FACEBOOK

Mirkóczki Ádám: ,,Inkább reagáljam túl!,,

Mirkóczki Ádám: ,,Inkább reagáljam túl!,,
hozzászólás, 2020.02.26.

Információink szerint elmarad a szerda estére kiírt BVSC-OSC és Honvéd-Eger bajnoki, Eger polgármestere pedig ideiglenesen bezáratta a Bitskey Aladár uszodát. Az ok: kedden este ott edzett az egri férfi vízilabdacsapat, amely a hétvégén észak-olaszországból, Bresciából tért haza. Az ügy bonyolult, a ZF-Egernek hivatalos ÁNTSZ-igazolása van arról, hogy játékosaik vízbe szállásának járványügyi szempontból nincs akadálya, azonban tételes (laboratóriumi) vizsgálat nem történt. Részletek:


Az Eger szombaton háromgólos vereséget szenvedett az Eurokupa elődöntőjében Bresciában (a visszavágó március 4-én lesz). A csapatot szurkolók is elkísérték.

A mérkőzés után, a hazautazás időszakában kezdtek el egyre gyorsabb ütemben érkezni a hírek a koronavírus észak-olaszországi terjedéséről, a bevezetett olaszországi és magyarországi óvintézkedésekről. (Egyes információk szerint a bresciai uszodát a meccs után bezárták.) 

A vasárnapi hazaérkezéskor, a repülőtéren mindenkit az akkor már általánosan alkalmazott testhőmérséklet-vizsgálatnak vetettek alá, e szerint a küldöttség tagjai rendben voltak, beléphettek az országba.

Hétfőn történt az első kellemetlen fordulat. A csapat játékosai nem edzhettek a Bitskey uszodában, mert megkérték őket, hogy amíg hivatalos ANTSZ-engedélyt nem kapnak, ne használják a medencét. Ez annyiból eleve kellemetlen volt, hogy Dabrowski Norbert hétfőre két edzést tervezett.

Kedden ÁNTSZ-küldöttség érkezett Egerbe, a játékosokat kikérdezték és kockázatfelmérő kérdőíveket töltettek ki velük. Végül hivatalosan írásba kapták az egriek - az országos tisztifőorvos aláírásával -, hogy "...az edzések és mérkőzések szabályos menetrend szerinti folytatásának járványügyi szempontból akadálya nincs". Ezek után a csapat megtartotta edzését a Bitskey uszoda medencéjében.

Az egri polgármester, Mirkóczki Ádám azonban úgy ítélte meg, hogy mivel az érintettek laboratóriumi izsgálaton nem estek át, túl nagy a kockázat, s tulajdonosi hatáskörben kedden éjfélkor az uszoda bezárásáról döntött. Ezt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, amelynek felvételét közzétette facebook-oldalán. Mint mondta, inkább "túlreagálja" a helyzetet, de  vállalja ezért a felelősséget:



Az egri rendkívüli intézkedésekhez részben az vezetett, hogy a sajtó felkapta a csapat hazaérkezésével és edzésének első korlátozásával kapcsolatos hírt. Párhuzamba állította ezt az esetet azzal, hogy egy busszal Olaszországból hazatért iskoláscsoport tagjait karanténba zárták. Az erősen bulvárízű híradásokból arra lehetett következtetni, hogy az egriek "...a járvány olasz epicentrumából érkeztek." Ezt a klub később határozottan cáfolta, rámutatva, hogy ők a fertőzésveszélytől hatvan kilométerre voltak, zárt közösségként, ugyanazzal a busszal közlekedtek, nem voltak kitéve a fertőződés veszélyének.

Szerdán délelőtt a csapat még úgy készült, hogy este a Kőér utcában bajnokit játszik. A Bitskey melletti kávézóban várták a fejleményeket (egyébként naponta többszöri lázmérést végeznek). Az uszodába még az ott lévő holmijukért sem mehettek be. Végül érkezett a hír, az esti meccsre nem kerülhet sor.

Közben az egri klub honlapján Fake news címmel jelent meg írás, amelyben facsimile közlik az országos tisztifőorvos levelét. Kiderül az írásból az is, hogy a Bitskey uszodában az alatt, míg a csapat Olaszországban járt, nagyszabású versenyt rendeztek (információnk szerint búváruszonyos sportágban), s ennek időtartama alatt a világ minden tájáról érkezett versenyzők, összesen mintegy ezerötszázan tartózkodtak a medencében és a leátókon három napon keresztül.

(Cikkünket még várhatóan frissítjük.)


Forrás: egrivizilabda.hu