FACEBOOK

Megkezdte a munkát Märcz Tamás új kerete - edzésriport

Megkezdte a munkát Märcz Tamás új kerete - edzésriport
hozzászólás, 2019.10.10.

Csütörtökön megtartotta első foglalkozásait a háromnapos összetartásra egybegyűlt válogatott keret. Esti edzésriport, nyilatkozatok, fotók:


Mint ismeretes Märcz Tamás szövetségi kapitány 20 játékost hívott meg a nyári vb óta első alkalommal megrendezett összetartásra, s nem titkolta, hogy nagyjából azok kezdik el a közös munkát, akikre a januári budapesti Európa-bajnokságon számít. Két játékos, Jansik Szilárd és Manhercz Krisztián kisebb betegség miatt kihagyta az esti vizes edzést, de a délutáni - információink szerint "hosszabb lélegzetű" közös beszélgetésen ők is ott voltak. A teljes programot teljesítette a Märcz-csapat "újonca", Hosnyánszky Norbert, aki legutóbb 2017 nyarán, a budapesti világbajnokságon szerepelt a magyar válogatottban.

Újdonság, hogy a csapat "összeköltözött", egy szállodából közösen indulnak edzésre, együtt étkeznek, s az esti edzést követően közösen ültek a tévé elé, hogy a magyar labdarúgó válogatottnak szurkoljanak.

​Pénteken két edzés lesz, szombaton még egy.

A 20-as keret:

Kardos Gergely (Eger), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok
Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok),  Erdélyi Balázs (OSC),  Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert ( Eger ) Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC)  Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) - mezőnyjátékosok.

A szövetségi kapitány elmondása szerint a csütörtöki program lazább volt, mint amire a fiúk pénteken számíthatnak, figyelembe kellett ugyanis venni, hogy a meghívottak közül sokan szerdán este még kemény BL-meccset játszottak.


vlv-képek


Edzés után Märcz Tamást, Hosnyánszky Norbertet és Nagy Ádámot kértük a vlv kamerája elé.

VLV-VIDEÓK:


Märcz Tamás a vlv-nek


- Szervusz, Tomi! Ez az idő is elérkezett. Újra egy válogatott edzés van, újra nagy feladatok előtt álltok. Kicsit kevesebben voltatok, ahogy néztem. Mi történt? Mi van a hiányzókkal?

- Igen, 20 főt hívtam be a keretbe, Manhercz Krisztián és Jansik Szilárd nem volt most itt a vízben, őket ezért nem láttad. De azért itt voltak, olyan állapotban voltak, hogy lejöttek, mert volt egy megbeszélés, amin szeretettem volna, hogy mindenki itt legyen, még betegen is. Egy hosszabb beszélgetésünk volt itt a Komjádi uszodában, az edzés előtt. Bár már beköltöztünk egyébként, az egészséges játékosok már délután beköltöztek egy nem messze lévő hotelba. 

- Ez új dolog, hogy beköltözés van. Az összetartásoknál nem szokott ilyen lenni. Ez része a "taktikának"?

- Igen, ez egy picit rendhagyó. Szerettem volna, hogy most ne rohanjunk. Van négy edzésünk, és az nem fér bele, hogy elveszítsünk energiákat azzal, hogy Budapestnek valamely városrészéről vagy külső részébe autókáznak a játékosok. Egyébként is szeretem, ha együtt étkeznek a játékosok minden edzés után, ez a minimum. De most egy picit túlléptünk ezen. Úgyhogy jobban regenerálódnak, jobban oda tudnak figyelni. Szerettem volna, ha egy picit összezárunk. Habár itt a bajnokság közben ők egymásnak ellenfelei is, de egy picit emlékeztető az, hogy itt nagyon gyorsan lesz teendőnk, amikor csapattársak is. 

- Na, hát a mai napot mondd el! Mit csináltatok, mit végeztetek, mi volt a terv és hogy sikerült teljesíteni?

