk. Közben behívtam egy játékost, Horváth Brigittát, aki a bő keret tagja volt még az Eb előtt, illetve a sikeresen leérettségizett Rybanska Natasa az utolsó hétre már csatlakozni tudott hozzánk, úgyhogy 14-en kezdtük az edzőtábort és 16-an fejeztük be.

Fontos, hogy megúsztuk a három hetet sérülés nélkül, pici húzódások voltak csak, abszolút kezelhetők. Amikor a játékosok most visszamennek a klubjukba, azt hiszem, mindenki nagyon komoly előnyben lesz az ottani társaihoz képest. A sérülésveszély ilyenkor, hosszabb leállás utáni újrakezdéskor mindig fenyegető veszély, a válogatottak most nagyon komoly alapot kaptak ahhoz is, hogy elkerüljék az ilyen kellemetlenségeket.

- Amikor elkezdődött a közös munkátok, még nagyon nagy volt a koronavírus-járvány miatti szigor az óvintézkedések terén. Ez mennyire volt zavaró, illetőleg változott-e nálatok a helyzet annak hatására, hogy időközben országosan is enyhítések történtek.

- Valóban, a bentlétünk alatt folyamatosan enyhültek a kormány által hozott szabályok, de én pont nem nagyon szerettem volna enyhítéseket. A múlt hét végén lehetőségünk lett volna arra, hogy egy vagy akár két éjszakára hazaengedjük a játékosokat, sőt, akár esténként is hazamehettünk volna és napközis rendszerben lehetett volna folytatni a munkát. Úgy döntöttem, hogy nem élünk mindezzel és a lányok is ezt akarták, csapatdöntés volt, hogy csináljuk végig, ahogy elkezdtük. A vidéki lányoknak egyébként sem lett volna egyszerű az ingázás, tehát ők mindenképpen bent maradtak volna, hogy egyedül lézengjenek abban a nagy "apácazárdában". Így tehát, hiába lazultak közben országszerte a szabályok, mi az eredeti állapotnak megfelelően dolgoztunk végig és el sem hagytuk a létesítményt a három hét alatt.

- Magában a munkában figyelembe kellett venni biztonsági szempontokat?

- Igen, de az első időben még rávezető edzések voltak, lényegében nem is volt szükség különleges óvintézkedésekre, az utolsó időszakra pedig már mindenütt könnyítettek a feltételeken, sok csapat is elkezdett edzeni. Azt se feledjük, hogy a szakemberek is megmondták: az uszodai víz gyakorlatilag a legbiztonságosabb közeg a koronavírus szempontjából.

- Mi következik most nektek, mikor lesz legközelebb összetartás?

- A lányok mostantól a klubjukban folytatják a munkát, van ahol egyből belevágnak, másutt némi pihenő után. Az augusztusi Magyar Kupával folytatódik, vagy inkább kezdődik a szezon. Ősszel legalább háromszor fogok tartani rövidebb, két-három napos összetartást, többre nem lesz idő a bajnokság miatt, december elejétől pedig újra együtt készülünk a januári olimpiai selejtezőre.

- Igen, ennek időpontját az edzőtáborozásotok alatt jelentették be: 2021. január 17-24.

- Nem rossz ez az időpont, egy márciusi dátum sokkal jobban kettévágta volna a bajnokságot, a nemzetközi kupasorozatokat. Másrészt az Eb előtti jól sikerült felkészülésünket nagyjából ugyanabban az időben kell megismételnünk. Annyiban más lesz most a helyzet, hogy csak egy hétig tart a selejtező, igaz, naponta lesznek meccsek. Pontosan tudjuk, hogy a verseny második szakaszára kell csúcsformában lennünk, sőt, még azt is, hogy az olimpiai kvóta megszerzése egy bizonyos mérkőzés, a január 23-i elődöntő kimenetelén múlik. Tulajdonképpen arra a meccsre készülünk mostantól...

- Köszönöm a tájékoztatást!


Videó az edzőtáborozásról


A videó története tíz képben: