FACEBOOK

Koronavírus: rendkívüli intézkedések mindenütt

Koronavírus: rendkívüli intézkedések mindenütt
hozzászólás, 2020.03.13.

Péntek kora délutáni helyzetkép sportágunkról a koronavírus által - egyelőre szerencsére csak mérsékelten - sújtott Magyarországon. Felértékelődik a sajtó szerepe, péntek este élő streamen volt követhető az OSC-Eger bajnoki meccs. ESTE BEJELENTETTÉK, HOGY MINDEN VÍZILABDAMÉRKŐZÉST ELHALASZTANAK.


LEGFRISSEBB:

"A ma esti miniszterelnöki tájékoztatás és más szövetségekkel történt egyeztetés után, az az Ügyvezetői Testületi döntés született, hogy 2020.03.13. 24:00 órától a Magyar Vízilabda Szövetség versenyrendszerébe tartozó összes sportrendezvény visszavonásig halasztásra kerül."


Erről Vári Attila tájékoztatta a vlv szerkesztőségét pénteken késő este. Az MVLSZ elnöke a kialakult helyzetre való tekintettel március 17-én 15:00 órára rendkívüli elnökségi ülést hívott össze.


A szövetség Ügyvezető Testülete nem sokkal azt követően bejelentette első intézkedéseit, hogy a kormány rendkívüli jogrendet vezetett be, veszélyhelyzetet hirdetett ki a koronavírus terjedése miatt. A meccseket ettől kezdve csak zárt kapuk mellett, száznál kevesebb részvevővel, megfelelő egészségügyi óvintézkedések alkalmazásával lehet megrendezni.

Információnk szerint pénteken úgy tervezték, hogy az MVLSZ - a Versenyiroda útján - útmutatást ad ki, amely már az apró részletek tekintetében is meghatározza a lehetőségeket a klubok, uszodaüzemeltetők számára (például rögzítették volna, hogy az előírt testhőmérséklet-mérést nemcsak egészségügyi szakember végezheti, viszont nagyon figyelni kell az adatok dokumentálására, ajánlást terveztek továbbá arra az esetre vonatkozóan, ha tornarendszerben rendeznek versenyt, amelyen az összes részvevő száma meghaladja a százat).

A központi előírások érvényesítésén túl szinte mindegyik klub és uszodaüzemeltető "saját hatáskörben" is végrehajtott intézkedéseket, amelyek elsősorban a higiénia fokozásával, előtérbe helyezésével védik az érintettek egészségét.

A klubok sorra jelentették be honlapjukon saját intézkedéseiket - annak ismertetésével, hogy mit jelent az adott környezetben élők, sportolók, edzők számára a rendkívüli helyzet és az ezzel kapcsolatos hivatalos intézkedéssorozat. Több helyütt nyújtottak tájékoztatást a koronavírussal, a követendő magatartással kapcsolatban vagy éppen a lehetséges uszodahasználatról.

Mivel a veszélyhelyzet a létesítmények üzemeltetőire ró különösen nagy felelősséget, nemcsak a klubok hoznak döntéseket, hanem az uszodák gazdái is. Jó példa erre Eger, ahol a rendkívüli helyzet miatt nem fogadhatott vendéget sem a termálfürdő, sem a Bitskey uszoda. A városháza honlapján olvasható információ szerint a klubcsapatok megtarthatják edzéseiket, és - zárt kapuk mellett - meccseiket. Ugyanakkor a részletek vizsgálatakor mindig további problémák kerülnek elő, például kiderült, hogy az utánpótlás számára megszűnt az edzéslehetőség, ezért az egri klub elnöke nyílt levélben tájékoztatta a szülőket arról, hogy szabadtéri edzések mellett Bélapátfalván és Mezőkövesden próbálnak vízfelületet bérelni, illetve a különböző bajnokságokban pályacserét kérnek az ellenfelektől. A helyzet változását természetesen mindenki követte és az edzések lehetőségét is megszüntették.

Az UVSE elnöksége a női csapat orvosának, dr. Budai Zoltánnak a segítségével hozott nyilvánosságra közérdekű információkat a jelen helyzetben követendő magatartásról. A dokumentum nem beszéli túl a dolgokat, világos, egyértelmű tanácsokat ad, és nemcsak arra tér ki, hogy mit kell most tenni, hanem azt is leírja, hogy mi az, ami teljesen fölösleges. A klub elnöke is nyílt levelet tett közzé (pdf).

A lakossági úszáslehetőség a szolnoki uszodában is üzemel a veszélyhelyzet miatt. A klub közzétette tájékoztatását arról, hogy milyen módon lehet a megváltott uszodabérletek árát - időarányosan -. visszatéríttetni.

Az e hét végére tervezett utánpótlásválogatott- és tehetséggondozói edzések elmaradnak, s bár először úgy volt, hofy a különböző szinteken zárt kapuk mellett elvileg folytatódhat a bajnokság, a meccsek megtartását eleve számos ok nehezítette. (Az alapvető problémát jelentő uszodabezárások mellett csak még egy körülmény: a területi bajnokságban határon túli csapatok is szerepelnek, márpedig a határ átlépése ebben az időszakban nyilvánvalóan sokkal "bonyolultabb", mint máskor). Három Területi Igazgatóság pénteken délután be is jelentette, hogy meccseiket meghatározatlan időre elhalasztják. (Frissítés.)

Ami a menetrendet illeti: a férfi bajnokság a középszakasz első fordulóján jutott túl mind a felsőházban, mind az alsóházban. A második forduló április 1-jén lesz, a csapatoknak addig csak edzeniük kell. A magyar válogatott sem szerepel ebben az időszakban, nem lesz összetartás, a jövő keddre kiírt olasz-magyar Világliga-meccset a FINA őszre halasztotta.

Az egyetlen csúcsszintű esemény péntek este  volt ,19.30-tól a Kondorosi úton, ahol az OSC és az Eger csapott össze - zárt kapuk mellett. Ez még az alapszakaszból elhalasztott találkozó, mivel azonban a csapatok a bajnokság első szakaszából minden pontot magukkal visznek a folytatásra, a meccs egyáltalán volt nem tét nélküli. Itt debütált majd a szövetség által elrendelt kötelező lázmérés (nemcsak a játékosok, hanem a közreműködők, bírók, zsűritagok testhőmérsékletét is meg kellett mérni a meccs előtt).

Dicséretes (és a média közvetítő szerepének felértékelődését mutatja), hogy a házigazda a helyzethez alkalmazva megszervezte a találkozó élő streames közvetítését.

Címkék:
MVLSZ koronavírus