- Mint mondtam, beköltöztünk kora délután a hotelba. Ott testösszetétel-mérések zajlottak mindenki számára. Délután már az uszodában volt ez a hosszabb megbeszélésünk, majd Zala Gyuri tartott egy átmozgató jellegű gimnasztikát, stretchinget egy kis "hasizommal" kombinálva. Hiszen volt két olyan csapat, amely tegnap játszott, egy olyan, amely tegnapelőtt, ugye, a Szolnok BL-mérkőzést, tehát voltak, akik nehezebb terhelésből érkeztek.

Egy picit igazodott a vízi munka is ahhoz, hogy sokan tényleg meccsből jöttek. Volt egy hosszabb átmozgató úszásunk, hogy kicsit kimossuk a tegnapi savakat, salakanyagokat, amik fölgyülemlettek. Illetve gyakoroltunk a vízben. Nem annyira kétkapuztunk, hanem inkább egy kapura gyakoroltunk. Néha egyik kaputól a másikig átérkeztünk, de ez mindössze 25-30 percet tett ki az edzésből. Úgyhogy ez talán a legkönnyebb edzésünk volt, mondhatom, itt ebből a négy edzésből. Holnap egy picit keményebbek leszünk. Akkor már regeneráltabbak is lesznek a játékosok. Meg hát, még van egy programunk itt a mai este folyamán, ami fontos. Mindjárt lemegyünk az étterembe és elkezdjük nézni a horvát-magyar focimérkőzést. Én jómagam nagyon szurkolok, de szerintem a többiek is fognak szorítani a magyar csapatért, hogy sikeresek legyenek. 

-  Jó szurkolást, és jó munkát a következő két napra!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)



Hosnyánszky Norbert a vlv-nek

- Szervusz Hosi! Elérkezett ez a nap is. Újra válogatott edzés után beszélünk. Nagyon régen volt, hogy ilyen történt. Elmondtad már, nyilatkoztál, hogy hogyan született ez a döntés, mégis arra lennék kíváncsi, hogy a fejedben volt-e az az elmúlt két évben, hogy te még visszatérsz vagy leszámoltál már vele. 

-  Nem. Nem mondhatom azt se, hogy leszámoltam, de nem is gondoltam rá azért minden nap. Természetesen nyomon követtem a fiúkat, hogy hogy játszanak, milyen eredményeket érnek el. Meg tisztában voltam mindennel, de inkább a saját dolgomra koncentráltam, a klub életre. 

- Túl vagytok itt az első edzéseken. Összetartás van, együtt voltatok. Milyen érzésed van? Mennyire más a légkör? Vagy ugyanazok a szituációk vannak, mint régen?

- Szituációk vannak ugyanolyanok, mert azért bőven van itt játékos, akivel elég hosszú időt töltöttünk el a válogatottban. Úgyhogy bizonyos mozdulatok megmaradtak, bizonyos szituációk szintén maradtak. Ez egy más légkör, több fiatal játékos van, most igazából sok játékos is van ezen a keretedzésen, úgyhogy nagy következtetést még azért nem lehet levonni, majd ahogy haladunk előre, meglátjuk.

- Óhatatlanul meg kell kérdezni, hogy mi motivált téged? Mindent megnyertél, lényegében. Talán az, hogy itthon van az Eb? Vagy mi inspirál, mi az, ami izgalmat okoz, feszültséget benned, hogyha arra gondolsz, hogy milyen megméretettések jönnek?

- A helyzet az, hogy feszültséget még egy közepesen gyenge bajnoki meccs is okoz nálam, úgyhogy azt gondolom, ameddig érzem ezt meccs előtt, addig nagy probléma nem lehet a motivációval. De egyébként Európa-bajnokságot például még nem nyertem soha, főleg itthon nem, ez egy nagy motiváció, majd meglátjuk.

- Hogy fogadtak téged itt a fiatalok? Biztos vannak olyanok, akikkel még soha nem játszottál egy csapatban. Érzed a respektet?

