FACEBOOK

Így reagáltak a csapatok az MVLSZ elnökségének döntésére - OB1-es körkép

Így reagáltak a csapatok az MVLSZ elnökségének döntésére - OB1-es körkép
hozzászólás, 2020.05.12.

Az MVLSZ elnöksége fontos döntést hozott hétfőn: "eredményhirdetés nélkül" lezárta a 2019-20-as klubszezont. Szétnéztünk az OB1-es csapatok háza táján, hogy megosszuk az olvasókkal: miként reagáltak az új helyzetre, hogyan készülnek a folytatásra a klubok.


FTC:

A bajnoki címvédő az elnökségi döntésre közleményben reagált:

„Az FTC vízilabda szakosztálya tudomásul vette a Magyar Vízilabda Szövetség Elnökségének döntését, miszerint a 2019/2020-as magyar bajnokság véget ért. Az FTC vezetése, valamint a klub vízilabda-szakosztályának minden tagja a szezon kezdetétől fogva egészen a szövetség mostani döntéséig azon dolgozott, hogy vízilabdázóink a medencében, sportszerű keretek között, valódi küzdelemben tudják megvédeni sorozatban harmadik bajnoki címüket. Ennek érdekében az elmúlt időszak nehézségeitől is függetlenül pólósaink igazi sportemberként mindent megtettek azért, hogy a lehető legjobb állapotban folytathassák a bajnokságot. Az FTC vízilabda-szakosztálya minden erejével azon lesz, hogy a következő szezonban is az összes trófeát a Népligetben tartsa.”

OSC:

A klub hivatalos honlapján még mindig az a lefrissebb hír, hogy március 13-án felfüggesztették az öszes bajnokságot. (Az idő ott megállt, a honlapról még nem lehetett értesülni az A-Híd Zrt. távozásáról sem.)

Szolnok:

"Várható és észszerű döntés született – mondta Zsivko Gocics, a szolnoki csapat vezetőedzője az Új Néplapnak". "Ebben a helyzetben nem is lehetett másképpen dönteni. Mondom ezt annak ellenére, hogy mi is szerettünk volna játszani. Az más kérdés, hogy már nem volt idő felkészülni a folytatásra, nem mellesleg minden klubnál és nálunk is vannak olyan játékosok, akiknek lejár a szerződésük a hónap végén. Sajnos el kellett engedni ezt a szezont, amelyben a harmadik helyen zártuk az alapszakaszt.

"Információink szerint az új idény a nyár közepétől, július végétől indulna a Magyar Kupa küzdelmeivel. Mi mindenesetre edzésben maradunk, a tervek szerint a következő három hétben napi egy, amolyan szinten tartó tréninget tartunk. Közben két válogatott játékosunk, Nagy Viktor és Angyal Dani hétfőtől már a nemzeti csapattal fog készülni a jövő évi ötkarikás játékokra. Május végén aztán együttesünk két-két és fél hetes aktív pihenőre vonul. Kollégáimmal, Hangay Zoltánnal és Vincze Gergővel azt tervezzük, hogy június közepén már új játékosainkkal kiegészülve kezdjük el a felkészülést a következő bajnoki és kupaidényre. A versenykiírás még nem készült el, egyelőre a Magyar Kupát is csak hírekből tudjuk, hogy július végén rajtol, a honi bajnokságról és a nemzetközi kupaindulásról egyelőre nincsenek információink.

Az Új Néplap nyilvánosságra hozta a Szolnoki Dózsa várható keretét:

Nagy Viktor, Bányai Márk – Angyal Dániel, Dusko Pijetlovics, Jansik Dávid, Radomir Drasovics, Szeghalmi Zsombor, Dőry Farkas, Schmölcz Norman, Teleki András, Konarik Ákos, Kovács Gergő, Nagy Ádám. Vezetőedző: Zsivko Gocics.

Mint a fentiekből kiderül, tavalyi öt idegenlégiósából csak kettőt tartott meg a Dózsa, távozott tehát Viktor Rasovics, Gyorgye Lazics és Gavril Szubotics. A magyarok közül Bátori, Szatmári és Várnai neve hiányzik a listáról.

Eger:

Egerben hangosan zajlik az élet, Szécsi Zoltán klubelnök nyilatkozatai szerint csoda lenne, ha női és férfi csapatuk el tudna indulni a következő bajnokságban. Bizakodóbb Vári Attila MVLSZ-elnök, aki sokat vár az egri klub szerdai elnökségi ülésétől.

Miskolc:

A miskolci csapat alakulóban, mint megírtuk, új korszak kezdődik a Dr. Kemény Dénes Uszodában.

