FACEBOOK

Labda a vízben! - ingyenesen elérhető április végéig

Labda a vízben! - ingyenesen elérhető április végéig
hozzászólás, 2020.03.27.

Merész András a vírushelyzetre való tekintettel a következő hónap végéig szólóan ingyenesen hozzáférhetővé tette a vízilabda alapjairól szóló könyvét az interneten. Ez - bár magánkezdeményezés -, egybevág a szövetség nemrég bejelentett törekvésével, miszerint a sportág most kényszerűségből a távoktatás rendszerét lesz kénytelen alkalmazni. Részletek:



Drága Barátaim, tisztelt kollégák!

Az egyre nehezebben kezelhető helyzetre való tekintettel, az alábbi linken április 30-ig INGYENESEN OLVASHATÓVÁ tettem a könyvemet az otthon ülő kis pólósok kedvéért!

LABDA A VÍZBEN


A fentieket csütörtökön este tette közzé facebookoldalán Merész András, kérve ismerőseit, hogy osszák meg a hírt.

MERÉSZ ANDRÁS a vlv-nek:

- Az eredetileg 2001-ben írt könyv a harmadik kiadásnál tart, a jelenlegi, frissített változat már a 2020-as magyar Eb-győzelemről is említést tesz. 

Miután a vízilabda otthoni körülmények között nehezen gyakorolható sportág, a gyerekek most arra kényszerülnek, hogy kizárólag szárazföldi gyakorlatokat végezzenek, azt gondoltam hogy az interneten fellelhető mélrkőzések tanulmányozása mellett ez a könyv - főleg a kisebb gyerekeknek - segítséget nyújthat a tanuláshoz.

A nyomtatott kötetből egyébként már csak 10-15 darab van, az internetes verzió most ingyenesen elérhető. A Google Play rendszere ezt egyelőre április végéig teszi lehetővé, utána meglátjuk, hogy mi lesz. 

Abban reménykedem, hogy akiket érdekel a vízilabda, gyerekek szülők, nagymamák, nagypapák - haszonnal tudják majd olvasgatni, s erre most bőven lesz idő.


A második kiadás megjelenésekor a vlv is írt a kötetről. Akkor Merész András így foglalta össze a könyv elkészítésének célját, s a tartalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:  

- Még 2001-ben írtam egy Labda a vízben! című könyvet, elsősorban 8-12 éves kezdő vízilabdázóknak. A célom az volt, hogy a gyerekek szintjén „meséljem el” a vízilabda összes alaptechnikáját, elmagyarázva, fényképekkel illusztrálva a fontos részleteket. Az úszástechnikáktól kezdve a labdatechnikákon keresztül még alapvető taktikai ismereteket is tartalmazott, de a lényeg egy mondatban összefoglalva: magáról a sportágról próbáltam a gyerekek számára érdekesen írni.

- Röviden soroljuk fel, mire terjed ki a tartalom.

- A vízilabda történetére, így a magyar olimpiai bajnok csapatok összeállítására, a szabályok történetére, természetesen főként a jelenleg érvényes szabályokra, azok közül is kiemelve egy-két dolgot. Vannak benne példák különböző korosztályok 60 perces edzésére. Tehát egyrészt ismeretterjesztő könyv, ami, azt gondolom, segíti a nevelőedzők munkáját abból a szempontból, hogy képekben és leírva is tartalmazza ugyanazt, amit oktatnak a gyerekeknek. Illetve a most megjelent második kiadásban egy DVD-melléklet is található, ami ugyanezeket a technikai elemeket mozgóképeken is megmutatja. Ami az érdekessége a dolognak, hogy az első kiadásban a fényképeken Kósz Zoli, Székely Bulcsú, Kiss Gergő szerepelt elsősorban. A második kiadásban próbáltam frissíteni, mert az a tapasztalatom, hogy mondjuk például Kósz Zolit már legfeljebb inkább csak régebbi képekről ismerik. Ezért a mostani fényképeken Gergely Pista és Szivós Marci látható. A DVD-n pedig rajtuk kívül még szerepel Hosnyánszky Norbi, és hogy a felvételek aktuálisak legyenek majd néhány év múlva is, ezért Vámos Marci is, mint legfiatalabb. Hogy a szépség is jelen legyen, Csabai Dóra, valamint a női válogatott cserekapusa, Gangl Edina szintén szerepel a fényképeken. És hogy lássák a gyerekek, hogy ez könyv nekik szól, a Kolping Iskola 9., vízilabda osztályának tanulói is szerepelnek a DVD-n bizonyos gyakorlatok bemutatásával. (Ez az első vízilabdás osztály  Budapesten.)


Labda a vízben” A vízilabdázás alapvető technikái

(Videóanyag Merész András könyvéhez. Közreműködők: Gangl Edina, Gergely István, Hosnyánszky Norbert, Szivós Márton, Vámos Márton)