FACEBOOK

Cuneo: Olaszország-Magyarország 14:14 - megnyertük a tornát

Cuneo: Olaszország-Magyarország 14:14 - megnyertük a tornát
hozzászólás, 2020.01.05.

Sok szempontból drámai meccsen döntetlent játszottunk a világbajnokkal és jobb összesített gólkülönbségünkkel megnyertük a coneói nemzetközi felkészülési tornát. A csapat az eredményhirdetés után hazaindult, riportunkat részben út közben készítettük.



Köszönjük a helyszíni tudósításainkhoz nyújtott segítséget a dzsautónak

Nemzetközi felkészülési torna, Cuneo (Olaszország)

HELYSZÍNI VLV-TUDÓSÍTÁS AZ ELSŐ NAPRÓL

HELYSZÍNI VLV-TUDÓSÍTÁS A MÁSODIK NAPRÓL

Harmadik nap

Görögország-USA 13:14 (2:4, 2:3, 4:5, 5:2)

G.: Vlahopulosz 3, Papanasztasziu, Argiropulosz, Gunasz 2-2, Kakarisz, Kapocisz, Funtulisz, Murikisz, ill. Cupido 3, Hallock, Daube, Abramson, Irving 2-2, Stevenson, Bowen, Williams

Olaszország-Magyarország 14:14 (1:3, 5:2, 3:4, 5:5)
Cuneo, v.: Ortega (spanyol), Hentschel (német)
Olaszország: Del Lungo, Di Fulvio 3, Luongo 2, Figlioli 3, Di Somma, Alesiani, Renzuto Iodice, Figari 2, Bodegas, Aicardi 4. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Magyarország: Nagy V., Angyal, Manhercz K., Zalánki 3, Vámos 3, Mezei, Sedlmayer 1, Jansik Sz., Erdélyi 2, Varga Dénes 3, Pohl 2, Nagy Á. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól - emberelőnyből: 5/11, ill. 6/13
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 3/3
Kipontozódott: Bodegas (a harmadik negyedben), Renzuto Iodice (a negyedik negyedben), ill. Nagy Ádám (a negyedik negyedben)
Cserés, végleges kiállítás: Figari és Zalánki, (a negyedik negyedben)

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

​Ezzel Magyarország nyerte a tornát.

2. Olaszország 
3. USA 
4. Görögország

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek, közvetlenül a lefújás után:

"Nagyon jó meccset játszottunk, talán igazságos is a döntetlen, hiszen mindkét csapat volt előnyben még a vége felé is. Nagyon jó felkészülési mérkőzés volt ez az Európa-bajnokság előtt. Elégedett vagyok ezzel a meccsel is és az egész tornával."


A szövetségi kapitány 15 játékost nevezett a cuneói tornára, amelyen meccsenként 13-an szerepelhettek. A bő keret tehát nem szűkült. A "cuneóiak":

Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok,
Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC),  Nagy Ádám (Miskolc), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) - mezőnyjátékosok.


(Kardos Gergely és Német Toni maradt otthon a teljes keretből.)


VLV-VIDEÓK:

