FACEBOOK

Itt az olimpiai kvalifikáció rendje! - A koronavírus is közbeszól

Itt az olimpiai kvalifikáció rendje! - A koronavírus is közbeszól
hozzászólás, 2020.01.31.

A magyar férfi válogatott megszerezte a tokiói részvételi jogot az Eb-győzelemmel, a nőknek kvalifikációs tornán kell részt venniük. Legfrissebb információnk szerint női válogatottunk első számú kiemeltként várja a selejtezőtorna mezőnyének kialakulását, de a minket is érintő ázsiai válogatás a koronavírus megjelenése miatt zűrzavarossá vált. Az biztos, hogy a selejtezőkön még 13 játékos szerepelhet, az olimpián 12+1 és kezdenek körvonalazódni az ezzel kapcsolatos részletek is. Dél-Afrika mindkét szakágban indul, emiatt Európának eggyel kevesebb hely jut.


Sajtóhírek szerint Kazahsztán lemondta az Ázsiai Játékok megrendezését. A kontinens férfi és női válogatottjainak legrangosabb tornájának a kazah főváros, Nur-Szultan (a volt Asztana) adna otthont február 12. és 16. között. Itt mindkét szakág versenyének első helyezettje olimpiai részvevővé válik, a férfiaknál a második és a harmadik, a nőknél a második helyezett jogot szerez az olimpiai kvalifikációs selejtezőtornán való részvételre. És emiatt érint minket a dolog, ugyanis a magyar női csapatnak ugyanezen a (trieszti) selejtezőtornán kell megszereznie a tokiói indulási jogot.

A vlv értesülése szerint pénteken 16 óráig az ázsiai szövetség hivatalosan még nem jelentette be a FINA-nak, hogy a kazahok visszaléptek a rendezéstől, de úgy tudjuk, a hír nem alaptalan, a térség több országának szövetségét is megkeresték, hogy vállalják át a rendezést, de erre senki nem mutatott hajlandóságot. A kazah lemondás oka egyébként a koronavírus megjelenése az ázsiai térségben, Kína felé "zárt" az ország vezetése, nem fogadnak Kínából érkező látogatókat, így a verseny megrendezésének feltételei eleve meghiúsultak. Amennyiben nem sikerül megrendezni a tornát, a térség szövetségének akkor is meg kell neveznie a két szakágnak az olimpián induló ázsiai képviselőit, továbbá azokat a válogatottakat, amelyek az olimpiai kvalifikációs tornán vesznek részt. (Ennek módja az lehet, hogy utólag minősítenek bizonyos versenyeket kvalifikációs szintű tornának, tehát vagy a tavalyi kvangdzsui világbajnokságon vagy pedig a legutóbbi Ázsiai Játékokon elért helyezés számít majd.)

A FINA-tól nyert értesüléseink alapján az alábbiakban összegezzük az olimpiai kvalifikációs folyamat jelenlegi helyzetét és ismertetjük a férfi és női selejtezőtorna kiemelését.

NŐK

A tokiói olimpia női vízilabdatornáján 10 csapat vehet részt.

Eddig kvalifikációt szerzett:

Japán (rendező)
USA (a 2019-es Világliga-győztes)
Spanyolország (a már kvalifikációval rendelkező USA mögött a 2019-es világbajnokság ezüstérmese)
Kanada (a már kvalifikációval rendelkező USA mögött a 2019-es Pánamerikai Játékok második helyezettje)
Ausztrália (az óceániai térség képviselője)
Dél-Afrika (az afrikai kontinens képviselője)
Oroszország (a már kvalifikációval rendelkező Spanyolország mögött a budapesti Európa-bajnokság ezüstérmese)

A fennmaradó három hely egyikét a februári ázsiai selejtezőtorna első helyezettje foglalhatja el, a trieszti kvalifikációs selejtezőrornára tehát két hely marad, vagyis csak ottani döntős helyezéssel lehet kijutni az olimpiára.

A trieszti olimpiai kvakifikációs selejtezőtorna (március 8-15.) kiemelése:

1. kalap: Magyarország és Olaszország
2. kalap: Hollandia és Görögország
3. kalap: Új-Zéland és Franciaország
4. kalap: Szlovákia(?) és Izrael
5. kalap: Horvátország és Németország
6. kalap: ázsiai 1 és ázsiai 2

A fenti kiemelés azt jelenti, hogy a torna két csoportjának részvevőit az egyes kalapokból húzzák ki vagyis a csoportkörben biztosan nem találkozunk az olaszokkal.

Horvátország és Németország bejelentette visszalépését, nem vesz részt a selejtezőn, Szlovákia pedig még nem döntött. Emiatt a torna lebonyolítási rendje még nem ismert, de az tehát már biztos, hogy a magyar csapatnak a továbbjutásra szintén esélyes olasz, holland és görög csapat közül kettőt meg kell előznie.


FÉRFIAK

A tokiói olimpia férfi vízilabdatornáján 12 csapat vehet részt.

Eddig kvalifikációt szerzett:

Japán (rendező)
Szerbia (a 2019-es Világliga győztese)
Olaszország (2019 világbajnoka)
Spanyolország (a 2019-es világbajnokság második helyezettje)
USA (a 2019-es Pánamerikai Játékok győztese)
Ausztrália (Óceánia képviselője)
Dél-Afrika (Az afrikai kontinens képviselője)
Magyarország (a januári Európa-bajnokság győztese)

A fentiek után négy hely maradt. Ebből egyet elvisz az ázsiai selejtezőtorna győztese, a további három helyet lehet megszerezni a márciusi hollandiai kvalifikációs selejtezőtornán. (Ázsiából a győtes mögötti két legjobb helyezett folytathatja a harcot az olimpiai indulás jogáért.)

A rotterdami olimpiai kvalifikációs selejtezőtorna (március 22-29.) kiemelése:

1 kalap: Horvátország és Görögország
2. kalap: Németország és Montenegró
3. kalap: Brazília és Oroszország
4. kalap: Kanada és Georgia (Grúzia)
5. kalap: Argentína és Hollandia
6. kalap: ázsiai 1 és ázsiai 2

A fenti kiemelés azt jelenti, hogy a torna két csoportjának részvevőit az egyes kalapokból húzzák ki vagyis a csoportkörben biztosan nem találkozik például Horvátország és Görögország.

A lebonyolítási rend itt már ismert: a két csoporton belül mindenki játszik mindenkivel, a folytatásban pedig csoportelső csoportnegyedikkel, csoportmásodik csoportharmadikkal csap össze, már ki-ki meccsen - és így tovább.


Fontos információ, hogy a kvalifikációs selejtezőtornák meccsein minden válogatottban 13 játékos szerepelhet. Ez magán az olimpián nem így lesz, mint korábban megírtuk, Tokióban 12+1 játékos alkothat egy csapatot úgy, hogy 12-en játszhatnak és sérülés, betegség esetén a + 1. játékos válthat valakit. 

E téren újabb részletek váltak ismertté: a +1. játékos valóban csak egészségi ok miatt lesz becserélhető, ezt szigorúan ellenőrzik majd, továbbá ez a "csereember" olyan akkreditációt kap, amivel csak a lelátón foglalhat helyet, nem is lakhat az olimpiai faluban - kivéve, ha számára az adott ország teljes olimpiai küldöttségében eleve ilyen státuszú helyet biztosítanak.