FACEBOOK

Új fejlemények az olimpiai kvalifikációs folyamatban

Új fejlemények az olimpiai kvalifikációs folyamatban
hozzászólás, 2020.02.14.

A férfiaknál Ázsia Kazahsztánt "jelöli" tokiói részvételre. Argentína visszalép, a románok és a törökök részt vehetnek az olimpiai selejtezőn, Franciaország reménykedhet. Részletek:


Mint korábban megírtuk, az ázsiai kvalifikációs torna a koronavírus terjedése miatt elmaradt, ami jelentősen befolyásolja a hátralévő kvalifikációs mechanizmust. Az ázsiai szövetség most úgy döntött, hogy 2018-as kontinensbajnokságukat tekinti visszamenőleg kvalifikációs versenynek. Azt a tornát Kazahsztán nyerte, így elvileg olimpiai részvevő. Azért elvileg, mert a FINA és a NOB illetékeseinek ezt a "fehér asztal mellett" hozott döntést jóvá kell hagyniuk. 

További két ázsiai csapat, Kína és Irán részt vehetne a rotterdami selejtezőtornán, de mint a Total Waterpolo szaklapnak Petar Porobics kínai szövetségi kapitány megerősítette: nem fognak élni ezzel a lehetőséggel. Ők ugyanis az elmaradt ázsiai selejtezőtornára készültek (részben Magyarországon), s amikor azt az eseményt törölték a versenynaptárból, játékosaik szétszéledtek. Kína helyett a budapesti Eb 12. helyezettje, Törökország indulhat Rotterdamban. Azért ők, mert a 11. helyen végzett Romániát más jogon, azért kérte fel a FINA a részvételre, mert Argentína visszalépett a selejtezőtől. (A román nemzeti hírügynökségnek nyilatkozva a román szövetség elnöke már visszaigazolta, hogy részt vesznek a selejtezőtornán és bár kevés esélyük van, mindent megtesznek a tokiói játékjog kivívásáért.)

Reménykedhet az Eb-13. helyezett Franciaország, mert ha Irán is hivatalosan jelzi távol maradását, akkor a mieinket a hét elején legyőző "gallok" is helyet kapnak a rotterdami mezőnyben.

Az új helyzetnek megfelelően így nézhet ki (a FINA és a NOB jóváhagyása után) a rotterdami olimpiai kvalifikációs férfi vízilabda-torna (március 22-29.) csoportbeosztása: 

A csoport

Görögország
Montenegró
Brazília
Kanada
Georgia (Grúzia)
Törökország

B csoport

Horvátország
Németország
Oroszország
Románia
Hollandia
Franciaország

A körmérkőzéses szakasz után a legjobb négy-négy helyezett folytathatja, az alábbi párosítás szerint:

A1/B4
B1/A4
A2/B3
B2/A3

Tokiói részvételt csak az első három helyezés ér, így most az a furcsa helyzet áll majd elő, hogy a torna utolsó napján a bronzmérkőzésnek lesz valódi tétje, nem pedig a döntőnek!


A nőknél az ázsiai szövetség Kínát "jelölte" olimpiai részvevőnek, selejtezőre kapott jogot Kazahsztán és Thaiföld, arról azonban még nincs információ, hogy utóbbi két ország élni kíván-e a lehetőséggel. Mindenesetre a minket erősen foglalkoztató női kvalifikációs torna csoportbeosztása jelenleg így fest:

Nők, Trieszt (Olaszország), március 8-15.

A csoport


Olaszország
Hollandia
Franciaország
Thaiföld (Ázsia 2)
Szlovákia

B csoport

Magyarország

Görögország
Új-Zéland
Izrael
Kazahsztán (Ázsia 1)

A lebonyolítási rend ugyanaz, mint a férfiaknál, viszont nem elhanyagolható különbség a másik tornához képest, hogy itt az első két helyezés ér csak olimpiai kvalifikációt!