FACEBOOK

Világbajnok attasé utazik New Yorkba - vlv-interjú Gór-Nagy Miklóssal

Világbajnok attasé utazik New Yorkba - vlv-interjú Gór-Nagy Miklóssal
hozzászólás, 2020.05.15.

A széles közvélemény számára is figyelmet keltett a héten egy hír: maga a külgazdasági és külügyminiszter posztolta, hogy hamarosan New York-i külgazdasági attasé lesz a világbajnok Gór-Nagy Miklós. Miki egy esztendeje, 36 évesen fejezte be az aktív vízilabdázást, éppen megszerezve harmadik magyar bajnoki címét. Most már nem a játékról, hanem a gazdaságdiplomáciai munkáról beszélgettünk.


GÓR-NAGY MIKLÓS a vlv-nek:

- Na, Miklós, egy új csapatban ez erős kezdés, nem?


- Nincs okom panaszra...

Magyarország és az USA között különleges kapcsolat van. Az Unión kívüli országok között az Egyesült Államok a legnagyobb kereskedelmi partnereink között szerepel. Éppen ezért nagyon fontos az Amerikába irányuló export fejlesztése a kereskedelmünk diverzifikálása szempontjából. Ráadásul az USA egy presztízspiac – és annak is legkiemelkedőbb része New York – ezért az itt megjelenő magyar cégek olyan „minőségi pecsétet” kapnak, ami a világ bármely országában kiváló ajánlólevél lehet. Nagyon megtisztelő, hogy miniszter úr ekkora bizalmat adott és egyúttal ilyen komoly feladatot bízott rám.




- Kérlek, mondd el, hogy kezdődött a diplomáciai pályafutásod, mi mindenen vagy túl, amikorra érkezett ez a megbízatás?

- Októberben léptem be a Külügyminisztérium kötelékébe, az Exportfejlesztési Koordinációs Főosztályon kezdtem el dolgozni referensként. Nagyon jó csapatba kerültem, agilis, aktív munkatársak közé. A magyar kis- és középvállalkozások külpiaci törekvéseit segítjük és támogatjuk, természetesen itthoni, magyarországi eszközökkel. Egy külgazdasági attasé ugyanilyen gazdaságdiplomáciai feladatokat lát el, csak külföldön. Szóval hasonló lesz a kinti munkám is, a magyar vállalkozásokat fogom segíteni, az amerikai tőke Magyarországra csábításán dolgozom, illetve diplomataként az országot is képviselem majd.

Ahhoz, hogy valaki egyáltalán felvételt nyerjen a minisztériumba, külügyi alapvizsgát kell tennie. Ez egy 12 modulból álló, pár száz oldalas tananyag. Mint 12 államvizsga. Európai uniós intézményrendszer, multilaterális kapcsolatok, a nemzetközi gazdasági, politikai történélem, sportdiplomácia - sok mindenben tájékozottnak kell lenni. Ez csak a beugró volt, a felkészülés azóta is tart.

- Nem elméleti lesz a feladatod, nem jelentéseket kell írni az ottani gazdasági folyamatokról, hanem konkrét üzleti teendők várnak rád, jól gondolom?

- Külgazdasági és Külügyminisztérium - ez ennek a tárcának a neve, ami már önmagában jelzi, hogy a magyar külgazdasági érdek érvényesítése prioritást élvez. Információval, partnerkereséssel segítjük a magyar cégeket, továbbá azzal, hogy megkönnyítjük számukra az eligazodást a helyi szabályozások útvesztőiben. Ennek érdekében például kapcsolatot tartunk az engedélyezési hatóságokkal is.


Budapesti találkozás még tavaly, "civilben" Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányzóval

Azt is fontos tudni, hogy eleve más tárgyalási metódust igényel az amerikai piac, mint mondjuk a kínai. A mi feladatunk ilyen kérdésekben is segíteni. Én, ha magyar vállalat lennék, biztosan bizalommal fordulnék a KKM-hez, ilyen szintű kapcsolati tőkével más nem rendelkezik Magyarországon.

Egyébként jelenleg 82 országban 147 magyar külgazdasági attasé dolgozik, 110 államra vonatkozó illetékességgel. Ennyien segítik a világ különböző pontjain a magyar cégeket a partnerkeresésben, a piacra lépésben.

- Azóta, hogy megjelent a hír, kerestek már vállalkozások?

- Folyamatosan kapcsolatban vagyok cégekkel október óta. Azóta, hogy itt dolgozom, a munkám része, hogy exportáló vagy külpiaci tervekkel rendelkező cégekkel tárgyalok, intézem számukra, amit kell. Sokukkal már jó kapcsolatot építettem ki, ami véleményem szerint szintén nagyon fontos ehhez a munkához.

- Mikor lesz a kiutazás?

- Várhatóan a "rendes váltásban", nyár végén.

- New Yorkban voltál már?

- Kétszer, turistaként. Mindkét alkalommal úgy jöttem haza, hogy nagyon jó lenne pár évet lehúzni ott... Vigyáznia kell az embernek arra, hogy mit kér, mert a végén megkapja...

- A család hogy fogadta hírt?

- A gyerekek abszolút a jelenben élnek, nekik nehéz elképzelni, milyen lesz a változás. De amennyire lehet, persze, próbáljuk majd felkészíteni őket. Vízilabdásként azért már hozzá vagyunk szokva az ilyen jellegű változásokhoz.

Lelkesen várjuk a New York-i életet, az új élményeket.

- Az USA-ban a vízilabdaélet Kaliforniára korlátozódik. Ha jól tudom, ezen a területen kívül egyetlen hely van, ahol komoly csapatról lehet beszélni, az pedig New York. Esetleg...?

- Azt tudom, hogy van vízilabdaélet New Yorkban, edzettem is ott, tudom, hol van az uszoda, illetőleg meg is talált már egy ott élő jó barátom, aki egy amatőrcsapatban játszik. Gondoltam is már arra, hogy jó móka lenne lemenni egy kicsit. Tervezni nem tervezek, de mindenre van esély. Amerika a korlátlan lehetőségek hazája...

- Jó felkészülést és sikeres munkát kívánok!