FACEBOOK

Vári Attila: A válogatottak megkezdik az edzésmunkát!

Vári Attila: A válogatottak megkezdik az edzésmunkát!
hozzászólás, 2020.04.28.

Vári Attila, a szövetség elnöke bejelentette, hogy kedden a női, szerdán a férfi válogatott - különleges feltételek mellett - megkezdi az edzésmunkát. Az elnök esélyt lát legalább a női és a férfi bajnokság befejezésére, ez ügyben a vízilabda-társadalom képviselőinek véleménye lesz mérvadó. Sőt, megegyezésre lesz szükség jogi kérdésekben, mert a szezon át fog nyúlni a "rendes" 2019-20-as évadon. Vári Attila nyilatkozata a vlv-nek:


VLV-VIDEÓ:


Vári Attila a vlv-nek


- Szervusz, Attila, köszöntelek a vlv kamerája előtt! Hír van, azt hallottuk! Kérlek, mondd el, mi a fejlemény?

- Én is nagy szeretettel köszöntelek benneteket.. Igen. A mai napon a női felnőtt vízilabda-válogatott, holnap pedig a férfi felnőtt válogatottunk elkezdi a felkészülést. 

Nagyon sok ideje nem tudnak vízben edzeni és mostantól - szakmai döntés alapján - igénybe vesszük a Császár-Komjádi uszodát. Ezt előzetesen egyeztettük az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

Nagyon fontos azt elmondanom, hogy a WHO által előeírt és az EMMI által megszabott egészségügyi kötelezettségeknek kell, hogy megfeleljünk. Ez két negatív tesztet jelent, utána pedig teljesen izolált körülmények között kell az edzéseket lebonyolítani, az edzésmunkát elvégezni. Ez sok mindent jelent, a távolságtartástól kezdve addig, hogy bizonyos feladatokat egyelőre nem lehet elvégezni, de mégis, vízben folyhat a munka. Ez a legfontosabb, hiszen tudjuk, hogy bár az olimpia jövőre lesz, de nem állhatunk le több hónapra. 

Nagyon örülök, hogy a világ egy kicsit kezd magához térni, remélhetőleg nemsokára újraindul minden, mi most a válogatottakkal elkezdjük a munkát.

- Igen, ahogy mondtad, valahogy benne van a levegőben, hogy könnyítések jönnek, felszabadultabbá vált már most a légkör és mindenki várja, hogy kimehessen a szabadba, edzhessen uszodában. Május 11-én lesz a "mindent eldöntő" MVLSZ-elnökségi ülés, amelyen a vezetés dönt a bajnokságok esetleges folytatásáról. Sok idő eltelt azóta, hogy ezt a dátumot kijelöltétek. Ami azóta történt, illetőleg várhatóan történni fog a következő napokban, merre billenti el szerinted a mérleg nyelvét? Mit gondolsz most, mire lesz lehetőség, mit lehet csinálni?

- Én mindig is pozitívan álltam a folytatás kérdéséhez. Láthatjuk a folyamatokat, különböző szövetségek már határoztak az újraindulásról, a bajnokságok befejezéséről. De hát, mi is csak felfüggesztettük a bajnokságainkat és május 11-én, egyeztetve nemcsak az elnökséggel, hanem a tagegyesületeinkkel is, vezetőkkel, edzőkkel, igenis, mindenki szeretné valamilyen formában azt a 2019-20-as évadot - a felnőtt női és férfi bajnokságra gondolok - befejezni.

Ez azért is fontos számunkra, mert a nemzetközi szövetségeknél is aggályukat fejezték ki amiatt, hogy az egyes bajnokságok sorrendjét esetleg a szövetség határozná meg, tehát, ha a bajnokságok nem lennének játékkal lezárva. Úgy gondolom, hogy ez fontos nekünk. Mindegy, hogy milyen formában, hiszen valószínű, hogy a 2019-20-as sportéven "túl fogunk nyúlni". Hogy az átigazolások ezt miként befolyásolják, ki hol fog játszani - úgy gondolom, a mostani helyzetben a vízilabdacsalád számára ez másodlagos. A legfontosabb az, hogy játsszuk le a mérkőzéseket, fejezzük be a bajnokságot. A nagyon szeretett szurkolóink és a támogatóink is megérdemlik ezt a gesztust. A mindennapokban mi magunk is azért dolgozunk, hogy játsszunk, nekünk ez a legfontosabb. Ha elindulunk, akkor szép lassan vissza tudunk jutni a sport vérkeringésébe. Ez nagyon nehéz, hiszen szakmai okok miatt arra kell készülnünk, hogy az újraindítástól, az edzések megkezdésétől számított egy hónap után lesznek csak a mérkőzések. Ezzel el tudunk kerülni minden olyan sérülésveszélyt, ami a hirtelen újrakezdésből adódhat.

- A versenykiírás lehetővé teszi, hogy év közben is megváltozzon a szabály, a lebonyolítás rendje. Elképzelhető, hogy nem az eredeti formában, hanem valamiféle "gyorsított rend" szerint fejeződnek be a bajnokságok?

- Mindenféleképpen, hiszen az elmaradt mérkőzéseket nagyon nehéz lenne ebben a formában bepótolni. Ha optimálisan nézem, akkor a teljes augusztus hónapban, esetleg kicsit júliusba benyúlóan lehetne a szezont befejezni, ezért mindenféleképpen változtatás várható, de mint említettem, ez nem csak elnökségi döntés, hanem a vízilabda-család közös döntése lesz. 

- Köszönöm szépen a tájékoztatást.


MÄRCZ TAMÁS nyilatkozata:

- Négy-öt hét telt el, hogy lezajlottak az utolsó bajnoki mérkőzések, azóta sok kerettag nem jutott vizes edzés lehetőségéhez, amit számukra mindenképpen szerettünk volna megoldani, hogy ne legyen hosszú, víz nélküli időszak.

Az elmúlt napokban kialakítottunk egy megfelelő protokollt, ami az edzésekre és az edzéskörülményekre vonatkozik és azt szigorúan be fogjuk tartani a keretedzések alatt.

Klubedzőkkel és klubvezetőkkel is egyeztettem az elmúlt napokban arról, hogyan folynak majd a válogatott kerettagok számára az edzések. Az elkövetkező időszakban minden kerettag számára megkezdődik, illetve folytatódik a vizes munka és nemcsak szárazföldi munkát tudnak majd végezni. Fontos elmondanom, hogy a játékosok saját döntésük alapján vállalták az edzéseket. Jelenleg továbbra is várakozó állásponton vagyunk, hogy ez a mostani időszak meddig tart, hiszen csak május 11-én dönt az elnökség, hogyan folytatódik majd a magyar bajnokság.

Holnap fogjuk megkezdeni a munkát és addig folytatjuk, amíg a kerettagok számára a klubjuk nem tudja biztosítani a lehetőséget vagy ameddig azt szakmailag jónak látom.


APÁCAZÁRDÁBA VONULT A NŐI VÁOGATOTT - BÍRÓ ATTILA A VLV-NEK


VLV-CIKKEK A KORONAVÍRUS IDŐSZAKÁBÓL