1:0 - Di Fulvio első gólja

1:1 - Erdélyi első gólja

1:2 - Varga Dénes első gólja, ötméteres

1:3 - Zalánki első gólja

2:3 - Di Fulvio második gólja

3:3 - Aicardi első gólja

4:3 - Figlioli első gólja

5:3 - Figlioli második gólja, ötméteres

5:4 - Pohl első gólja

6:4 - Aicardi második gólja

6:5 - Varga Dénes második gólja

6:6 - Pohl második gólja

6:7 - Vámos első gólja, ötméteres

7:7 - Luongo első gólja

7:8 - Vámos második gólja

8:8 - Luongo második gólja

8:9 - Zalánki második gólja

9:9 - Aicardi harmadik gólja

10:9 - Figari első gólja

10:10 - Erdélyi második gólja

11:10 - Aicardi negyedik gólja

11:11 - Zalánki harmadik gólja

12:11 - Figari második gólja, a két cserés kiállítás

13:11 - Di Fulvio harmadik gólja

13:12 - Sedlmayer gólja

13:13 - Vámos harmadik gólja

13:14 - Varga Dénes harmadik gólja, ötméteres

14:14 - Figlioli harmadik gólja



Märcz Tamás a vlv-nek

- Szervusz Tamás! Köszöntelek az olaszországi út végén, most indul haza a csapat. Arra kérlek, hogy először mondj néhány mondatot erről a  mai meccsről. Nagyon kemény volt, fordulatos izgalmas és a végén nagyon szomorúak voltak a házigazdák.

- Az a jó, hogy ha ők szomorúak, mi meg nem annyira. Egy jó kemény meccs volt. Erre számítottunk egyébként. Az olaszok itthon is voltak, komoly közönség is volt. Mint világbajnok játszanak hazai pályán, egyébként is ez a fajta szemlélet vezeti őket, hogy mindig nagyon agresszívan és dinamikusan játszanak, idegesítően is, mondhatnánk. Mi meg szerintem nagyon jól reagáltunk,egyébként  jól is játszottunk, felvettük velük minden téren a versenyt, nem volt hiányérzetem ilyen szempontból egyáltalán.

Eldőlhetett volna mind a két irányba ez a mai mérkőzés. győzhettek volna akár ők is, illetve a kezünkben is volt lehetőség, hogy elérjük akár a végső győzelmet. A torna elején is mondtam, hogy nem elsődleges cél a tornagyőzelem, inkább a játékban szerettem volna, hogy minél többet javuljunk és a játékkapcsolatok fejlődjenek, amennyire csak tudnak illetve tudjunk gyakorolni olyan dolgokat, amiket edzésen gyakoroltunk és most éles helyzetben kellett a játékosoknak végezni ezeket. Úgyhogy ilyen szempontból tényleg elégedett vagyok. Természetesen van mit javítani, azért a 14 kapott gól nem olyan kevés, sőt, inkább sok. Ennek a mai meccsnek az elsődleges nagy tanulsága, az az kell, hogy legyen, hogy ezt hogyan tudjuk elkerülni, ezeket a gólokat a jövőben. Pozitívnak mindenképpen pozitív, hogy lőttünk nagyon sokat. Szerintem vannak még tartalékaink, egyrészt nem feltétlenül gondolom, hogy ez a csúcsformája a csapatnak, elég kemény munkából érkeztek, de egyébként nem volt rossz a ritmusa a meccsnek és egész jól 2húzott" a játékosok keze. Egy-két dolgot még precízebben kell pontosítani itt a védelemben, támadásban ami előrelépést jelenthet.

- Nem kedvezőtlen az, hogy most tizenöt játékos volt itt, tehát hogy igazából valószínűleg azzal a csapattal nem játszottál itt egyszer sem amelyik majd az Eb-n fog játszani. Illetve hát, a gyakorlás az összeszokás szempontjából nem lett volna jobb a tizenhárom?

- Egyrészt talán ez igaz, másrészt meg azért egy ilyen tornát, amikor tényleg szűk időn belül, nem egész 48 órán belül kell lejátszani három mérkőzést, azért az igényli azt is, hogy esetleg legyen cserénk mérkőzésről mérkőzésre. Én azt mondom, hogy azért sok mindent láttam. Olyan szempontból megnehezítette a dolgomat, hogy ugye, nem volt előtte kiírva csapat, elég sok jó teljesítmény volt. Talán voltak olyan jó teljesítmények, amiket nem feltétlenül vártam, úgyhogy ez nekem ad nehezebb helyzetet, de egy másik oldalról nézve ez jó helyzet is, hiszen a jó teljesítményekből kell kiválasztani majd a játékosokat. 

- Muszáj megkérdeznem. Hosi itt volt, de a három meccs egyikén sem játszott. Mi az oka ennek?