Honvéd:

A BHSE-nél a kormány enyhítő rendelkezésének következményeként megnyitották a sportpályákat.

„Hétfőtől lehetővé tettük a sportolóink számára, hogy újra használhassák a létesítményeinket, igaz, nem teljes körű, viszonylag kiscsoportos foglalkozásokat tudunk tartani. Ez azt jelenti, hogy bizonyos korosztályok számára biztosítjuk a létesítményekben való sportolás lehetőségét, a többiek még otthon, távoktatásban készülnek, az edzők mindent elkövetnek annak érdekében, hogy folyamatosan formában tartsák sportolóinkat” - mondta Imre Géza, a BHSE sportigazgatója.

A vízilabdacsapatról még nincs hír.

UVSE:

A klub honlapján egyelőre nincs hír az új szezonra való készülődésről, a keret sem ismert.

Szentes:

"Lehetetlen lett volna lejátszani a bajnoki szezont, hiszen a játékosok szerződései május 30-ig vagy június 31-ig szólnak, valamint van a Magyar Vízilabda Szövetségnek egy állásfoglalása a sportközpontok újraindításáról, amely kimondja, hogy akkor lehet elkezdeni az edzéseket, ha két darab három nap különbséggel levett negatív PCR-mintája van az összes játékosnak és szakmai stábtagnak. Ebben az esetben egyszerre nyolcan lehetnének a medencében, de testi kontaktus nélkül. Vagyis ameddig ez a szabály, addig nemhogy meccset játszani, még tréningezni sem lehet, úgyhogy annak ellenére jó döntést hozott az MVLSZ, hogy a szentesi férficsapat az elmúlt évek legjobb teljesítményével bejutott az OB I-es felsőházi rájátszásba – kommentálta a döntést a delmagyar.hu-nak Bujdosó Tamás, a Szentesi Vízilabda Klub elnöke.

Pécs:

"Azt gondoljuk, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség a klubok meghallgatása és a különböző szempontok figyelembe vétele után jó döntést hozott azzal, hogy erre a szezonra beszüntette a bajnokságot, hiszen az uszodák bezárásával, a külföldi játékosok hazautazásával és a sportév sajátosságaival nagyon nehezen lehetett volna kivitelezni a folytatást. :-(

Az élet viszont nem áll meg, folytatjuk a munkát, a háttérben ezerrel dolgozunk a következő év csapatán, bízunk benne, hogy zavartalanul tudunk majd készülni és a bajnokság is gondtalanul zajlik majd" - olvasható a klub facebookoldalán, ahol jelzik, hogy legközelebb már talán az új vezetőedző bemutatásával és a teljes játékoskerettel jelentkeznek. (Mint ismeretes, Lukács Gergely családi okok miatt nem folytatja a vezetőedzői munkát.)

BVSC:

„Mindenképpen ez volt a legjobb döntés, hiszen, ha bármilyen folytatás lett volna a nyári szezonban, akkor ott a szerződésben rögzített pontok több helyen sérültek volna. Egyszerűen kivitelezhetetlen lett volna, hogy melyik játékos, melyik klub színeiben szerepelt volna. Úgyhogy várható volt, hogy ezt a bajnokságot lezárják majd” - nyilatkozta Szűcs Levente vezetőedző a BVSC honlapján.

Csapata jövő hétfőtől már a következő évi kerettel készül a szezonrajtra. Több poszton is lesznek változások a csapatban.

„Nincsenek már kérdőjelek, három játékost igazoltunk. Nagy Márton Szentesről érkezik, ő egy gólerős, rosszkéz oldalon bevethető játékos. Idén megkeserítette nekünk és több csapatnak is az életét, úgyhogy sokat várok tőle ebben a szerepkörben. Továbbá van egy másik balkezes érkezőnk is Gyárfás Tamás személyében, aki legutóbb Egerben játszott. Őt talán nem kell bemutatni a vízilabdát szerető közönségnek. Úgy gondolom, ezen a poszton nagyon erősek leszünk. A harmadik igazolásunk Irmes Pál Szombathelyről, akit egészen gyerekkora óta ismerek. Ő nagyon agilis és pörgős játékos és nagyon örült a lehetőségnek, amikor felhívtam. Nagyon illik abba a csapatba, amit elképzeltem, mert gyors játékot szeretnék látni a medencében, hogy esetleg nálunk jobb csapatokkal is fel tudjuk venni a versenyt. Rajtuk kívül pedig az utánpótlásból csatlakoznak még páran arra a két-három posztra, amelyre még kell ember. Itt még van pár kérdőjel, de továbbra is tartjuk a hagyományokat azzal, hogy a saját utánpótlást is beépítjük a felnőtt együttesbe.”

