FACEBOOK

Eb-csoportellenfelek: Málta, Törökország, Spanyolország

Eb-csoportellenfelek: Málta, Törökország, Spanyolország
hozzászólás, 2019.10.22.

Az Eb-sorsolás lezajlott. Ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat. Mi van, ha csoportelsőként jutunk tovább és mi van akkor, ha csak másodikként...?


Budapesti Európa-bajnokság - 2020. január 12-16.



A budapesti Európa-bajnokságnak a Duna Aréna ad otthont, a tervek szerint egy időben 5-6 ezer ember szurkolhat majd a meccseken.

A rendezvény hivatalos honlapja.

A jegyárusítás szeptember 1-je óta zajlik ezen az internetes platformon.


Nők

A sorsolásnál Drávucz Rita és Valkai Ágnes segédkezett.

A csoport

A Szlovákia-Törökország selejtező győztese
Magyarország
Görögország
A Csehország-Szerbia selejtező győztese
A Portugália-Horvátország selejtező győztese
Oroszország

B csoport

A Románia-Németország selejtező győztese
Hollandia
A Franciaország-Ukrajna selejtező győztese
Spanyolország
Az Izreal-Svájc selejtező győztese
Olaszország

A női torna első fázisa tehát két hatos csoportban zajlik, mindkét oldalról az első négy játszik majd tovább a magasabb helyezésekért.

A tokiói olimpiára egy válogatott szerezhet részvételi jogot. A mezőnyből egyelőre csak Spanyolország olimpiai részvevő, így a magyar kvótához aranyérem kell vagy ezüstérem úgy, hogy a döntőben a spanyolokkal találkozunk.




Férfiak

A gömböket Madaras Nobert és Molnár Tamás húzta ki az üvegkelyhekből.

A csoport

Németország, Szlovákia, Horvátország, Montenegró

B csoport

Románia, Szerbia, Hollandia, Oroszország

C csoport

Málta, Törökország, Spanyolország, Magyarország

D csoport

Franciaország, Olaszország, Georgia (Grúzia), Görögország



​Az első mérkőzésünkön Törökország lesz az ellenfél.

Amennyiben első helyen jutunk tovább, plusz egy pihenőnapot kapunk, mert nem kell nyolcaddöntőt játszanunk, a negyeddöntőben pedig nagy valószínűséggel az orosz, esetleg a francia csapat jön szembe, majd olasz vagy montenegrói/horvát ellenfélre számíthatunk. Ha csoportmásodikak leszünk, akkor nyolcaddöntőzünk az A csoport harmadik helyezettjével (vélhetően Németországgal, esetleg Szlovákiával), majd az elődöntőbe jutásért szinte biztosan Szerbia következne...

Olimpiai kvótája egyelőre Szerbiának, Olaszországnak és Spanyolországnak van, így az egyetlen, Budapesten megszerezhető részvételi jog akkor lesz a miénk, ha a tornán csak ezek a csapatok előznek meg minket.


A vlv úgy tudja, hogy budapesti Eb-n élni fogunk a mindenkori házigazda jogával, hogy a ki-ki meccsekig meghatározzuk a magyar válogatott mérkőzésének időpontját. Ez - ismereteink szerint - 19.00 lesz, tehát minden nap az utolsó előtti meccsidőpont. A LEN-től nyert információnk szerint a hivatalos meccssorrend november elején válik véglegessé.

A torna első két napján, január 12-én vasárnap és 13-án hétfőn a nők játszanak, a férfiak 14-én, kedden kezdenek, s innentől fogva naponta felváltva lesznek a két szakág meccsei.


Szövetségi kapitányi nyilatkozatok:

DEJAN SZAVICS (Szerbia) a LEN sajtószolgálatának:

"A sorsolás teljesen rendben van. Ha csoportelsők leszünk, két nap pihenőnk lesz és talán még Belgrádba is visszatérhetünk folytatni a karácsonyi ünneplést...

De komolyra fordítva a szót: látnunk kell, kivel fogunk találkozni a negyedöntőben, hiszen az a legfontosabb mérkőzés."

IVICA TUCAK (Horvátország) a LEN sajtószolgálatának:

"Nem vagyok boldog, ugyanis január elejére felkészülési tornát szerveztünk Montenegró, Németország és Franciaország részvételével. És most Montenegrót és Németországot megkaptuk a csoportunkba, úgyhogy valószínűleg törölni kell a felkészülésünknek ezt a fontosnak gondolt elemét.

Lehet, hogy a jövőben kicsit korábban kellene sort keríteni erre a sorsolásra..."

VLADIMIR GOJKOVICS (montenegró) a LEN sajtószolgálatának:

"Ez egy kemény csoport. Horvátország a favorit, a németek nagyon jól szerepeltek a vb-n és a szlovákok is nagyot fejlődtek. Úgyhogy már az első szakasz nagyon nehéz lesz, még azelőtt, hogy megtudnánk, kivel találkozunk az egyenes kieséses fázisban."

VLV-VIDEÓ:


Märcz Tamás a vlv-nek

- Szervusz, Tomi! Megtörtént a sorsolás, mostanában valahogy a spanyolok jönnek mindenhonnan szembe... Hogy értékeled?

- Sosem kívánságműsor egy sorsolás. Tudjuk, hogy az Európa-bajnokság a férfi mezőnyben közel az a nehézségi fog, mint egy világbajnokság. Hiszen olyan európai csapatok csatlakoznak a világbajnoki európai résztvevőkhöz, akik egyébként nagyon jó színvonalat képviselnek. Úgyhogy ez egy nehéz Európa-bajnokság lesz.

Látjuk, hogy körülbelül  hasonló erősségű csoportok alakultak ki. Mindenhol van legalább két nagyon-nagyon erős csapat, illetve egy-egy helyre bekerült olyan csapat is, amely meg tudja szorongatni majd esetleg ezeket a topcsapatokat is.

Nálunk van két olyan válogatott, amely azért a verhető kategóriába tartozik. Mind a törökök, mind a máltaiak ellen, én úgy gondolom, hogy kötelező a győzelem. Illetve ott van újra Spanyolország, ugyanúgy mint a világbajnokságon, ugyanúgy mint az elmúlt években akár a Világliga-sorozatokban. Őket többnyire azért legyőztünk, de ők rendelkeznek már most olimpiai kvótával. Úgy érkeznek erre az Európa-bajnokságra, hogy tulajdonképpen nyugodtan játszhatnak, de szerntem ennek ellenére teljesen feltüzelve, sikerre éhesen közdenek majd. Nagyon-nagyon sokat fejlődött Spanyolország más az elmúlt években bontogatták a szárnyaikat és biztos, hogy nem feltett kézzel fognak játszani már a csoportkörben sem. 

- Ahogy az a sorsolásokon lenni szokott, vár mindenki másfél órát, és utána kettő és fél perc alatt végigpörög minden, úgyhogy követni is nehéz volt. Arra kérlek, hogy ha te érted és tudod a menetrendet, akkor mondd meg, mi van akkor, ha megnyerjük a csoportunkat, és mi van akkor, ha másodikok vagyunk!

- Villámgyorsan elkezdtem én is matekozni itt. Ha jól látom, akkor, ha elsők vagyunk a csoportban, akkor - én úgy számolom, hogy az orosz másodikként fut be a csoportjában és a "D" csoportból a francia lesz a harmadik, így e párharc győztesével játszhatunk a nyolcból a négybe jutásért. Amennyiben másodikok leszünk, akkor az "A" csoporttal kerülünk össze, és ott a papírforma szerint, ami egyébként könnyen borulhat, hiszen láttuk a németek világbajnoki szereplését, de én azt mondom, hogy papírforma szerint inkább a németek lesznek a harmadikok, velük kell majd találkozni, ami egy nehéz meccs lesz. 

- Akkor milyen ág jön?

- Azt nem néztem még meg.

- Eldőlt, ha jól tudom - most érdeklődtem a LEN-nél -, hogy tizenhárom játékos szerepelhet az EB-n. Tehát ez egy kompromisszum, nem tizenegy, mint az olimpián, nem tizenötből tizenhárom, mint ahogy mostanában szokott lenni. Ezt hogy értékeled? Ez neked könnyebbség, erőpróba?

- A szakma, azaz a szövetségi kapitányok azt szerették volna, az elmúlt időszakban azt hangoztatták, hogy jobban szerettek volna tizenöt főt vinni egy Európa-bajnokságra. Ha a világeseményeken nem adódik ez a lehetőség, legalább az Eb-n adódhasson. Hát, most ez így alakult, hogy mégis tizenhárom fővel kell gazdálkodni. Jól végig kell gondolni, hogy ki kerül majd be abba a tizenháromba minden tekintetben, hiszen nem lesz cserelehetőség mérkőzésről mérkőzésre. Úgyhogy ez egy picit nehézségi fok. Minden edzőnek egy kicsit újra kell gondolnia az elmúlt időszakhoz képest a helyzetet a tizenötös keretlehetőséghez képest. De igazándiból nem újdonság ez a tizenhármas szám, hiszen ez a klasszikus szám, amit a legtöbbször láttunk az elmúlt időszakban a világeseményeken. Egyébként az elmúlt Európa-bajnokságon is tizenhárom fő volt csapatonként nevezhető.

Egy utolsó kérdés. A tizenháromból a fejedben körülbelül mennyi az a mi biztos lehet? Nem neveket kérdezek, csak arányt. 

- Sejtettem, hogy ezt te vagy valaki más meg fogja kérdezni, és most erre nem szeretnék válaszolni. Majd ki fog alakulni. :-)

- Hát így jártunk! :-) Köszönöm szépen, jó munkát!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)