FACEBOOK

Éledezés a medenceparton - OB1-es körkép

Éledezés a medenceparton - OB1-es körkép
hozzászólás, 2020.05.05.

A kormány rendeletileg szabad utat engedett az edzéseknek és a zártkörű sportrendezvényeknek. Körbenéztünk, hogy az OB1-es csapatoknál hogy reagáltak az enyhítésre, milyen előkészületeket tesznek.


A koronavírus okozta vészhelyzet kihirdetése után megbénult minden. Az OB1-es vezetőkhöz intézett körkérdésünkre adott válaszok alapján március végén bemutattuk az akkori helyzetet. Most a klubok internetes felületein néztünk szét, s azt látjuk, hogy a kormányrendelet hatására megkezdődött az éledezés. Noha a sportélet azonnali újrakezdésére szinte sehol nincs mód, már látszanak a folytatás körvonalai, megkezdődtek az előkészületek.

FTC:

A bajnoki címvédő internetes honlapján és facebook-oldalán nincs információ az uszodai munka lehetőségeiről. A pólóélet leállása óta - egy hosszabb Sedlmeyer-interjú kivételével - kizárólag szárazföldi edzésekről készült videókat, a csapat sikereire való visszatekintő posztokat és születésnapi köszöntéseket publikált a klub.

FRISSÍTÉS!

Cikkünk publikálása után a klub az alábbi kiegészítést küldte, kérve annak közlését:


Az FTC saját kommunikációs csatornával rendelkezik, ahol a klub illetve a vízilabda szakosztály vezetése folyamatosan tájékoztatást ad a játékosoknak, a szülőknek és az edzőknek a kialakult helyzetről és az esetleges változásokról. A fradi.hu internetes portálon illetve az FTC Vízilabda Facebook oldalon keresztül a szurkolókat látjuk el hírekkel. Amint lehet, beszámolunk ezeken a felületeken is az edzések folytatásáról.


OSC:

A klub honlapján a legfrissebb hír arról tudósít, hogy  "2020. március 13-án éjféltől a Magyar Vízilabda Szövetség versenyrendszerébe tartozó összes sportrendezvény visszavonásig halasztásra kerül."

Az OSC facebook-oldalán továbbra is a főszponzor távozásáról kitett három mondatos tájékoztatás az utolsó (április 9-i) érdemi információ. Emellett karanténvideók láthatók.

Szolnok:

Kedd reggel kirakott közlemény szerint az utánpótlásedzések újraindításának időpontja még bizonytalan, amint konkrét kezdési időpont lesz, azt közzéteszik. Az utánpótlás számára az edzéslehetőségek március 16-án szűntek meg. Régebbről információ olvasható az egyesületi tagdíj fizetésének ideiglenes felfüggesztéséről és (ha nem is konkrét számokkal) a játékosokkal megállapodással elért fizetéscsökkentésről.

Eger:

Szécsi Zoltán klubelnök hétfőn közleményben tájékoztatta az utánpótlás-játékosokat és a szülőket arról, hogy az új jogi szabályozás szerint a nyitott strandok megnyithatnak, edzéseket is lehet tartani. Ez azonban csak jogi lehetőség, a legtöbb egri sportlétesítmény, a nyitott és a zárt uszoda is közvetlenül vagy közvetve a város tulajdonában van. 

"Az újranyitás idejéről és módjáról a Város vezetésének kell döntenie, mi pedig alkalmazkodunk. Mivel ezen lehetőség kihasználása (vagy nem kihasználása) az Ő felelősségük, az Egri Vízilabda Klub semmilyen módon nem kívánja befolyásolni a döntéshozatalt. Kérjük a szülőket, Ők se tegyék! Ugyanakkor ezen a héten szárazföldön már mindenképpen elkezdhetjük a csoportos edzéseket, ezért edzőink kidolgozzák a csapatok ilyen irányú edzésterveit." - írja a Szécsi Zoltán által jegyzett hétfői közlemény.

Mirkóczki Ádám polgármester hétfőn bejelentette, hogy nem ért egyet a kormány szigorításcsökkentő döntésével, de eleget tesz az előírásoknak, így meghatározatlan időre kinyit több egri sportlétesítmény, köztük a strand nyitott része és a Bárány Uszoda.

Miskolc:

A klub internetes felületein nem találtunk az uszodahasználatban bekövetkezett változásról szóló információt. A felületet karanténhírek, karanténvideók uralják, illetve a legfrissebb - nagy országos sajtóvisszhangot is kapott - hír, amely szerint a csapat lemond a város még át nem utalt támogatásáról, hogy azt Miskolc a koronavírus elleni harcra fordíthassa.