Ami a jövő évi célokat illeti, Szűcs Levente elárulta, hogy az első nyolcban mindenképp ott kell lennie a gárdának, de a jelenlegi erőviszonyokat látva akár az első hat hely valamelyikének elérése is reális lehet.

A klub hivatalos közleményt adott ki az edzéslehetőségekről.

Vasas:

„A lehető legbölcsebb döntés született, ésszerű a határozat” – mondta Méhes Jenő, a vízilabda-szakosztály vezetője a klub honlapjának.

„Nem lett volna sportszerű az újrakezdés, hiszen a csapatoknak eltérő lehetőségeik vannak az edzéseket illetően. Van olyan klub, amelyik jó ideje edz, akadt amelyiknek eddig semmilyen lehetősége nem volt erre. Nekünk például ez a kilencedik hét víz nélkül, márpedig a vízilabdát víz nélkül nem lehet játszani. Nem lehet elvárni, hogy a szárazföldi edzések alapján készüljenek fel a csapatok az éles meccsekre. Az utánpótlás-bajnokságokban még el lehetett volna gondolkodni valamilyen fajta folytatáson, de annyira sok bonyolító tényező lépett volna közbe – elég csak arra gondolni, hogy iskolába nem járnak a gyerekek –, hogy sajnos, itt is ésszerű volt a bajnokság törlése. Most mindannyian nagy kihívás előtt állunk, de így legalább van egy hosszabb idő arra, hogy egy mindenre kiterjedő versenykiírás szülessen a következő bajnokságra. Nyilvánvaló, hogy a rendkívüli helyzetekre is fel kell készülni, a különböző eshetőségeket rögzíteni kell, hiszen nincs kizárva, hogy a járványhelyzet újra megjelenik – bár mindannyian azt szeretnénk, hogy ez ne így legyen. Szeretnénk minél hamarabb elkezdeni az edzéseket, várjuk már nagyon, hogy módunk nyíljon rá.”

AVUS:

Mint hétfőn megírtuk, az AVUS nem tudja vállalni az OB1-es részvétellel járó kötelezettségeket, de a klubvezetés nem mond le arról, hogy saját utánpótlásából csapatot építve visszajusson az első osztályba.

Szeged:

A klubnál nem találtunk információt a helyzetükről, az elnökség döntésének értékeléséről.

Kaposvár:

"Igazából erre számítottunk, nagy meglepetés nem ért bennünket. Minden lezárásra került, nem tudott egyik csapat sem készülni, úgyhogy ez a jó megoldás. Amennyire tudom nem csak a mi csapatunk, hanem az összes OB I-es csapat szétszéledt, elengedték a külföldi játékosokat, a magyar játékosok is megkezdték a következő évre az igazolást. Valamilyen formában mindenki márciusban már lezárta ezt az évet" – nyilatkozta a Kaposvári Vízilabda Klub ügyvezetője, dr. Dobos Pál.

A Kaposvár jövőre is ott lesz az első osztályban, várhatóan átalakult kerettel.

"Nagy a bizonytalanság. Más csapatoknál ott tartanak, hogy nem vagy lehet, hogy nem indulnak a jövő évi bajnokságban. A jövő év tervezését meg kell kezdeni, játékosokat kell igazolni. Ha augusztusban a Magyar Kupával kezdjük a következő szezont, akkor ahhoz már júniusban eddzeni kell, akkor már az új csapattal" – tette hozzá a KVK ügyvezetője, aki szerint szerint várhatóan kevesebb légióssal és több magyar fiatallal állhatnak ki a következő szezonban a csapatok, amiből a magyar vízilabdázás is profitálhat.

Debrecen:

Mint korábban megírtuk, telefonon érdeklődtünk a debreceniektől, ugyanis velük kapcsolatban is elterjedt a hír, hogy anyagiak híján kénytelenek bedobni a törölközőt.

Becsky István klubelnök elmondta, hogy valóban volt olyan időszak, amikor "aggódás jellemezte a helyzetet" és a sportklub vezetése is kénytelen volt elismerni, hogy az adott pillanatban vannak fontosabb dolgok a sportnál. A problémák viszont azóta elhárultak, a város vezetésével eredményes egyeztetést folytattak és most már kijelenthető: jövőre is lesz első osztályú vízilabdacsapat Debrecenben.

Tatabánya:

A TVSE aktuális helyzetéről nincsenek információk, a klub facebookoldalán közölte a bajnokságok lezárásáról hozott elnökségi döntést.

Egy kommentelő rögtön reagált:

"Akkor bentmarad a csapat :-)"


A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS CIKKEK A VLV-N