FACEBOOK

Jön a Karantén Kupa! - Zala György az otthoni edzésmunkáról a vlv-nek

Jön a Karantén Kupa! - Zala György az otthoni edzésmunkáról a vlv-nek
hozzászólás, 2020.04.16.

Negyedik hete látja el mindenki által követhető napi edzésprogrammal a sportolókat - elsősorban Märcz Tamás játékosait - Zala György, a válogatott erőnléti edzője. A szárazföldi munka kreatív mestere elemében van, még a seprűnyelet, de akár a fakanalat is beépíti az edzéshez használt eszközök közé.


ZALA GYÖRGY a vlv-nek:

- Kezdjük a személyes részével. A te saját edzéseidet hogy érinti ez a helyzet? Akik nem ismernek, azok kedvéért mondom, hogy elképesztő munkát sejtet a "testfelépítésed", e mögött nyilván folyamatosan edzés húzódik meg...

- Valóban, rendes körülmények között állandó mozgásban vagyok, hol az uszodában, hol a vízitelepen fordulok meg és az általam vezetett edzéseken kívül a saját mozgásom is mindig bele kell, hogy férjen a napba. A mostani helyzet természetesen felemás, noha igyekeztem felkészülni a változásra, az első héten összeszedtem mindent, amiről úgy gondoltam, hogy hasznos lesz a karantén időszakában. A teraszomon felhúztam egy húzódzkodóállványt, hazahoztam a fekvőtámaszfámat, medicinlabdákat, tehát azokat az eszközöket, amikre szükségem van. Naponta kétszer tudok edzeni, de be vagyok zárva és ez rossz.

- Edzőként hogy telnek a napok?

- Nagy kihívás, mert gyerekektől a felnőttekig sok emberrel foglalkozom és nekik nagyon kevés eszközük van, amivel dolgozni lehet. A sportáruházak most már kiürültek vagy bezártak, előtérbe kerül a saját testsúllyal végzett munka és szinte kizárólag olyan eszközöket lehet használni, amelyek a háztartásokban megtalálhatók.

Nekem például az egyik táskámban 10 kiló liszt van, a másikban 16 kilónyi víz, azt időnként megisszuk, úgy cseréljük. Kólásüvegeket ragasztottam össze, hogy megfelelő súlyt lehessen elérni, a partvisnyél is nagyon hasznos tud lenni ilyenkor, márpedig az minden háztartásban akad. Nagyjából ilyen eszközöket felhasználva kell olyan edzéseket tartani, hogy a gyerekek lehetőleg ne csak szinten maradjanak, hanem még fejlődjenek is. 


Fotóink a válogatott Eb-felkészülése alatt készültek

- Gyerekek alatt a BVSC-s vízilabdázókat kell érteni?

- Tulajdonképpen igen, de vannak karatésaim is és közben annyira elterjedt a híre annak, hogy készítek edzésprogramokat, hogy most már több csoportnak is küldök ilyeneket. A gyerekekkel való foglalkozást azért tartom különösen fontosnak, mert nem szabad, hogy ebben a különleges helyzetben elveszítsük őket, hogy elkallódjanak. Ezért még arra is figyelek, hogy változatos legyen a program, ne unják meg, mert akkor elveszítik a kedvüket.

- Azért gondolom, első helyen azért a férfi vízilabda-válogatott áll, hiszen te vagy a csapat erőnléti edzője. Hogy foglalkozol velük, mi a munka mostani rendszere?

- Az egész úgy kezdődött, hogy leültem Märcz Tomival, valamint a BVSC-s edzőkkel, hogy pontosan tisztázzuk a feladatok jellegét, azt, hogy milyen megoldásokat alkalmazzunk. Tomival azóta is folyamatosan tartom a kapcsolatot, neki küldöm az elkészült videókat, ő építi be a játékosokkal tartott folyamatos kapcsolatrendszerébe. Látható, hogy a YouTube-ra felkerülő napi edzésmunkát válogatott mezben végzem, ez is utal arra, hogy itt a nemzeti csapat tagjai által is elvégzett gyakorlatokról van szó. Egyébként a felvételeket Létay Krisztián teszi végső fogyasztásra alkalmassá, nagyon profi módon, ezúton is köszönöm a segítségét. Lehet látni, hogy mi is sokat fejlődtünk az első napok videóihoz képest, én az előadásmódban, Krisztián a vágásban.