Honvéd:

A klub sportolóihoz Gergely István ügyvezető elnök intézett nyílt levelet nem sokkal azután, hogy a kormány bejelentette a részleges enyhítő intézkedéseket.

"Hamarosan bővebb tájékoztatással szolgálunk a „Kormány 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos” intézkedéséről, pontos információkkal látunk el benneteket arról, hogy a Budapesti Honvéd Sportegyesület területén miként tudjuk majd biztosítani fokozatosan a sportolási lehetőséget.
Több szempontból is fontosnak tartjuk a mielőbbi újranyitást, de természetesen figyelembe kell vennünk minden ezzel kapcsolatos szabályzatot, rendelkezést, ajánlást a kormány és az operatív törzs részéről.
A következő napokban egyeztetünk a szakosztályvezetőkkel, és ennek alapján hozzuk meg a lehető legjobb döntést. Valószínű, sokan, sokféleképpen fogják értelmezni a jelenleg érvényben lévő rendeleteket, amelyek Budapest és vidék tekintetében eltérőek.
Mi törekszünk arra, hogy a lehető leghamarabb újult erővel, a megfelelő biztonsági intézkedéseket betartva elinduljunk. Nincs is nagyobb vágyunk, mint újra megtölteni élettel, sporttal, munkával a létesítményeinket.
Ehhez kérünk még egy kis türelmet és megértést Tőletek.
Köszönettel
Gergely István
a BHSE ügyvezető elnöke"

UVSE:

Az edzések újraindulásáról még nincs hír, érthető módon Benedek Tibor hétfői bejelentése és a klubelnök köszönővideója uralja az UVSE internetes hírszolgáltatását.

Szentes:

Bár a Kormány által hozott új rendeletek lehetővé tennék, a Szentesi Vízilabda Klub közös edzései egyelőre nem indulnak el, előreláthatólag erre a május 18-i héten kerülhet leghamarabb sor. Erről a klub adott tájékoztatást honlapján és facebook-oldalán.

"Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a Szentesi Sport- és Üdülőközpont vezetőségével, amely szerdán korlátozások mellett nyit majd meg.

A Magyar Fürdőszövetség sem ajánlja még, hogy minden beinduljon a vizes sportokat tekintve, hiszen egyelőre nincs arról rendelkezés, hogy pontosan mik a vízilabdaedzések szabályai vagy öltözői előírások. Számunkra a legfontosabb sportolóink egészsége és biztonsága.

Az otthoni, szárazföldi edzésmunkák továbbra is folytatódnak zavartalanul a lehetőségekhez mérten, felnőtt csapataink pedig várják a Magyar Vízilabda-szövetség május 11-i döntését a folytatással kapcsolatban" - szól a közlemény.

Pécs:

Nincs még edzésinfo az oldalon, viszont érdemes volt böngészni a pécsiek facebook-oldalát, mert a Pannon TV ide posztolt riportjából kiderül, hogy a Lukács család a harmadik gyermeket várja, így az már biztos, hogy a csapatot nem Lukács Gergely irányítja a jövőben. 

BVSC:

A klub hétfőn hivatalos közleményben tájékoztatta az érintetteket "a sportolók edzéslehetőségeiről, a járványügyi korlátozások függvényében".

"Mivel az április 30-án kiadott és május 4-től hatályba lépett, a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről szóló 170/2020 (IV.30.) Kormányrendelet lehetővé teszi Magyarország egész területén a sportegyesületek által szervezett edzéseket, a BVSC-Zugló is folyamatosan vizsgálja a klubhoz tartozó sportolók edzéseinek újraindításának lehetőségét.

Egyelőre felnőtt sportolóink kezdhetik meg a héten a közös edzéseket létesítményeinkben, a szigorú higiéniai előírások, a kötelező távolságtartás (1,5-2 méter), valamint a létszámkorlátok (szabadtéren 500, míg beltéren 100 fő a megengedett) betartásával. További intézkedéseinkről hamarosan értesítjük a szakosztályokat és utánpótlás sportolóinkat.

Vigyázzunk egymásra! Hajrá BVSC-Zugló!" - szól a közlemény.

Vasas:

A kialakult helyzetről, annak következményeiről a Vasas adta talán a legszélesebb körű tájékoztatást. A klubelnök, a pénzügyi elnökhelyettes és a sportszakmai elnökhelyettes közleménye ismerteti a jelenlegi lehetőségeket:

" Vasas Sport Club ügyvezetése a következő két hétben megteszi a szükséges előkészületeket annak érdekében, hogy május 18-tól lehetőség nyíljon az edzések újraindítására. Ki fogjuk dolgozni valamennyi sportág számára, hogy milyen szakmai, egészségügyi, jogi, valamint létesítményre vonatkozó szabályok betartása mellett indulhat újra az élet szakaszosan a Vasasban.

