FACEBOOK

Koronavírus - A FINA még kivár

Koronavírus - A FINA még kivár
hozzászólás, 2020.03.10.

A napokban elterjedt, hogy a FINA három hónapra felfüggeszt minden vizes versenyt a világon. Ez a döntés azonban - egyelőre - nem született meg. Sőt. A FINA elnöke kedden bejelentette, hogy munkacsoportot hoztak létre a koronavírussal kapcsolatos feladatok ellátására, viszont a versenyek felfüggesztéséről nincs szó.


A FINA kedden tette közzé, hogy COVID-17 munkacsoportot hozott létre a vizes sportok versenyzőinek egészségvédelme érdekében.

A vezető orvosszakértőkből álló csoport megvizsgálja és értékeli a COVID-19 vírus terjedésének helyzetét, a járvány várható következményeit a FINA-versenyek szempontjából. Áttekinti, hogy milyen lépések szükségesek a részvevők egészségének megóvása érdekében, s azt is, hogy milyen kommunikációs kötelezettségeknek kell megfelelni a jelenlegi helyzetben.

"A COVID-19 vírus terjedésének kezdete óta a FINA keményen dolgozik annak érdekében, hogy a lehető legjobban sikerüljön megvédeni a sportolóinkat, a tisztviselőket és a szurkolókat" - mondta Julio C. Maglione, a FINA elnöke. Mint mondta: A vízi sportok szerelmesei nagyon várják a tokiói olimpia versenyeit. A FINA jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az olimpiai kvalifikációs rendszer működőképes legyen, s a versenyzők úgy sportolhassanak, hogy az egészségük nem forog veszélyben. Ennek érdekében széles körből mozgósított elismert orvosi szakértőket, akik személyes munkájukkal segítik a mostani helyzet értékelését és az esetleg szükségessé váló intézkedések kidolgozását.

A FINA munkacsoport a következő feladatokat látja majd el:

- A vírus terjedésének elemzése
- Előrejelzést készít vírusnak a FINA eseményeire gyakorolt ​​hatásáról
- Ajánlást tesz védőintézkedések megtételére
- Tájékoztatja a FINA tagszövetségeit a szükséges közös közegészségügyi stratégiáról, amelynek alkalmazásával minimalizálni lehet a fertőzés kockázatát
- Koordinációt valósít meg a NOB Orvosi Bizottságával

A FINA-munkacsoport tagjai:

- Dr. Margo Mountjoy, a FINA Elnökségének tagja és a Sportgyógyászati ​​Bizottság tisztségviselője
- Dr. Mohamed Diop, a FINA Elnökség tagja
- Dr. Mario Fernandes, a FINA Elnökség tagja
- Prof. Cees-Rein van den Hoogenband, a Sportgyógyászati ​​Bizottság elnöke
- Prof. David Gerrard, a Sportgyógyászati ​​Bizottság alelnöke

A FINA továbbra is szoros kapcsolatot tart fenn a NOB-val, a tervezett rendezvények házigazdáival és a közegészségügyi hatóságokkal. A FINA minden esemény résztvevőit arra ösztönzi, hogy megbízható forrásból tájékozódjanak és folyamatosan értékeljék a helyzetet, egyben jelzi, hogy gyakorlati intézkedésre van szükség az egészség védelme és a COVID-19 terjedésének korlátozása érdekében.

Jelenleg, bár az eseményeknek lehet némi hatása, a FINA nem számít arra, hogy változtatni kell az olimpiai kvalifikációs folyamat menetrendjén.