- Szakmai szempontból hogy alakul ki a heti edzésterv? Végigmész a különböző fontos területeken, az izomzat pontjain és a szerint rakod össze a napi teendőket?

- Pontosan. Amikor viszonylag szabadon dolgozhatok, az a hétfő, a kedd és a csütörtök. Itt lehet különböző gyakorlatokat egymás mellé kombinálni. A szerda és a szombat az úgynevezett challange-eké, ami azt jelenti, hogy bizonyos feladatsort vagy időre vagy időre és ismétlésszámra kell teljesíteni. Ez olyan, mintha azt kérné az edző, hogy ússzon le tízszer százat időre vagy csak egyszer ezer métert a lehető legjobb idővel. Tulajdonképpen versenyhelyzetről van szó, s a végén az edző megmondja, hogy ki hogy teljesített. Most alakítjuk ki annak rendszerét, hogy ezekből a szerdai és szombati edzésekből úgynevezett Karantén Kupát szervezünk a válogatott keret tagjai számára és más csoportoknak is.

- ???

- Aki az adott gyakorlatot a leggyorsabban megcsinálja, az egy pontot kap, a második kettőt és így tovább. Amikor vége lesz a karanténnak, összesítjük a pontszámokat és akinek a legkevesebb lesz, elnyeri a Karantén Kupát, nyilván valamilyen jutalom kíséretében.

- Hogy igazolják a saját eredményük hitelességét?

- Elfogadjuk a bemondást. "Becsületkassza" van, normál időszakban is tudja mindenki, hogy az edzést nem nekem csinálják, hanem maguknak vagyis hamis eredmény bemondásával nem engem csapnak be, hanem magukat...

Visszatérve a heti programra: van, amikor statikus gyakorlatokat csinálunk, az egyik héten bring sally up volt, amikor zenére kell teljesíteni egy fekvőtámaszon alapuló, de több gyakorlatból álló programot. Pénteken általában láb szokott lenni, amit többen kértek és ennek örülök, mert a lábra dolgozást normális időszakban nem szokták kedvelni. Ezen a pénteken egy hosszabb nyújtógyakorlatot tervezünk elkészíteni a BVSC-s edzők kérésére. A hétfő-kedd-csütörtököt pedig úgy oldom meg, hogy változatos legyen és egyértelműen a fejlődés irányába vigye a sportolót. Szerencsés helyzetben vagyok, mert a rendes időszakban tartott edzések tapasztalatai alapján pontosan tudom, hogy vízilabdázóknak milyen munkára van szükségük, de még azt is, hogy mit kedvelnek, mivel lehet kicsit feldobni egy-egy edzésprogramot. 



- Mik a visszhangok, milyen visszajelzéseket kapsz?

- Egyre többen nézik és pozitívak a visszajelzések. Ezek hatására néha már egy kis poént is beépítek a gyakorlatokba. Jönnek sorra az üzenetek, van, aki megkérdezi, hogy mivel tud kiváltani egy-egy gyakorlatrészt, ha éppen fájdalma van bizonyos ponton, más büszkén elküldi a challenge-eredményét vagy megint más csodálkozva kérdezi: "Fú, Gyuri bá is végigcsinálja az edzéseket?" - szóval nagyon aranyosak, sok a visszajelzés. 

- Hogyan tovább? Meddig van muníciód?

- Ameddig a karantén tart... Vannak még ötleteim. Az eszközök tárházát is bővítem. Amit kitalálok, azt elküldöm véleményezésre Märcz Taminak, Kiss Gergőnek, Petrovics Matyinak, s az ő tanácsaik alapján fejlesztem tovább a gyakorlatot - vagy éppen elhagyom. A lehetőségek az otthoni eszközöket illetően korlátlanok, ha kell, egy fakanál két végére rákötök egy-egy tejeszacskót és azzal dolgozom...

- Köszönöm a beszélgetést, jó munkát!


A húsvéti hét napi Zala György-programjai:

Húsvét hétfő:



Péntek:



Csütörtök:



Szerda és szombat:



Kedd:



Hétfő: