FACEBOOK

Dabrowski Norbert: BVSC!

Dabrowski Norbert: BVSC!
hozzászólás, 2020.04.08.

Dabrowski Norbert, a ZF-Eger eddigi vezetőedzője július 1- től a BVSC-Zugló Vízilabda Szakosztály szakmai igazgatói posztját tölti be - jelentette be honlapján a BVSC. Az egriek nem tettek közzé információt a vezetőedző távozásáról és az utód kilétéről. A BVSC honlapján megjelent interjút ismertetjük.


- Mi lesz feladatod szakmai igazgatóként? 

Dabrowski Norbert: Fő feladatom az utánpótlás edzők irányítása, illetve egy rendszer kiépítése, megszervezése lesz, nagyjából erről van szó. 

- Kicsit részletezzük ezt a megszervezést. Hozol magaddal saját team- et vagy "csak" a BVSC- sekkel dolgozol együtt?

- 2013- ban elmentem a BVSC- ből Egerbe, nekem azóta folyamatosan - Egerben is egyébként - majdnem teljesen ez volt a feladatom, amellett, hogy vezetőedző voltam, ugyanúgy feleltem utánpótlásért is. Mindig is volt hosszútávú célom, hogy szerettem volna egy vízilabda iskolát vagy akadémiát felépíteni, vagy modernizálni azt a képzést, ami a magyar vízilabdában folyik, nyilván ez egy eléggé utópisztikus dolognak tűnt az elején és most 2020- ban realizálódott. A BVSC vezetésének Mészáros Csabának és Ági néninek volt egy elképzelése, ami nagyban találkozott azzal, amit szerettem volna csinálni.

Most pont abban a ritmusban vagyok, amikor azt mondtam, hogy egy nagyon magas szinten egy topcsapatnál végzett hosszú edzői munka- 7 éven keresztül őrlődni a BL- ben meg a magyar bajnokságban-, az egy eléggé más stressz és az a munka, amit most fogok csinálni, időben sokkal többet vesz igénybe, több munkával jár, de aki ismer engem és tudja, hogy milyen a vízilabdához a hozzáállásom, vagy hogy mit jelent a vízilabda, illetve mi az én elvárásom azzal, ahogy a saját munkámat végzem, akkor ezt gyakorlatilag nevezhetjük egy 24 órás munkának, hisz ezzel mindig lehet foglalkozni.

Van egy edzői stábja a BVSC- nek, így nem kívánok új stábot hozni, ismerem az itt dolgozó edzőket, van, akivel dolgoztam együtt és vannak, akik a játékosaim voltak, úgyhogy egyszerűen el kell kezdeni dolgozni és meg kell nézni, hogy az, amit én elméletben kitaláltam, az a gyakorlatban hogyan működik. Biztos lesz sok buktatója, tudom, hogy ez egy nagyon új keletű dolog, nem nagyon van a vízilabdában ennek hagyománya.

A vízilabda egy kicsit amatőr sportág, azokban a sportágakban, amik előrébb járnak, akár ezen a területen is, azért ez nem egy ördögtől való dolog, hogy van egy szakmai igazgató és a klubnak egy koncepciója.

Nézzük meg a labdarúgásban, Európában ami most zajlik az Ajax Amsterdamnál egy jó példa, hogy mindig is saját utánpótlásbázisa volt, ehhez tudnám hasonlítani a BVSC Vízilabda szakosztályát, ahogy nevelik a saját játékosokat és amikor egy olyan korosztályuk van, ahol több tehetséges és magas szinten kvalifikált érkezik meg a felnőtt csapatba ott a 20- 23 év környékén, amíg meg nem vásárolják őket a nagy európai klubok, addig nagyon erősek, az Ajax is bejutott az EK elődöntőbe- döntőbe, utána nyilván ezeket a játékosokat a nagyobb csapatok megveszik és gazdaságilag is nagyon jól működik ilyen szempontból a klub. Én azt mondom, hogy a cél az lenne, a BVSC filozófiájában kiépíteni egy olyan irányvonalat, ahogy eddig is a saját utánpótlásra támaszkodott a klub és az lenne a vezetés igénye és az enyém is, hogy ezt még magasabb szintre emeljük. 

- Csak az edzőkkel leszel kapcsolatban, az utánpótlás játékosokat mennyire fogod ismerni? 

- Jelen pillanatban is ismerem az utánpótlás játékosokat, nem annyira szélesen nyilván, mint amikor ifi edző voltam, de azért ismerem. Ez a munka azzal jár, hogy mikor délután az első utánpótlás munka elindul és mire befejezi a felnőtt csapat, végig itt kell lenni az uszodában és az edzéseket látogatni, az edzőkkel együtt dolgozni, úgyhogy innentől kezdve egyértelmű, hogy gyakorlatilag azt a 200- 250 gyereket, aki itt sportol a BVSC- ben, rövid időn belül név szerint fogom ismerni egészen az előkészítősökig. 

- A Vezetőség mennyire támogat, mennyire van szabad kezed?

- Mindenben szabad kezet kaptam. 

- Milyen lesz újra BVSC- s nek lenni 7 év után? 

- Én a BVSC- ben nevelkedtem, 1985- ben kezdtem el itt vízilabdázni, egészen 2004- ig, akkor elmentem egy évre Egerbe vízilabdázni, utána itt edzősködtem 2013- ig, úgy gondolom, azt kell folytatni, ami eddig volt, ez a sportban abszolút jó dolog, hogy az ember kimozdul a komfortzónájából és máshol is megméretteti magát.

Amikor Csabával először beszéltem erről, hogy mit szeretnék csinálni, megkérdezte, hogy miért nem a BVSC-ben, abban a klubban teszem, ahol felnőttem és mindent megtanultam a vízilabdáról? Nyilvánvaló, hogy emóciókkal is töltött a dolog, hogy a BVSC- ben tehetem meg ezt, úgyhogy nagyon izgatottan várom a feladatokat.

A klubnál abszolút az a cél, hogy ha ide bejönnek a gyerekek és megtanulnak úszni és elkezdenek vízilabdázni, onnantól nézve mi lesz a végeredmény. Egy egészséges gondolkodású vezetést nem érdekel, hogy 10- 12 éves korban milyen eredmények vannak, vagy milyen bajnokságot nyernek a gyerekek- bár nyilván a sportban az számít, hogy mi van a táblán-, hanem az a fontos, hogy amikor elérik ennek a képzésnek a végét, akkor mi a végeredmény és a hosszú távú céloknak alá kell rendelni mindent, ez egy nagyon összetett és egy hosszú folyamat.

Amikor a BVSC felnőtt csapattal edzősködtem, akkor két évig én vittem a 99- es korosztályt, aminek a nagy része most a felnőtt csapatban játszik, az egy jó és sikeres korosztály volt és ez pont jó példa, hogy bár azt mondjuk, hogy az eredmény nem számít, de ezek a gyerekek 10- 12 éves korukban is nyertek bajnokságot, meg ifi bajnokságot is és ezt még pontosabb munkával még magasabb szintre lehetne emelni és azért tudok erről beszélni, mert ezt a korosztályt ismerem és dolgoztak a kezem alatt, utána láttam, hogy milyen folyamaton mentek keresztül és hogy értek oda, mit tudnak most felnőtt szinten, láttam őket ellenfél edzőjeként szemből játszani, nyilván kiemelt figyelemmel nézem őket és azt gondolom, hogy sokkal reálisabb a kép így, mert sokkal könnyebb megoldanom a feladatot, hisz láttam már az utat az elejétől a végéig.

- A későbbiekben szeretnél felnőtt csapattal dolgozni? 

- Ez volt az egyedüli gondom a döntéssel, hogy szeretek edzősködni, de most nem fér el a kettő egymás mellett. De ez nem egy visszafordíthatatlan folyamat, azért, mert valaki szakmai vezető, abszolút előrelépésnek gondolom és ha a saját életpályámat nézem, akkor egy magasabb szint. Most napi szinten játékosokat képzek és tanítok vízilabdázni, csapatot vezetek, júliustól meg olyan embereket vezetek, akik a játékosokat képzik, az edzőket fogom vezetni, akik kiforrott, felnőtt személyiségek, van saját elképzelésük és tapasztalatuk- ez egy teljesen más jellegű vezetést igényel. Alapjaiban vezetni ugyanúgy kell az edzők csapatát is, mint egy vízilabda csapatot, de ott más a hierarchia, ez itt is így kellene, hogy működjön, hogy kijelölünk egy irányvonalat, megbeszéljük az edzőkkel, mit csináljunk és megyünk afelé és nekem ebben van egy vezetői szerepem. És attól függetlenül, mint a vízilabdában, van egy taktika és a játékosnak van lehetősége változtatni, kreatívan dönteni játékszituációban, ugyanúgy az edzőnek is kell, hogy legyen kreativitása, ötlete, egyénisége, stílusa, de egy rendszer akkor működik, akkor jönnek ki belőle jó játékosok, ha a hajó egy irányba megy, ehhez kell egy jó vezető. Ez nem egy újkeletű dolog, a BVSC- nek van egy kialakult arculata, van egy játékstílusa, egy olyan hagyománya, amiben azért vagyok hiteles, mert 85 óta ide tartozom. 

- Hosszú távra tervezel? 

- Természetesen. Az egész képzésnek akkor van értelme, ha az a korosztály, aki most az előkészítőben van, amikor először a felnőttben játszik, akkor mondom azt, hogy végig ér a tematikája a dolognak, akkor lesz egészen egy életképes rendszer. Ki lehet számolni, ha 8 éves kortól elkezd valaki vízilabdázni és 18 évesen lehet bekerülni a felnőttbe akkor az kb. mennyi idő. Azt nem lehet előre megmondani a sportban- mert 2 év is egy hosszútávú koncepció-, hogy 10 év múlva is itt fogunk- e beszélgetni? De az biztos, az a célom, hogy akkor is működjön az utánpótlás képzés, ha nem én vezetem. Adjuk vissza a BVSC- nek, ami az övé, hogy modernizált, update módon működjön az, ami régen működött. Úgy gondolom, csak egy kicsit rendszerbe kell szedni a dolgokat. 

- Sok sikert kívánunk a BVSC családban! 

Keresztes Noémi

Címkék:
Dabrowski Norbert