FACEBOOK

Női Eb: Magyarország-Franciaország 16:3 - Éremért játszanak a lányok!

Női Eb: Magyarország-Franciaország 16:3 - Éremért játszanak a lányok!
hozzászólás, 2020.01.21.

A magyar válogatott bejutott a legjobb négy közé a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornáján. Az elődöntőben a spanyolokkal küzdünk meg csütörtökön, 17.30-kor.


Bíró Attila együttese a keddi negyeddöntőben magabiztos játékkal, 16:3-ra győzte le a franciákat.

A magyar csapat a csütörtöki elődöntőben a világbajnoki ezüstérmes, s az európai csapatok közül egyedüliként már olimpiai induló spanyol gárdával találkozik.

A kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói kvóta talál gazdára.

Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők:

Negyeddöntő:


Magyarország-Franciaország 16:3 (5:2, 3:1, 5:0, 3:0)
Duna Aréna, v.: Dreval (orosz), Nicolosi (olasz)
G.: Keszthelyi 4, Vályi 3, Szilágyi, Leimeter 2-2, Illés, Garda, Gurisatti, Parkes, Máté, ill. Guillet 2, Millot

Magyarország: Kasó, Vályi, Garda, Gurisatti, Parkes, Keszthelyi, Máté. Cs.: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Gangl (kapus)



vlv-képek I.

Abszolút favoritként várta a negyeddöntőt a tornán százszázalékos magyar csapat, ugyanis a korábbi Eb-ken mind a hét mérkőzését megnyerte a franciák ellen, köztük a négy évvel ezelőtt Belgrádban, ugyancsak a nyolc között megrendezett összecsapást (18:6).

A magyarok rendkívül összeszedetten kezdték a találkozót, a franciáknak erőn felüli teljesítmény kellett ahhoz is, hogy tiszta lövőhelyzetet dolgozzanak ki, Kasó Orsolyának rengeteg blokk segített. A házigazdák a nyitónegyedben három gólt szerző Keszthelyi Rita vezetésével 5:2-es előnyre tettek szert.

A hazai védekezés a folytatásban is rendben volt, elöl viszont becsúszott egy-két kapkodásból adódó hiba, de ez is bőven belefért, a nagyszünetben 8:3-at mutatott az eredményjelző.

A fordulást követően még inkább "kinyílt az olló", a kapuban Kasót váltó Gangl Edinát nem tudták megoldhatatlan feladat elé állítani a franciák, akikre az utolsó nyolc perc előtt tizet számolt a közönség (13:3).

A negyedik negyedben közel hat és fél percen keresztül nem született gól, ekkor Parkes Rebecca, majd Keszthelyi tett arról, hogy ez a játékrész is biztosan a magyaroké legyen. A 16:3-as végeredményt Máté Zsuzsanna állította be, a házigazdák pedig a meccs második felét kapott gól nélkül hozták le.

"Ezért küzdöttünk a múlt heti két csoportrangadón, így most ezt a találkozót minden görcs és gátlás nélkül tudtuk hozni. Az volt a célunk, hogy kevesebb gólt kapjunk, mint a dunaújvárosi felkészülési tornán, akkor ötöt, most három gólt lőttek. A támadójátékunk pedig attraktív volt, egy jó felkészülés volt ez a csütörtöki mérkőzésre" - nyilatkozta Bíró Attila szövetségi kapitány, aki szerint a spanyolok ellen a kulcskérdés a centerek levédekezése lesz. Hozzátette, a franciák játékstílusában is szerepel az a kétcenteres játékelem, amit a spanyolok is előszeretettel alkalmaznak, így kicsit most ez ellen is tudtak gyakorolni.



vlv-képek I.

A spanyolokkal a tavalyi világbajnokságon is az elődöntőben találkozott a magyar csapat, akkor többek között a kapusposzton dőlt el a találkozó (16:10) a rivális javára. A szövetségi kapitány most két remek formában lévő hálóőrrel számolhat, mint azt az MTI-nek elmondta, a fejében már megvan, ki kezd az elődöntőben.

Gangl Edina a szerbek ellen és most sem kapott gólt, véleménye szerint az elmúlt időszakban összeállt a csapat védekezése, ez pedig kulcskérdés lesz a spanyolok elleni elődöntőben. Ahogyan fogalmazott: körülbelül nyolc gólon kellene tartani a spanyolokat a győzelemhez.

Úgy tűnt, Vályi Vandát a harmadik negyedben ápolni kellett, de mint elmondta, mindössze arról volt szó, hogy a kontaktlencséje félrecsúszott. A mérkőzéssel kapcsolatban úgy vélekedett: az első két negyed után gyakorlatilag felőrölték riválisukat, a védelem pedig továbbra is hibátlanul teljesít.


vlv-fotók II.


További keddi eredmények:

Spanyolország-Görögország 12:9 (4:3, 2:2, 3:1, 3:3) (negyeddöntő)

Oroszország-Olaszország 13:7 (3:2, 3:3, 4:1, 3:1) (negyeddöntő)

Németország-Szerbia 15:13 (4:2, 1:2, 2:6, 4:1 - 4:2) - ötméteresekkel (a 11. helyért)

Izrael-Horvátország 11:7 (1:1, 6:2, 2:2, 2:2) (a 9. helyért)

A női torna további programja:

Csütörtök


14.30 Görögország-Franciaország (az 5-8. helyért)
16.00 Olaszország-Szlovákia 16.00 (az 5-8. helyért)

17.30 MAGYARORSZÁG-Spanyolország (elődöntő)

19.00 Oroszország-Hollandia (elődöntő)

MTI


vlv-fotók II