- Volt egy pici sérülése és nem akartunk rizikózni. Menet közben figyeltük, előre el volt döntve már, hogy ő utazik, de nem tudtuk az elején, hogy milyen állapotban van a sérülése. Tudott volna játszani szerintem, hogy ha kellett volna, de nem vállaltunk most rizikót, hiszen ezután a torna után van két nap pihenő és akkor így teljes értékűen kapjuk vissza, ez volt az oka, s végül a torna folyamán született meg a döntés, hogy nem vállalunk ilyenfajta rizikót, kockázatot. Ennyi volt.

- Hogyan tovább? Hazautaztok és mikor lesz Eb csapatunk?

- Hazautazunk, valóban, ma éjjel már hazaérünk. Lesz egy pici elemzés és két napig a játékosok egyébként is pihenőt kapnak. Várhatóan azért a két nap alatt valami döntés fog születni ezzel kapcsolatban, hogyan tovább.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Angyal Dániel a vlv-nek

- Szervusz, Dani! Véget ért ez a torna. Simán megnyertétek, mondhatni. Hogy érzed magad? Milyen volt? Mennyire fáradtál el?

- Elfáradtam nagyon, azért három meccsünk volt egymás után zsinórban, nem nagyon volt idő pihenni. De örülök annak, hogy ilyen jó meccseket játszottunk, erős ellenfelekkel szemben, úgy hogy ez mindenféleképpen egy pozitív dolog.

- Menjünk egy kicsit végig. Három meccsetek volt. Ugye, az első az USA ellen. Milyen volt?

- Igen. Az volt ugye, az új évben az első mérkőzésünk. Előtte nem edzettünk az újév miatt, a szilveszter miatt. Ez egy picit érezhető is volt az elején, hogy egy kicsit lassabban jöttünk bele a játékba, de utána azt gondolom, hogy egy magabiztos győzelmet tudtunk aratni.

- A görögök?

- A görögök ellen is hasonló mérkőzést játszottunk. Az első negyed még szoros volt, aztán elléptünk a második negyedben. És azt az előnyt tudtuk tartani a végéig. Az is a végére egy sima mérkőzés lett. 

- A maival kapcsolatban az az első kérdésem, hogy hogyan ízlett a center szerep?

- Nem először kóstolok bele, hogy így mondjam. Igyekszem ott segíteni a csapatot ahol lehet, ugye, most a Pufi volt a kimaradó, ezáltal rám nagyobb szerep hárult centerben. Igazából ennyit tudok hozzátenni.

- Hogy látod, a csapat mennyit fejlődött ez alatt a három meccs alatt?

- Szerintem léptünk előre mindenképpen. Látszódott azért, hogy még nem vagyunk csúcsformában, de nem is most kell csúcsformában lenni, de szerintem ez egy jó építkezési folyamat volt. 

- Köszönöm szépen. Jó utat kívánok.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


ZALÁNKI GERGŐ a vlv-nek:

- Gratulálok, Gergő a tornagyőzelemhez és különösen a mai játékodhoz. Szeretném, hogy ha először a mai meccsről mondanál néhány mondatot és hát, a tornáról.

- Köszönjük szépen. A mai meccsről azt tudnám mondani, hogy talán úgy mentünk neki, hogy persze, játsszunk jól, csináljuk meg, de nem gondoltuk volna, hogy ez ennyire vérre menő presztízsmeccs lesz a végén. De teljes mértékben az lett és ahogy haladtunk szépen a meccsen, egyre feszültebb és idegesebb lett mindenki. És így egyre nagyobb értéke lett a győzelemnek, igazából döntetlennek, ami nekünk felért egy győzelemmel, mert több góllal vertük el a többieket, mint az olaszok, úgyhogy ez így kifejezetten egy jó felkészülési meccs lett, aminek tényleg rengeteg értelme volt.

