FACEBOOK

Kuvaiti vb - Útra kelt az U20-as válogatott

Kuvaiti vb - Útra kelt az U20-as válogatott
hozzászólás, 2019.12.09.

Hétfőn elutazott Kuvaitba, a csütörtökön kezdődő junior világbajnokságra a magyar válogatott. Reggel a csapat utolsó hazai edzésén jártunk.


A vb-re utazó magyar juniorválogatott:

Bányai Márk (Szolnok), Mizsei Márton (Miskolc) - kapusok,
Aranyi Máté (UVSE), Ágh György (BVSC), Baksa Benedek (Eger), Bóbis Botond (Vasas), Dala Döme (UVSE), Fekete Gergő (Debrecen), Magyar Márton (Eger), Sugár Péter (BVSC), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Turnai András (Pécs), Vigvári Vince (UVSE) - mezőnyjátékosok.


A szakmai stáb: Kemény Kristóf szövetségi vezetőedző, Lukács Gergely szövetségi edző és Kardos István kapusedző.


A csapat hétfőn reggel tartotta meg utolsó hazai edzését a Margitszigeten, ahonnan egyenesen a repülőtérre indultak a fiúk.

Az edzést követően Kemény Kristófot, Lukács Gergelyt és Fekete Gergő csapatkapitányt kértük a vlv kamerája elé.

VLV-VIDEÓK:


Kemény Kristóf a vlv-nek

- Kemény Kristófot köszöntöm a vlv kamerája előtt. Hát..., most szálltok be a buszba és indultok Kuvaitba, röpke is rövid útra. Korosztályos világbajnokság, U20, te vagy a csapat szakmai vezetője - érdeklődöm, hogyan összegeznéd a felkészülést, mire lehet számítani?

- Pont azt beszéltük itt a többiekkel, a stábban, hogy ennél sokkal többet nem lehetett volna megtenni az előző majdnem 11 hónapban, hiszen február 5-én kezdődött a felkészülés, amikor még úgy volt, hogy nyáron lesz a világbajnokság. Mondjuk, a helyszínt akkor még nem tudtuk. Aztán kiderült, hogy a helyszín hol lesz. Aztán az is, hogy Kuvait nem szeretne 50 fokban vb-t rendezni, úgyhogy áttették a tornát erre a decemberi időpontra. Úgy gondolom, ennél hosszabb felkészülést nem lehetett volna tervezni sem, mint amit sikerült.

Biztos vagyok abban, hogy mindent megtettünk, a stáb is, a játékosok is, a csapat is, mindenki, ennél többet tényleg nem nagyon lehetett volna tenni, készen állunk a junior világbajnokságra! Hogy ez mire lesz elég, azt majd kint meglátjuk. Biztos, hogy senki ellen sem fogunk feltett kézzel vízbe szállni, minden mérkőzésen mindent meg fogunk tenni azért, hogy győzzünk.

- Hogy látod, mi az, amiben jók vagyunk?

- Sikerült szerintem, sőt, biztos vagyok benne - a leggyorsabb csapatot összeállítani. Ez adott. Igyekeztünk a leggólerősebb játékosokat is összeválogatni, mindenféleképpen ez lesz az erősségünk. Az összes többi dologban, ami nagyon fontos, nem maradhatunk alul és akkor az előbb említett két tulajdonságunk mindenféleképpen plusz lehet. 

Még annyit el szeretnék ehhez mondani, hogy egész nyáron az jellemezte a csapatot, hogy extra lelkes volt a társaság, edzők, játékosok, csapat, minden szinten, ami adott pluszt, ez elengedhetetlen is lesz kint, a világbajnokságon.

- Mi vár rátok ott? Érdemes-e előre gondolkodni, hogy ha a csoportot megnyeritek, hogyha másodikok vagytok, akkor kik jöhetnek?

