FACEBOOK

Bizonytalan az olaszországi vízilabda-események sorsa - Vári Attila a vlv-nek

Bizonytalan az olaszországi vízilabda-események sorsa - Vári Attila a vlv-nek
hozzászólás, 2020.02.24.

Mind női, mind férfi válogatottunknak heteken belül fontos olaszországi megmérettetésen kell(ene) részt vennie. A koronavírus terjedésének következményeiről azonban óráról órára újabb hírek érkeznek. Joggal vetődik fel a kérdés, nem kerül-e veszélybe két márciusi eseménynek, a nők trieszti olimpiai kvalifikációs tornájának és az olasz-magyar férfi Világliga-selejtezőnek a megrendezése. Részletek és Vári Attila MVLSZ-elnök nyilatkozata a vlv-nek:


A vlv hétfőn este érdeklődött a Magyar Vízilabda Szövetség elnökénél: mi a szövetség álláspontja a két sporteseménnyel kapcsolatban, részt vesznek-e azokon a csapataink.

VÁRI ATTLA a vlv-nek:

- Amint a vírus olaszországi megjelenésével kapcsolatos hírek napvilágot láttak, azonnal állásfoglalást kértünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól. Beszéltem az illetékes vezetőkkel, részletesen tájékoztattam őket a minket érintő két sportesemény körülményeiről, helyszínéről, időpontjáról és programjáról. Nagyon segítőkészek, s azóta is kapcsolatban vagyunk, mivel azonban a helyzet óráról órára változik, abban maradtunk, hogy folyamatosan tájékoztatnak minket a fejleményekről. Jelenleg teljesen bizonytalan, hogy például két nap múlva milyen következményei lesznek az eddig történteknek. Így tehát egyelőre várakozó állásponton vagyunk és a helyzet folyamatos értékelésével jutunk majd el a szükséges döntés meghozatalához.

- Mi van akkor, ha a FINA elviszi Olaszországból a tornát és annak megrendeszésére jelentkezni lehet?

- Már erre is gondoltunk természetesen, a kérdés jó, de azért ez nem olyan egyszerű. Az elnökség tagjaival tartom a kapcsolatot, de erről az egész problémakörről még nem tudtunk együtt tanácskozni, elképzelhető, hogy erre a napokban sor kerül. Azért egy ilyen világverseny megszervezése komoly előkészületeket igényel.

- Köszönöm a tájékoztatást!


A VLV HÍRMAGYARÁZATA

A hétvégén közölték az első híreket arról, hogy Olaszországban megjelent a Kínából származó koronavírus. Hétfő esti adat szerint 22-an fertőződtek meg és heten meghaltak a vírus okozta betegség miatt. Két észak-olaszországi tartományban rendkívüli intézkedéseket vezettek be, erősen valószínű, hogy további városok is hasonló sorsra jutnak, Milánó is ebbe a körbe eshet. A két gócpont Venetó és Lombardia, ezeken a helyeken összesen mintegy 50 ezer embert érint a zárás, amelynek fenntartásában katonák is részt vesznek. A lezárt települések Milano és Padova környékén vannak. Olaszországban a helyzet gyors romlására számítanak, a hatóságok nagy erőfeszítéseket teszneknek a várható egészségügyi vészhelyzet kezelésére, a velencei karnevál hivatalos programját felfüggesztették.

Hétfőn hat olaszországi régióban (Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piemont, Liguria és Friuli-Venezia Giulia) töröltek minden nyilvános és sporteseményt legalább március 1-jéig, de ezt a vírus esetleges terjedése miatt várhatóan meghosszabbítják majd. Az olasz vízilabda-szövetség honlapja címoldalán közli a felfüggesztésről szóló római döntés hírét.

A helyzet magyar sportolókat is érint. A Sopron Basket női kosárlabdacsapat vezetése már vasárnap délelőtt felszólította szurkolóit, hogy ne utazzanak el a Schio elleni Euroliga-meccsre, amely szerdán este lesz, ha lesz. A soproniak ugyanis még nem döntötték el, hogy elutaznak-e a mérkőzésre.

Vízilabdában két rendezvényen is érdekeltek vagyunk.

Március 8. és 15. között Trieszt ad(na) otthont a női válogatottak olimpiai selejtezőjének, a mi csapatunknak is itt kell megszerelnie a tokiói repülőjegyet. A vlv úgy tudja, hogy az olasz szövetség egyelőre bízik a torna megrendezésének lehetőségében, a FINA-tól néhány nap türelmet kért. Nyilvánvaló, hogy ha továbbra is rossz hírek érkeznek a vírus terjedéséről, akkor a FINA-nak új helyszín után kell néznie. Trieszt egyébként nagyjából ugyanolyan távolságra van a padovai vesztegzártól, mint az ominózus padovai körzet a Milánó melletti, szintén karantén alá vont területtől.

Mindenesetre a vlv információi szerint Kazahsztán hétfőn hivatalosan jelezte a FINA-nak, hogy ilyen körülmények között válogatottja nem utazik Olaszországba, lemondja a részvételt. Ez közvetlenül érint minket is, hiszen a kazahokkal egy csoportban vagyunk.

Férfi válogatottunk stábja a szövetség illetékeseivel együtt hetek óta készíti elő a csapat utazását a március 17-i Világliga-selejtezőre, amely az európai sorozat negyeddöntője, s ezen az egyetlen meccsen dől el, hogy Olaszország vagy Magyarország vesz részt a Világliga nyári szuperdöntőjében.

Toscana csodaszép városa, Firenze kívül esik a sportrendezvények hétfőn ismertetett lezárási övezetén, de onnan származó sajtóhírek szerint a helyi hatóságok készülnek arra, hogy a vírus náluk is megjelenik.