De hát, az olaszokkal nehéz játszani, nem is amiatt, mert olyan extrán jól játszanak, hanem azért, ahogyan játszanak. Az az idegesítő színészkedés... miközben ők verekednek, de ők feküdnek ki, minthogyha te ütötted volna meg őket, meg ilyen apró, elég alantas dolgokat csinálnak még, úgyhogy nem volt egyszerű higgadtnak maradni. Volt is feszültség bőven és hát a végénél én is kicsit elvesztettem a fejemet, amikor a Figari adott egy tockost. Nem is értem, hogy ezt hogy gondolta. Aztán meg kibújt, és hát azért meg rá akartam ugrani egy kicsit, megsimogatni én is, de kibújt, úgyhogy nem lett belőle semmi. Igazából ez a cserés kiállítás olyan volt, hogy szerintem ezen a meccsen azért voltak durvább dolgok is, amiket nem vettek észre. Természetesen olasz oldalon. De úgy érzem, hogy ezután legalább normálisan fújtak, mert érezték, hogy ha ezt így folytatják, akkor abból még nagyobb verekedés is lehet.

Azt beszéltük a többiekkel, pont Dumi mondta, hogy érdekes, mindig akkor van verekedés amikor az olaszok játszanak. Teljesen normálisan játszottuk az amerikai meccset, teljesen normálisan lejátszottuk a görög meccset és az olaszoknál háromból két meccsen verekedés volt, úgyhogy ez azért nem lehet véletlen. És úgy gondolom, hogy ebben a vízilabda társadalomban nem is nagyon szeretik ezeket az olaszokat, pont amiatt, hogy tényleg elég undortó módon játszanak. De úgy gondolom, hogy egyre jobban tudjuk kezelni, ahogy egyre több rutint és tapasztalatot szerzünk majd és tudjuk, hogy mi ennek az ellenszere. Úgyhogy a végén nagyon boldogok voltunk, hogy döntetlen lett, ők egyenlítettek ki, de akkor is örültünk, hogy mi nyertük meg ezt a tornát az olaszoknál. Úgyhogy ez így jó érzés volt.

A többi meccsről pedig: az amerikaiak nagyon jó fizikális állapotban voltak, mármint nem is annyira erősek voltak, inkább azt mondanám, hogy jól úsztak és gyorsak voltak, de azért náluk érződik az, hogy nincs rutinjuk abban, hogy hogy is kell főleg a végén jól játszani. Mert az elején mennek és kiadnak magukból mindent. De amikor a végén meg kell tartani az eredményt, akkor már nem annyira megy nekik. De úgy gondolom, hogy ők egy nagyon fiatal csapat. Nem is tudom, hogy játszik-e ott valaki valamilyen bajnokságban vagy hogy hogy van ez náluk. A görögök pedig eléggé le voltak főve, arra tudok gondolni, hogy nagyon fáradtak voltak. Azt beszélgettük pár játékossal, hogy azt mondták, hogy nagyon sokat úsznak és lehet, hogy most ők egy ilyen mélyponton vannak. Úgy gondoljuk, hogy mi se voltunk csúcsformában, de ők nagyon mélyponton voltak, de szerintem azért majd az Európa-bajnokságra biztos összeszedik magukat. Úgyhogy jó volt ez a pár nap. Jól éreztük magunkat, elvolt.unk, csak fárasztó volt, hogy minden nap egy meccs, meg ez az utazás is. Úgyhogy várom, hogy otthon legyünk és jó lesz ez a kis szünet.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


JANSIK SZILÁRD a vlv-nek:

- Jansik szilárdnak gratulálok és kérdezem, hogy milyen volt a mai meccse?

- Köszönjük szépen. Azt gondolom, hogy nagyjából teljesen erre számítottam, hogy az olaszok elleni mindig presztízsmeccs, lehet mondani talán, hogy az egyik legnagyobb presztízsű mérkőzés. Azért van mit visszaadnunk nekik. Azt gondolom, hogy vissza is fogjuk adni nekik a jövőben.nGondolok itt most ugye a világbajnokságon elvesztett elődöntőre.

Talán ők vezettek 1:0-ra de onnantól átvettük a vezetést és végül is végig fej-fej mellett ment a mérkőzés. Klasszikus olasz színészkedést láttunk, s volt egy két olyan fújás ami aztán szinte biztossá tette, hogy valaki előbb-utóbb ütni fog. És ez meg is történt, ugye Zolit az elején víz felett megütötték, ez sípszó nélkül maradt. Onnantól kezdve már elindultak az ütésváltások. Azt gondolom, hogy ez nem is baj. Azért tényleg jegyezzék meg, hogy ha velünk játszanak, akkor az nem egy kellemes dolog. Ezt amúgy kérte a szövetségi kapitány is, mondván: lehet hogy az Eb-n nem fogunk játszani Amerikával, de az olimpián simán lehet, hogy igen. És kezdjük el megmutatni a keményebb énünket is, hogy tényleg, ha velünk jönnek szembe, akkor gondolják át azt,,hogy húú azért de rossz lesz velük játszani, mert a múltkor is úgy megvertek, úgy elfárasztottak...

Szóval azt gondolom, ezt mind a három mérkőzésen megmutattuk. Örülök, hogy kétgólos hátrányból visszajöttünk és mi vezettünk. A végén sajnos én is hibáztam, ugyanis a legjobb lövőjükre jött ki végén a játék, mert sajnos jobban behúzódtam róla, mint kellett volna. Ugye hét a hatban támadtak. megmondom őszintén, hogy túl sokszor nem védekeztem még hét a hatban. Jobban behúzódtam talán, egy kapufás passzt várva. De ez hiba volt, mert ugye, kapáshátul meg ott volt jó lövő pozícióban az egyik legjobb lövőjük. Sajnos ez volt a tanulópénz. Ezzel lett végül döntetlen. De elégedett vagyok, igazából teljesen mindegy volt, hogy mi lesz az eredmény, mert ez egy felkészülési torna, de azért csak a világbajnok ellen játszottunk és megmutattuk nekik, hogy azonos szinten vagyunk, nem jobbak nálunk. Nyilván mindig az aktuális forma dönt, az aktuális aznapi forma. Jó kis mérkőzés volt, jó kis felkészülési torna. 

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


VÁMOS MÁRTON a vlv-nek:

- Vámos Mártonnak gratulálok a tornagyőzelemhez és a meccseken nyújtott teljesítményéhez. Az olasz meccsről kérdeznélek először...

- Úgy gondolom, hogy jól játszottunk ma. Védekezésben remek teljesítményt nyújtottunk, bár soknak tűnhet ez a 14 gól. Úgy gondolom, hogy még tudunk javulni is a védekezésben, hogy kevesebb gólt kapjunk. Apróságokon múlt szerintem. Ugye, Aicardi lőtt három centergólt, rossz kéz oldalon kaptunk két blokk mögötti gólt. Csak ez öt gól, amit, ha le tudunk redukálni egy-két gólra, akkor már jó úton haladunk a felé, hogy sikeresek legyünk. 

Ugye, Pufi ma nem játszott és így csak egy centerünk volt..Amikor nem volt bent Schulc (Mezei Tamás - a szerk.), sokszor bejárkáltunk második centerként, ez jól működött, tök sok ítéletet kaptunk ebből is. 

Örülök, hogy végül nem történt olyan eset, ami miatt akár eltiltást is kaphattunk volna. Ez pozitívuma az egész tornának. És sérülés se történt.

- Az egész tornáról egy mondatban?

- Erre számítottam, s így kezdeni az évet mindig jó, tornagyőzelemmel, három erős csapatot megelőzve. Bizakodóak vagyunk az Eb szempontjából és reméljük, hogy ez még nem a topformánk, s fejlődünk még.


SEDLMAYER TAMÁS a vlv-nek:

- Izgalmas mérkőzés volt, ráadásul az olaszok ellen, így, az Eb kezdete előtt. Olyan meccs, mint amilyenre számítottunk: eléggé hiriges, néha kaotikus. Egy ilyen meccset a játékvezetőknek sem lehet hibátlanul lehozni, de összességében szerintem jól megoldották. 