Azoknál a sportágaknál pedig, ahol erre mód van, a szakmai stábok továbbra is online edzésekkel és segédvideókkal jelentkeznek a következő két hétben."

A nyílt levél a tagdíjakkal, az ezzel kapcsolatos kedvezményekkel  is foglalkozik. 

A klub tájékoztatása korábban is folyamatos volt, figyelemre méltó, hogy a Vasas-család tagjainak némi kedvezmény biztosításával szerveztek koronavírus-tesztelési lehetőséget.

AVUS:

Bánfi Péter klubelnök hétfőn adott tájékoztatást a tervekről az aligator.hu-n:

"- Mindent megteszünk annak érdekében, hogy klubunk vízilabdázói számára mihamarabb vízfelüleletet, medencét találjunk. Mivel közeleg a jó idő, elsődlegesen a Tófürdő medencéjében gondolkodunk – erről már folynak a tárgyalások, de pontos dátumot még nem tudok mondani, mikor kezdődhetnek az edzések. A Tófürdő esetén talán a szokásos nyári táborunkat is meg tudnánk rendezni. Amint kiderül, hol és mikortól edzhetünk, összehívjuk a Szülői Munkaközösségünk tagjait és tájékoztatjuk őket a fejleményekről. Természetesen kíváncsiak vagyunk vízilabdázó fiataljaink szüleinek véleményére, elképzeléseire is, ezért még ezt megelőzően, hamarosan, kérdőívet küldünk ki számukra. Nem titok, az edzők és a stábtagok is kivették részüket a közös teherviselésből, a járványhelyzet miatt az elkövetkező időszakban 30 százalékkal csökkentett bért utalunk számukra. Ami az OB I-es csapatot illeti, megkértem a nem Szombathelyen tartózkodó játékosainkat, hogy ha találnak valahol medencét, akkor ott kezdjék el az úszóedzéseket. Jövő hétfőn dönt a Magyar Vízilabda Szövetség az OB I-es bajnokság esetleges folytatásról, a tervek szerint egy helyszínen, a fővárosi Margitszigeten, nyitott medencében július 15 és augusztus 31 között folytatnánk a bajnokságot. Az elképzelések szerint a 16 csapat kuparendszerben játszana úgy. Irányított sorsolással négy csoportba osztanák be a mezőnyt úgy, hogy a besorolás alapja a bajnokság megszakadásakor fennállt helyezés lenne. Ez a terv lényege."

Szeged:

Szabó Zoltán vezetőedző szerint sok problémát kellene megoldani ahhoz, hogy folytatódjon a bajnokság, ráadásul bármilyen döntés is születik, érdekek fognak sérülni. A szakember az M1 aktuális csatornának hétfőn elmondta, egyelőre csak szárazföldi edzéseket tudnak tartani, ugyanis az uszoda továbbra is zárva tart, talán május utolsó harmadában térhetnek vissza a vízbe. Hozzátette: más sportágakkal ellentétben a vízilabdában olyan mozgások vannak, amiket az ember nem használ a mindennapokban, így egy ilyen hosszú kihagyás alatt izomcsoportok épülnek le. Éppen ezért szerinte egy játékos, egy csapat, öt-hat hét alatt kerülhet olyan állapotba, ami a magyar élvonal színvonalától elvárható. Hozzátette, a terv, miszerint nyáron lennének mérkőzések, mindenképpen jó lehetőség, és az "uborkaszezont" is jól ki lehetne így használni. Szabó Zoltán megemlítette problémaként a lejáró szerződésű játékosok helyzetét. "Nincs jó megoldás, érdekek fognak sérülni. Azt gondolom, a legkevésbé rosszat kell választani" - fűzte hozzá.

Kaposvár:

A klubnál egyelőre nem olvashatók információk a szabályok enyhítésének hatásáról, viszont hatalmas mennyiségben találhatunk edzésvideókat.

Debrecen:

A klub vízilabdás kvízekkel és karanténvideókkal tartja fenn az érdeklődést, nincs még hír az újraindulás részleteiről.

Tatabánya:

Az edzések hiánya miatt itt is felfüggesztették a tagdíjfizetést. Friss hír még nincs, s a szokásos járványposztokon túl csak egy komoly információt fedeztünk fel: immár egy hónapja, hogy megszületett Kovács Gergő kislánya, Panna! Ez akkor elkerülte a figyelmünket, úgyhogy ezúton gratulálunk sok szeretettel!


A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS CIKKEK A VLV-N