FACEBOOK

Koronavírus - A kérdés most már az: lesz-e idén BL final eight?

Koronavírus - A kérdés most már az: lesz-e idén BL final eight?
hozzászólás, 2020.03.12.

Csütörtökön a FINA jelentett be újabb versenyhalasztásokat. Az amúgy is zsúfolt versenynaptár tovább "szűkült", de a fő gond az, hogy még mindig nem látni a vírusválság végét.


A FINA számos vízes sportág versenyeinek átütemezését jelentette be csütörtökön. A szövetség által a napokban létrehozott munkacsoport első ülésén (amelyet videokonferencia eszközével tartott meg), áttekintette a helyzetet, a különböző illetékes szervek, szervezetek ajánlásait és jelentős számú eseményátütemezésről határozott.

A vízilabdát illetően már korábban ismert volt, hogy az eredetileg március 8-15.-re az olaszországi Triesztbe tervezett kvalifikációs torna új időpontja (változatlan helyszínnel) május 17-24. Az a nap, amikor áttekintik a helyzetet, s eldöntik, hogy a torna megrendezhető-e: április 20.

Már most szóbeszéd tárgya, hogy ha az olaszországi helyzet addigra nem javul jelentősen és elmarad a kvalifikációs verseny, akkor milyen módon töltik be a tokiói női mezőny még hiányzó helyeit. Vannak országok, amelyeknek az lenne kedvező, ha a világbajnokság eredményét tekintenék alapul, másoknak az, ha az Európa-bajnokság helyezéseit vennék figyelembe. Úgy tudjuk, hogy Magyarország számára mindkét megoldás megfelelő lenne, tehát olimpiai részvételt jelentene.

A férfi selejtező halasztásáról most született hivatalos döntés. A tornát Rotterdamban rendezték volna meg március 22. és 29. között (a három továbbjutó helyre legesélyesebb a montenegrói, a horvát és a görög csapat, de meglepetés mindig lehetséges...). Ennek a versenynek május 31-június 7. az új, most kijelölt időpontja, a helyszín Rotterdam marad. Ez azért érdekes, mert régóta ismert, hogy a jelenleg folyó LEN Bajnokok Ligája-versenysorozat nyolcas döntőjét június 5-6-7-én tervezik megrendezni Reccóban, márpedig több érintett klubcsapatban szerepelnek olyan vízilabdázók, akiknek saját válogatottjukban az olimpiai részvételért kell harcolniuk. 

A vlv érdeklődött a FINA-nál, ahol elmondták, hogy ezt az egyedüli időpontot találták alkalmasnak, őket pedig köti az olimpia szervező bizottságának szigorú nevezési határideje.

A LEN-nél egyelőre időben sokkal közelebbi problémákkal foglalkoznak, hiszen női és férfi kupameccseket kellett elhalasztani, Olaszországban beláthatatlan ideig bajnoki meccsek sem lesznek. 

A BLF8 "tovább tolása" már a válogatottak olimpiai felkészülését veszélyeztetné, bár az is igaz, hogy a Világliga-versenysorozat (szintén a FINA csütörtöki döntésének értelmében) egyelőre szünetelni fog, az európai selejtezők március 17-re tervezett negyeddöntőit - köztük az olasz-magyar meccset - szeptemberre-októberre halasztják. (Egy mérkőzést előrehoztak, ezen Spanyolország a hét elején Belgrádban győzte le 13:11-re a szerbeket). Ha minden a mostani terv szerint halad, akkor a Világliga szuperdöntőjét az év vége felé, fedett uszodában rendezik majd meg.