Az olaszokat ismerjük. Nem tudom hirtelen, milyen jelzővel illessük őket - úgy játszanak, ahogy, ez nem változott. Erre elkészültünk, legalábbis megpróbáltunk felkészülni, többször is átbeszéltük. Szerintem egy pár szituációt leszámítva - az egyik ilyen ez enyém volt, - azért nem hagytuk magunkat provokálni és nem tudtak kizökkenteni minket. Ennek is köszönhető, hogy bár a végén 13:11-re is vezettek és mégis iksz lett a vége.

Mindenképpen jó felkészülési mérkőzés, jó erőfelmérés volt ez az egész torna. Tomi nyilván levonja majd a megfelelő következtetéseket és kihirdeti a csapatot.

- Köszönöm szépen.


MANHERCZ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Manhercz Krisztiánnak is gratulálok a tornagyőzelemhez, a mai izgalmas meccshez és kérek szépen egy kis értékelést.

- Az egész tornáról beszéljünk, mert úgy gondolom, ezt a három meccset így együtt kell értékelni.

Volt egyfajta fokozatosság, mind az ellenfelek erejét nézve, mind a saját játékunkat tekintve. Örülök, hogy egy olyan tornára tudtunk eljönni az Európa-bajnokság előtt, amelyen három komoly csapat vett részt. Közülük kettővel akár az Eb-n is találkozhatunk, ha úgy alakulnak a dolgok. 

Voltak Világliga-meccsek, amelyeken elővettük a kvangdzsui taktikáinkat, de azért ezek eléggé elfelejtődtek. Az eddigi edzéseken, amiket a Duna Arénában vagy akár a Komjádiban tartottunk, ezeket gyakoroltuk, most végre élesben is ki tudtuk próbálni azokat.

Az első meccs előtt azt tűztük ki célul, hogy kevés gólt kapjunk. az egész meccsen ötöt kaptunk, úgy gondolom, hogy az nagyon jól sikerült.

A mai mérkőzés azért már egy kicsit más volt, ugye, a védekezésünkre,a 14 kapott gólra nem mondhatjuk, hogy jó lett volna. Az olaszokkal szemben, Olaszországban, úgy, hogy a végén ők kényszerülnek egyenlítésre - ez jó eredmény. Örülök, hogy játszottunk egy ilyen mérkőzést - parázs hangulat, néha már a durvaság határát is súrolta. Ez fontos, hiszen az Eb-n nekünk ilyen mentalitással kell majd vízbe ugrani, hiszen nagyon komoly céljaink vannak. Bízom abban, hogy mindhárom mérkőzésünkből profitálunk.

- Nagyon szépen köszönöm.


ERDÉLYI BALÁZS a vlv-nek:

- Erdélyi Balázsnak gratulálok a tornagyőzelemhez, a jó játékhoz és kérek egy kis értékelést a tornáról és először talán a mai meccsről.

- A mai meccsről: talán igazságos ez a döntetlen. Ugye, vezettünk, aztán ők vezettek megint, ha jól emlékszem, a végén megint mi, összevissza-fordulatos volt az egész meccs, ez az iksz talán igazságos, annak ellenére, hogy ez most inkább nekünk fájhat, mert hiszen a végén egyenlítettek. Azt gondolom, tudatos volt az az akciójuk. Belőtték és ezzel mentették a pontot.

Éreztem, hogy benne lehetett volna a győzelem. Senki nem akarta, hogy ma itt nyerjünk, azt hiszem, ez elfogadható így.

- Az egész tornáról?

- Nagyon döcögősen kezdődött, az amerikaiak ellen 3:1-es vesztésre álltunk az első negyed után. tehát nehezen indult, de utána elkezdtük megtalálni magunkat. Még talán a repülőn hagytuk a lábunkat, kezünket. Utána viszont nemcsa hogy meccsben voltunk, hanem domináltuk is a meccseinket. Azt gondolom, ez azért fontos.