FACEBOOK

Eurokupa: nem lesz jövő szerdán Eger-Brescia elődöntő-visszavágó

Eurokupa: nem lesz jövő szerdán Eger-Brescia elődöntő-visszavágó
hozzászólás, 2020.02.27.

 Bitskey uszoda egyelőre zárva marad, az egri játékosok edzeni sem tudnak, kilátástalan helyzetbe került az egyik legnevesebb magyar vízilabdaklub. További infók: elmarad a szombati OSC-Eger bajnoki, a jövő heti FTC-Pro Recco meccs és halasztják a trieszti női olimpiai selejtezőt. Részletek:


SZERDAI FEJLEMÉNYEK I.

SZERDAI FEJLEMÉNYEK II

Az egri polgármester csütörtökön az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra:


Tájékoztatás a Bitskey Aladár Uszoda kapcsán

Tájékoztatom Eger lakosságát, hogy A Bitskey Aladár Uszoda március 6-ig zárva marad, nyitás 7-én reggel, abban az esetben, ha megbetegedés nem történik. Döntésem az országos Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzzsel történő egyeztetést követően született.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy nincs tudomásunk a vírus jelenlétéről, így ez a lépés kizárólag a megelőzést és Eger lakosainak biztonságát szolgálja.

Mirkóczki Ádám
Eger MJV polgármestere


Az egri csapatnak március 4-én, szerdán Eurokupa-visszavágót kellene játszabia az olasz Bresciácval. Az első találkozón, Bresciában az olaszok háromgólos előnyt szereztek.

Szécsi Zoltán ügyvezető elnök a vlv-nek elmondta, hogy egy nemzetközi kupa elődöntőjére készültek, olyan esemény ez, amelynek időpontját évekre előre egyeztetik. A LEN-t arról kénytelenek tájlkoztatni, hogy az uszodájukban nem lehet megrendezni a mérkőzést és a ZF-Eger arra felklszülni sem tud. A kérelmük arra irányulba, hogy halasszák el a mérkőzést, de a hivatalos levelezést sem tudják lebonyolítani, mert az irodájuk a lezárt uszoda területén található, ahova nem mehetnek be...

SZÉCSI ZOLTÁN a vlv-nek:

- A koronavírusügy miatt létrejött operatív törzs írásban arról adott tájékoztatást, hogy a Brescia játékosai nem jelentenek extra kockázatot, szereplésüket nem kell korlátozni. Az olaszok nagyon boldogan hívtak fel, hogy őket kiengedik, egészségesek, nincs a tartományukban megbetegedés, minden szép, minden jó. A good newsra én rögtön mondtam nekik a bad newst...

A realitás az, hogy a Brescia játék nélkül, 5:0-ra megnyerte ezt a visszavágót, mert a meccset nem tudjuk megrendezni, arra biztos, hogy nem kerül sor a Bitskeyben és máshol sem. A helyszínt előre leadtuk, s tekintettel arra, hogy a saját uszodánkba nem mehetünk be, nem hiszem, hogy van realitása annak, hogy bármely más uszodába beengednének minket.

Ezek után nem létezik olyan vis maior, amire hivatkozni tudok - leszámítva azt, hogy én mint klub, nem tudtam biztosítani az uszodát. Természetesen, amikor bejutunk az irodánkba, igyekszünk beadni a halasztási kérelmünket a LEN-nek. És természetesen, amikor bejutunk az irodánkba, igyekszünk beadni az esedékes TAO-pályázatainkat... Ha március 6-áig elmennek a pályázataink, akkor mindenki tudni fogja, hogy bejutottunk az irodánkba... 

Kérdezem én a közvéleménytől: ha letelik a 12 nap és kiderül, hogy semmi bajunk nincs, ki fog minket kártalanítani? Ki fog tőlünk bocsánatot kérni? Ki fogja azt elintézni, hogy a továbbiakban ne kezeljenek minket leprásként a városban? Jelen helyzetben az az egzakt megoldás, hogy mindannyian felakasztjuk magunkat. Lehetőleg otthon és csendben. És úgy, hogy az oszló hullánk senkit se fertőzhessen meg...


A VLV HÍRMAGYARÁZATA

Groteszk, hogy ha az Eurokupa sorsolásánál nem a számunkra kedvező változat jön létre, vagyis nem idegenben kellett volna kezdeni, akkor az egri csapatnak most semmi gondja nem lenne. A bresciai utazás - mint korábban megírtuk - abban az időszakban történt, amikor rohamszerűen terjedtek a hírek a koronavírus olaszországi terjedéséről. Hiába nem jártak az egriek az érintett térségben, hiába vizsgálták meg testhőmérsékletüket (egyébként nemcsak hazaérkezéskor, hanem már kiutazáskor is!), hiába kaptak írásos igazolást az illetékes egészségügyi hatóságtól, hogy edzésüknek, meccsüknek nincs járványügyi kockázata, és végül: hiába érzik valamennyien jól magukat, nem tudják elvégezni a munkájukat, sem edzésre, sem meccs lejátszására nincs lehetőségük.

A kialakult helyzet nemcsak az egri vízilabdát, hanem az egész sportágat érinti. Hogy messzebb ne menjünk: az Egernek már van egy elmaradt bajnokija a Honvéddal (szerdáról), a hét végén az OSC-vel játszanának (olcsó poén lenne azt mondani, hogy azt a meccset nyugodtan megrendezhetik, hiszen mindkét oldalon Olaszországból visszatért játékosok szállnának be a vízbe, tehát nem tudják megfertőzni egymást...). Ez már az alaszakasz utolsó fordulója lesz és a bajnokság a középszakasszal folytatódik egy hét múlva, ámde az alapszakasz végső eredménye nélkül nem tud kialakulni a középszakasz mezőnye...


Csütörtöki hír, hogy a FINA hivatalosan bejelentette: koronavírus veszélye miatt májusra halasztják a női olimpiai vízilabda selejtezőtornát, amelyet jövő vasárnaptól rendeztek volna meg az olaszországi Triesztben.

A helyszín elvileg május
 17. és 24. között is Trieszt lenne, azonban a kezdés előtt egy hónappal megvizsgálják a helyzetet, és ha a körülmények nem teszik lehetővé a torna megrendezését az olaszországi városban, akkor másik rendezőt keresnek. A tervet még a FINA legfőbb vezetésének is jóvá kell hagynia.

A tornán az Európa-bajnoki bronzérmes magyar válogatott is érdekelt, Bíró Attila csapata Görögországgal, Kazahsztánnal, Izraellel és Új-Zélanddal szerepel egy csoportban, de a kazahok már jelezték, hogy nem utaznak Olaszországba. A másik csoportban Hollandia, Olaszország, Szlovákia, Franciaország és Üzbegisztán kapott helyet, a tornáról az első két csapat harcolja ki utolsóként a tokiói kvótát.


Elmarad a szombatra kiírt OSC-Eger bajnoki:

 


A LEN döntése alapján elmarad a jövő heti FTC-Pro Recco BL-meccs is.

 


A polgármester péntekre virradóra nyílt levelet intézett az egriekhez: