FACEBOOK

Részletek az MVLSZ rendkívüli elnökségi üléséről

Részletek az MVLSZ rendkívüli elnökségi üléséről
hozzászólás, 2020.03.18.

Felvetődött a bajnokságok azonnali befejezésének lehetősége is, a sportág irányítói a keddi rendkívüli elnökségi ülésen végül inkább a kivárás mellett döntöttek, mert ez módot ad arra, hogy a vírushelyzet esetleges változása sportágunkban is lehetővé tegye az élet gyors újraindítását.


A vlv több, egymástól független forrásból beszerzett információi szerint az MVLSZ elnökségének keddi rendkívüli ülésén részletekbe menően elemezték a koronavírus által előállt helyzetet és azokat a megoldásokat, amelyek révén a lehető legkisebb sportszakmai veszteséggel vészelheti át a mostani krízishelyzetet a sportág.

Ismereteink szerint a testületet részletes tájékoztatást hallgatott meg a világjárvány részleteiről, a magyarországi helyzetről.

Mint ismeretes, a szövetség Ügyvezetői Testülete március 13-án felfüggesztette a szövetség rendszerében zajló valamennyi verseny lebonyolítását. A válogatottak eseményei is teljesen bizonytalanná váltak, a nők olimpiai selejtezőjét későbbre halasztották, a férfiak Világliga-selejtezői is leálltak.

Ebben a helyzetben a magyar szövetségnek nagyon korlátozott lehetőségei vannak. Mindenekelőtt megkezdték a "kármentést": mivel a hagyományos edzéslehetőségek megszűntek, igyekeznek gyorsan megszervezni annak rendszerét, hogy utánpótlás- és felnőtt korú játékosok is internetes "távsegítséggel" tartsák karban magukat, amennyire a jelenlegi körülmények között lehetséges, őrizzék meg formájukat. Ez egyébként "spontán módon" már az elmúlt hetekben megkezdődött, számos klubnál az edzői stáb egyenként küldött edzéstervet a játékosoknak. Ezt a folyamatot alakítja rendszerszerűvé a szövetség, segítve ezzel egyébként a klubedzők munkáját is.

Ami a bajnokságot illeti: felvetődött, hogy azonnali hatállyal zárják le a bajnoki évet úgy, hogy nem hirdetnek bajnokot. Ezt végül elvetették a döntéshozók, bízva abban, hogy a vírushelyzet viszonylag gyorsan megváltozik. A problémák azonban akkor is fennállnak majd, ha - a legjobb esettel számolva - folytatódhat a most félbeszakadt bajnoki szezon. A legmagasabb osztályban játszók esetében a játékos-szerződések általában nyárig szólnak, így újra meg kellene állapodni mindenkivel az akárcsak ideiglenes hosszabbításról. Úgy, hogy közben az érintettek mostantól az esetleges folytatásig - igaz önhibájukon kívüli ok miatt - nem tudtak eleget tenni szerződéses kötelezettségüknek. Információink szerint több klub már most hazaengedte idegenlégiósait vagy azok egy részét, s egyáltalán nem biztos, hogy az érintettek a majdani "hosszabbításra" visszatérnek, vagyis más erőviszonyok szerint kerülne sor a bajnokság végére, mint annak első szakaszára.

Úgy tudjuk, hogy az elnökségi ülésen a végső döntés elhalasztása mellett érvelők felvetették: amennyiben a nyári időszakra tervezett nagy sportesemények elmaradnak (a labdarúgó Eb egy évvel történő elhalasztását már bejelentették, a tokiói olimpia sorsa még bizonytalan, de a vírus terjedésének jelenlegi adatai pesszimizmusra adnak okot), kifejezetten segíthetné a vízilabda népszerűsítését, ha a nyár közepén fejeződnének be a most félbeszakadt bajnokságok. Ekkor ugyanis sportágunkra irányulna minden figyelem, a tévéknek szinte nem lesz más lehetőségük élő közvetítésre, a sportélet szünetelése miatt olyanok is a vízilabda felé fordulnának, akik máskor kevésbé érdeklődőek.

Ami a válogatottakat illeti: nagyon valószínű, hogy a női és férfi csapat a Komjádi uszodában edzhet majd, szigorú feltételek, az egészségvédelem minden szempontjának megfelelően kialakított körülmények között. E munka előkészítése folyamatban van. Természetesen ez a megoldás elsősorban a női csapatunk számára létfontosságú, hiszen ők még nem szerezték meg az olimpiai kvótát, márpedig az egészségügyi helyzet gyors megváltozása esetén bizonyosan nekik kell majd elsőként komoly tétmeccseket játszani.

A mostani döntés természetesen haladék, időnyerés. Mindannyian a koronavírus kezében vagyunk. Ha a helyzet a járvány remélhetőleg mihamarabbi tetőzése után jól alakul, s gyorsan jönnek a pozitív változások, akkor - mint arra Vári Attila, az MVLSZ elnöke a keddi ülést követő vlv-videóinterjúban utalt is - az elnökség gyorsan reagál majd és megteszi az adott helyzetben megtehető új intézkedéseket.