FACEBOOK

Eb: A görögök legyőzésével csoportelső a magyar női válogatott

Eb: A görögök legyőzésével csoportelső a magyar női válogatott
hozzászólás, 2020.01.17.

A házigazda magyar válogatott 13:10-re legyőzte a legutóbbi kontinensviadalon ezüstérmes görög csapatot a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornájának pénteki negyedik fordulójában, ezzel eldőlt, hogy a vasárnapi, szerbek elleni zárófordulós mérkőzés eredményétől függetlenül csoportelsőként kap ellenfelet a negyeddöntőben.


Bíró Attila együttese a nyolc között a B csoport negyedik helyezettjével, az olasz vagy a francia válogatottal találkozik majd.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a világbajnoki ezüstérmes spanyoloknak van meg.

Európa-bajnokság (Duna Aréna):

Nők, csoportkör, 4. forduló:

A csoport:

Magyarország-Görögország 13:10 (4:4, 4:2, 2:0, 3:4)

Duna Aréna, v.: Margeta (szlovén), Zwart (holland)
G.: Garda 4, Parkes 3, Illés, Leimeter 2-2, Gurisatti, Vályi 1-1, illetve Plevritu 3, Xenaki, Kocia 2-2, Avramidu, Cukala, Ninu 1-1

Magyarország: Gangl - Vályi, Garda, Gurisatti, Parkes, Keszthelyi, Máté - cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska



Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

A két csapat közvetlenül az Európa-bajnokság előtt már találkozott egymással, a Dunaújvárosban rendezett nemzetközi felkészülési tornán Bíró Attila együttese magabiztos játékkal 16-8-ra diadalmaskodott. A mostani találkozónak magyar szempontból az volt a tétje, hogy győzelem esetén a vasárnapi, szerbek elleni zárófordulós mérkőzés eredményétől függetlenül csoportelsőként kap ellenfelet a negyeddöntőben.

Kihagyott görög előnnyel, majd értékesített magyarral indult az összecsapás, de a rivális a második fórjából egyenlített. Az ellenfél egy szép összjátékból született center pöccintéssel került előnybe, de Garda Krisztina másodszor is beköszönt fórból. A görögök ötméteresből szereztek újra vezetést, de a harmadik hazai előny is góllal végződött, Illés Annára játszották ki szépen a figurát, ő pedig közelről húzott a kapuba. Sorra jöttek a kiállítások, a rivális pedig megint előnybe került, Leimeter Dóra azonban éppen a dudaszó pillanatában egalizált, ugyancsak fórból.

Görög gól vezette fel a második felvonást, azonban az ötödik emberelőnyét is kihasználta a hazai csapat, ezúttal Gurisatti Gréta volt a befejező. A kapuban Gangl Edina két védést mutatott be, elől viszont Keszthelyi Rita kissé kapkodva lőtt, amivel oda lett a hibátlan fórkihasználás. Nem kellett sokat várni az újabb létszámfölényes lehetőségre, Bíró Attila pedig időt kért: a megbeszélés után Illés volt újra a befejező. Ezzel először vezetett a magyar válogatott, de nem örülhetett sokáig, mert Eleni Xenaki centergólt szerzett akcióból. A túloldalon Parkes Rebecca is bemutatta, hogy a magyarok is tudnak gólt lőni erről a posztról - eközben a görögök két fórt is kihasználatlanul hagytak -, a magyarok centere sorozatban kétszer villant.

A nagyszünet után több mint öt percen keresztül csak kihagyott helyzeteket láthatott a közönség, a gólcsendet végül Garda törte meg ötméteresből, majd az Eb-újonc Vályi Vanda révén már megnyugtató volt az előny (10:6).

A zárófelvonás elején az egész találkozón remeklő Parkes csavargóljával lett öt gól a differencia, majd a görögök több mint egy negyed után betaláltak, egymás után kétszer is (11-8). Egy bombagól formájában négy és fél perccel a vége előtt érkezett a kilencedik görög találat, Bíró Attila pedig időt kért, hiszen láthatóan megzavarodtak játékosai, akik viszont ezután kettős emberelőnyből sem tudtak betalálni. Ekkor érkezett szerencsére a mezőny legjobbja, Garda, aki egy remek lövéssel három perccel a vége előtt háromra állította vissza a különbséget, amivel gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A végén még mindkét oldalon esett egy-egy gól, így 13:10 lett a vége.

"Háromgólos győzelem után nem igazán lehet hiányérzetem. Az elején kicsit szellős volt a zónánk, mire felvettük a játékvezetők ritmusát, addig eltelt másfél negyed, ezért is tudtak a görögök a meccsben maradni. Onnantól viszont kinyílt az olló, és a jól működő zónánkkal kilenc percig nem kaptunk gólt, elől pedig jól muzsikáltunk. Le a kalappal a lányok előtt, mert minden teherrel együtt jól bírták fejben is" - nyilatkozta Bíró Attila, aki szerint csapata jó fizikai állapotban van, de azon még dolgozniuk kell a következő napokban, hogy fenn tudják tartani a frissességet. A folytatásról szólva elmondta, természetesen már a negyeddöntőre készül a gárda, hiszen a szerb a mezőny egyik leggyengébb csapata, s hozzátette, a nyolc között a franciáknak örülne.
    
A csoport többi mérkőzésén:

Szlovákia-Szerbia 6:2 (1:0, 2:1, 1:0, 2:1)

Oroszország-Horvátország 34:1 (9:0, 8:1, 7:0, 10:0)

A csoport állása: 1. Magyarország 12 pont, 2. Oroszország 9 (100-14), 3. Görögország 9 (72-25), 4. Szlovákia 3 (12-71), 5. Horvátország 3 (19-85), 6. Szerbia 0

MTI