- Nekem a nagypapám mindig azt tanította, hogy számolni nem érdemes, mert azok előbb-utóbb pórul járnak, akik számolnak. Nyilván ennek az üzenete az, hogy nem érdemes előre számolni, mindig a következő mérkőzésekkel foglalkozni. A spanyol válogatottal fogunk edzeni, amely az egyik favorit, az utóbbi években elég jó eredményeket értek el minden szinten a spanyol válogatottak, női, férfi, felnőtt, utánpótlás, válogatott és klubszinten is. Én úgy gondolom, hogy mindenféleképpen jó lenne csoportelsőnek lenni, de semmit nem jelent a csoporthelyezés, mert a többi csoportban sincsenek előre lejátszva a mérkőzések, nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorrend. És ha beszélhetünk kiegyenlített mezőnyről, ez mindenképpen az, ez a 99-ben születettek és fiatalabbak mezőnye, hét-nyolc, közel egyforma csapat van.

- Végezetül egy teljesen szabványkérdés következik. Én megkérdezem, hogy mivel lennél elégedett, te pedig azt fogod válaszolni, hogy a négy közé jutással...

- Nem feltétlenül, mert az elégedettség szerintem ennél mélyebb, részletesebb, más szemszögből is megközelíthető. Én azt fogadtam meg itt a felkészülés közben, tudva, hogy a vége felé egyre több médiamegkeresés lesz, hogy fogadkozni nem szeretnék... Nyilván mindenkinek vannak álmai. Úgy gondolom, nagyot álmodni, merni álmodni - ez olcsó, mert ingyen van. Kimegyünk és mindent meg fogunk tenni, hogy a legjobb eredményt érjük el. És hogyha a végén tükörbe tudunk nézni, akkor elégedettek leszünk.

- Köszönöm szépen. Jó utat kívánok és szorítunk itthonról!

- Én is köszönöm szépen.



Lukács Gergely a vlv-nek

- Lukács Gergely áll a vlv kamerája előtt. Hát, Gergely, most indultok el Kuvaitba, te a stáb tagja vagy, úgy mondták ezt régen, hogy másodedző. Szeretném, ha bemutatnád a csapatot - nem név szerint, de mégis: milyenek ezek a fiúk, mire lehet számítani? Minden rendben volt a felkészüléssel? Hogy indultok útak?

- Abszolút minden rendben volt a felkészüléssel, nagy szeretettel köszöntöm a vlv olvasóit. Úgy gondolom - ahogy Kristóf előttem elmondta -, hogy felkészültünk, amennyire csak fel lehetett készülni. Nyilván nem egyszerű helyzet az, hogy decemberben van a világbajnokság, nem klasszikus felkészülést tudtunk levezényelni, de én úgy gondolom, hogy amit ebbe az időszakba bele lehetett tenni, munkában, elemzésben, lelkesedésben, azt mind beletettük.

A mi csapatunk egy nagyon fiatal csapat, egy nagyon-nagyon gyors csapat és én azt gondolom, nekünk nem kell foglalkoznunk sem papírformával, sem semmivel, minden mérkőzésen a maximumot kell adni és akkor nagyon szép világeseményünk lehet.

- Nagyon sok a fiatal. Nem tudjuk még, hogy a tornán részt vevők közül a miénk-e a legfiatalabb csapat, de ez elég valószínű, ahogy a születési évszámokat néztem, nagyon sokan nem is a húszévesek közé tartoznak, hanem 19, 18 évesek vagy még annál is fiatalabbak. Ez jövőépítés vagy ők voltak a legjobbak?

- Azt gondolom, ez a kettő összefügg. Már elhangzott, hogy a lehető leggyorsabb csapatot szerettük volna összeválogatni, látszik az előző világversenyek tapasztalataiból, legalábbis, amit az edzőkollégák elmondtak, hogy ez nagyon fontos faktor, fontos, hogy minél gyorsabb legyen a csapat. Úgy gondolom, hogy az egyik legfiatalabb és talán az egyik leggyorsabb csapatunk van és hogyha a védekezésünk fegyelmezett lesz és ehhez járul majd egy nagyon pörgős, dinamikus, sok lefordulással tarkított támadójáték, akkor minden mérkőzésünk nagyon jó lehet.

Nagyon kiegyenlített világbajnokságra számítok, várhatóan sok "egygólos mérkőzésünk" lesz, a győzelem azon fog múlni, hogy "csapatilag" mennyire fogunk tudni hajtani egymásért, szerintem ebben semmi probléma nem lesz. És ha ez így mind klappol, akkor, ahogy mondtam, lehet szép világversenyünk.

- Köszönöm szépen. Jó utat nektek és szorítunk.

- Nagyon szépen köszönöm.



Fekete Gergő csapatkapitány a vlv-nek

- Szervusz, Gergő! Fekete Gergőt köszöntöm a vlv kamerája előtt. Elindultok nemsokára egy nagyon hosszú útra, Kuvaitba mentek, a korosztályos világbajnokságra, ott képviselitek a magyar színeket, Te vagy a csapatkapitány, érdeklődöm, hogy sikerült a felkészülés, milyen állapotban vagytok, mire lehet számítani tőletek?

- Jó napot kívánok! Nagyon nehéz felkészülésünk volt, hiszen nem szokványos dolog, hogy decemberben van a világbajnokság. Nehezen tudtunk készülni, sokszor volt, hogy nem volt ott minden játékos az edzésen bajnoki meccs vagy akár Bajnokok Ligája-mérkőzés miatt. Még a mostani hétvégén is voltak játékosok, akik a Magyar Kupáért játszottak. Így az elmúlt két három hétre visszatekintve ma találkoztunk először úgy, hogy mindenki itt van.

Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben a szakmai stáb mindent megtett azért, hogy a legjobban tudjunk felkészülni a kuvaiti világbajnokságra. 

- Mi az erősségetek? Mi az, amiben bízol, hogy hozhatja a győzelmeket? Egy kicsit ilyen szempontból mutasd be a csapatot!

- Nagyon sokat dolgoztunk a védekezésen, nagyon remélem, hogy ez kifizetődik majd a világbajnokságon és úgy gondolom, hogy nagyon gyors csapat vagyunk. Olyan játékosaink vannak, akik le tudnak fordulni akár 1:0-ban, a bekkjeink tudják hozni a 6:5-ös megúszásokat, arra számítok, hogy ezekből sok gólt fogunk szerezni.

- Egy kicsit furcsa volt, szokatlan, hogy amikor ismertette a szakvezetés a csapat névsorát, a többség nem ebbe a korosztályba való, hanem még fiatalabb. Ez nem okoz gondot az összeszokottság, a rutin szempontjából?

- Mivel egész évben nehezen tudtunk találkozni, annyira még nem tudtunk összeszokni, próbálunk még most is, a repülőúton, illetve Kuvaitban összecsiszolódni, de úgy gondolom, azért van itt minden játékos, mert megérdemelte azt a helyet. A fiatalabb semmivel nem teljesített kevesebbet és nem is kell emiatt nyomást éreznie.

- Na, mi vár rátok Kuvaitban? Ugye, ismertek a csoportellenfelek, nem nagyon lehet számolgatni, mert sokféle verzió lehetséges. Mi az, amivel elégedett lennél, amire azt mondod majd hazajövetelkor, hogy "na, ez jó volt"?

- Elégedett nyilván akkor lennék, hogyha éremmel jönnénk haza. sőt, döntőt szeretnék játszani. Ez régi vágyam, és valahogy eddig még sose jött nekem össze. Nagyon remélem, hogy ez most sikerül, illetve..., most a legfontosabb a spanyolok elleni csoportmérkőzésünk, ami csütörtökön lesz, jelenleg nem is koncentrálunk másra, csak arra, hogy ezt a mérkőzést megnyerjük.

- Köszönöm szépen. Jó utat kívánok és szurkolunk nektek nagyon!


vlv-képek a hétfő reggeli edzésről


A kuvaiti junior vb csoportbeosztása

A csoport

Szerbia, Japán, Dél-Afrika, Horvátország, Kína

B csoport

Oroszország, Kanada, Spanyolország, Magyarország, Egyiptom

C csoport

Montenegró, Kuvait, USA, Olaszország, Irán

D csoport

Brazília, Üzbegisztán, Görögország, Ausztrália, Új-Zéland

A magyar válogatott mérkőzései a csoportkörben:

December 12., csütörtök

Spanyolország-Magyarország

December 13., péntek

Magyarország szabadnapos

December 14., szombat

Magyarország-Egyiptom

December 15., vasárnap

Oroszország-Magyarország

December 16., 

Magyarország
-Kanada