FACEBOOK

Elmarad a Honvéd-Eger és a BVSC-OSC bajnoki - Szécsi Zoltán az egri helyzetről a vlv-nek

Elmarad a Honvéd-Eger és a BVSC-OSC bajnoki - Szécsi Zoltán az egri helyzetről a vlv-nek
hozzászólás, 2020.02.26.

Szerdán délután hivatalossá vált, hogy elhalasztják a szerda estére kiírt Honvéd-Eger és BSVC-OSC bajnoki mérkőzéseket. Az egri vízilabdázók érintettsége téma volt a NNK szerda délutáni sajtótájékoztatóján. Szécsi Zoltán klubelnök nyilatkozott a vlv-nek. És a nap híre: A KLÓROS VÍZ MEGÖLI A KORONAVÍRUST! Részletek:


Elhalasztják az OB1-es alapszakasz B csoportjának két meccsét a 13. fordulóból. Vári Attila a vlv-nek elmondta, hogy a két-két csapat közös megegyezése alapján született meg a döntés.

A Honvéd-Eger meccset 19.30-as kezdettel játszották volna le a Kőér utcában, a BVSC-OSC találkozót pedig 20 órtól a Szőnyi úti uszodában. 

A BVSC közleménye a halasztást technikai okkal indokolja.

Mind az OSC, mind az Eger olaszországi kupamérkőzésről tért vissza az elmúlt hét végén. Az egriek helyzetéről mai cikkünkben részletesen írtunk.

Késő délután telefonon érdeklődtünk Szécsi Zoltánnál, az egri klub ügyvezető elnökétől a halasztásról.

SZÉCSI ZOLTÁN a vlv-nek:

- A meccsünket saját kérésünk alapján, a részvevők megegyezésével halasztja el a szövetség.

Ellenséges hangulat alakult ki  velünk kapcsolatban, Eger városában is azt tapasztaljuk, hogy az emberek akkor érzik magukat biztonságban, ha az összes vízilabdást, felnőttet, gyereket minél gyorsabban kivégzik. A viccet félretéve: a gyerekem mellől elültek az óvodában, a Lidl-ben odaszólnak a vízilabdásnak, hogy karanténban lenne a helyed - ennyire félnek a járványtól. Az uszodabezárás alaposan "rásegített" erre a hangultra, most már a közértbe sem merünk lemenni.

Ebben a helyzetbben azt kértük, hogy ha lehet, halasszuk el a mérkőzést a kritikus 10 napos időszakon túlra. A tisztifőorvos-asszony tájékoztatása szerint megbetegedés esetén öt nap után jelentkeznek a tünetek, a leghosszabb "lappangási idő" 12 nap volt.


Szerdán délután Müller Cecília országos tisztifőorvos és Szlávik János infektológus főorvos sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Népegészségügyi Központban a koronavírussal kapcsolatos friss tudnivalókról. Az eseményt több tévécsatorna és internetes portál is élőben közvetítette.

Müller Cecília egyértelművé tette, hogy nincs szükség minden olyan ember karanténba helyezésére, aki Olaszországból érzezik. Hatalmas területről van szó, amelynek jelentős része még mindig tiszta, beteg nélküli. Indokolt lehet a megfigyelés, az egyedi bánásmód, ami azt jelenti, hogy alaposan ki kell kérdezni az érintettet, hogy merre járt, milyen körülmények között töltötte az idejét Olaszországban. Az így megszerzett ismeretek birtokában szinte teljesen le lehet csökenteni annak kockázatát hogy vírust hordozó emerek kerülnek az egészségesek közé.

Konkrétan szóba került az egri vízilabdázók ügye is. A tisztifőorvos elmondta, hogy az ő "történetük" teljesen más, mint a gimnazistáké, akiket hazaérkezésük után karanténba helyeztek. A fiatalok 14 napon belül olyan területen voltak, amelyet később lezártak, mert kiderült, hogy járványgóc, míg a pólósok ilyen földrajzi hely közelében sem jártak, sehova nem mentek, a saját buszukkal utaztak, edzettek, meccset játszottak és hazajöttek. A szakember hozzátette: a koronavírus annyira érzékeny, hogy tárgyak útján sem terjed, a klóros víz hatására bizonyosan elpusztul.

VLV-VIDEÓ (via Index):


Müller Cecília országos tiszti főorvos az egri vízilabdázókról