- Igazából két órája vagyunk együtt, úgyhogy nem tudom. :-) Köszöntünk egymásnak, találkoztunk a hotelban és lejöttünk edzeni, úgyhogy nagyon még nem találkoztunk, majd később. Van egy két játékos, akivel nem alakult ki kommunikáció még soha. Valószínűleg majd eljön ennek is az ideje.

- Összességében, még egyszer ugyanarra térnék vissza. Ez most neked egy vadonatúj  helyzet vagy "visszaszokás" a régi megszokottba?

- Vadonatújnak nem mondanám, viszont mindenképpen egy más közeg most ez, de azért nem vagyok teljesen zöldfülű. :-)

- Hosi jó munkát kívánok és találkozunk a  meccseken!

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Nagy Ádám a vlv-nek


- Szervusz, Ádi, köszöntelek a VLV kamerája előtt! Bár a háttérben a Bajnokok Ligája logója van, az majd csak később lesz neked valamivel - de reméljük, minél előbb... Itt most a válogatott tartott edzést és te is benne vagy a keretben. Arra kérlek, mondd el, hogy érezted magad, milyen volt az első foglalkozásotok?

- Szia, üdvözlök mindenkit! Nagyon jó hangulatban telt az első edzésünk. Az elejétől kezdve: ahogy beköltöztünk a hotelbe, volt egy testösszetétel-mérés, utána volt egy megbeszélés, egy bemelegítés, nyújtás, illetve gyakoroltunk. Úgy érzem, hogy máris hasznos volt. Meglátjuk, hogy mi lesz még holnap, illetve holnapután. 

- Azt kell, hogy mondjam, elég jó formában vagy mostanában, a csapatodban nagyon megy a játék, gyönyörű gólokat lősz. Hogy érzed, a teljesítményed milyen?

- Köszönöm szépen! Igen, örülök neki, hogy jó a teljesítményem, de azért nyilván vannak még hibák, amik utólag a videózásnál kiderülnek. Mindig van mit dolgozni.

- Ez egy olyan keret, amiről azt mondta Tomi, hogy lényegében ez készül majd az Európa-bajnokságra, ez fog szűkülni. Mik a reményeid, hogy érzed, helyed lesz már a budapesti Eb-csapatban?

- Ezt nem tudom megmondani, addig még elég sok idő van, nyilván a kapitány úrnak bizonyítanom kell. Én megteszek mindent, ahogy eddig is, aztán majd kiderül, mi sikerül.

- Sok sikert, Ádi!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


vlv-képek


A Világliga-selejtezők menetrendje:

1. játéknap (november 12., kedd)


A csoport: Görögország-Olaszország (szabadnapos: Georgia-Grúzia)
B csoport: Magyarország-Oroszország (szabadnapos: Franciaország) 
C csoport: Hollandia-Szerbia (szabadnapos: Horvátország)
D csoport: Montenegró-Ukrajna (szabadnapos: Spanyolország)

2. játéknap (december 17., kedd)

A csoport: Olaszország-Georgia (Grúzia) (szabadnapos: Görögország)
B csoport: Oroszország-Franciaország (szabadnapos: Magyarország)
C csoport: Szerbia-Horvátország (szabadnapos: Hollandia)
D csoport: Ukrajna-Spanyolország (szabadnapos: Montenegró)

3. játéknap, 2020. február 11., kedd)

A csoport: Georgia (Grúzia)-Görögország (szabadnapos: Olaszország)
B csoport: Franciaország-Magyarország (szabadnapos: Oroszország)
C csoport: Horvátország-Hollandia (szabadnapos: Szerbia)
D csoport: Spanyolország-Montenegró (szabadnapos: Ukrajna)

Negyeddöntők, 2020. március 17., kedd

A1-B2
B1-A2
C1-D2
D1-C2

A csoportgyőztesek tehát csoportmásodikkal találkoznak és e párharcok győztesei jutnak be a június 23-28-i  VL-szuperdöntőbe, amelynek helyszíne még nem ismert. (A mezőny másik felének, az Európán kívüli kontinenseket képviselő négy csapatnak a kiléte az USA-ban, április 28. és május 3. között sorra kerülő interkontinentális selejtezőtornán derül ki.)