FACEBOOK

Elkészült a Világliga-menetrend - a legkönnyebb csoportban vagyunk

Elkészült a Világliga-menetrend - a legkönnyebb csoportban vagyunk
hozzászólás, 2019.09.30.

Megszületett a Világliga 2019-20-as szezonjának menetrendje, kialakították a csoportokat. A magyar válogatott mellé Oroszország és Franciaország került az új, kissé furcsa lebonyolítási rendszerű sorozatban. Ez a legkönnyebb csoport, de a Szuperdöntőbe kerüléshez a második fázisban vagy a görög vagy az olasz csapatot is le kell győzni. Märcz Tamás reagálása a vlv-nek:


Ebben a szezonban nem lesz Európa Kupa - mint emlékezetes, legutóbb úgy bonyolították le a Világliga kvalifikációs selejtezőit, hogy a csoportkörből továbbjutók egy nagy tornán küzdöttek meg az Európa Kupa trófeáért, amit végül Magyarország nyert meg, legyőzve a házigazda horvátokat. (Címlapképünk itt készült a stábtagok győzedelmes szelfijéről.) Annak a tornának az első négy helyezettje jutott ki a Világliga belgrádi szuperdöntőjébe.

Most annyira zsúfolt a nemzetközi versenynaptár, hogy a kvalifikációs folyamatot jelentősen le kellett rövidíteni. 

A tornán 12 csapat vesz részt, nevezett a tavalyi Világligát kihagyó Görögország is, a számottevő európai válogatottak közül csak Németország (és talán Románia) hiányzik a mezőnyből. 

A részvevőket négy csoportba osztották.

A csoport

Görögország
Olaszország
Georgia (Grúzia)

B csoport

Magyarország

Oroszország
Franciaország

C csoport

Hollandia
Szerbia
Horvátország

D csoport

Montenegró
Ukrajna
Spanyolország

Mivel csak két játéknap lesz, a szokásostól eltérően csoporton belül sem lesznek oda-visszavágók, csak egyszer találkoznak egymással az ellenfelek.

A további út is ismert: csoportgyőztesek csoportmásodikkal találkoznak és e párharcok győztesei jutnak be a június 23-28-i  VL-szuperdöntőbe, amelynek helyszíne még nem ismert. (A mezőny másik felének, az Európán kívüli kontinenseket képviselő négy csapatnak a kiléte az USA-ban, április 28. és május 3. között sorra kerülő interkontinentális selejtezőtornán derül ki.)

A selejtezők második fázisa "irányított", az A és a B, valamint a C és a D csoport "van összekötve", tehát remélt csoportgyőzelmünk esetén az A csoport második helyezettjével, minden bizonnyal Görögországgal vagy Olaszországgal küzdünk majd meg egyetlen ki-ki meccsen a szuperdöntőbe jutásért. (A meccsnek a csoportelső adhat otthont!)

A selejtezők menetrendje:

1. játéknap (november 12., kedd)


A csoport: Görögország-Olaszország (szabadnapos: Georgia-Grúzia)
B csoport: Magyarország-Oroszország (szabadnapos: Franciaország) 
C csoport: Hollandia-Szerbia (szabadnapos: Horvátország)
D csoport: Montenegró-Ukrajna (szabadnapos: Spanyolország)

2. játéknap (december 17., kedd)

A csoport: Olaszország-Georgia (Grúzia) (szabadnapos: Görögország)
B csoport: Oroszország-Franciaország (szabadnapos: Magyarország)
C csoport: Szerbia-Horvátország (szabadnapos: Hollandia)
D csoport: Ukrajna-Spanyolország (szabadnapos: Montenegró)

3. játéknap, 2020. február 11., kedd)

A csoport: Georgia (Grúzia)-Görögország (szabadnapos: Olaszország)
B csoport: Franciaország-Magyarország (szabadnapos: Oroszország)
C csoport: Horvátország-Hollandia (szabadnapos: Szerbia)
D csoport: Spanyolország-Montenegró (szabadnapos: Ukrajna)

Negyeddöntők, 2020. március 17., kedd

A1-B2
B1-A2
C1-D2
D1-C2

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Lesz egy nagyon jó mérkőzésünk itthon, aminek örülök. Az orosz válogatott szépen fokozatosan erősödik, jó, hogy itthon játszhatunk velük, az a meccs lényegében a csoport első helyéről dönt majd - s ezzel nem becsülöm le a franciák erejét. Ez lesz az egyetlen idei Világliga-mérkőzésünk, amit kellően komolyan veszünk majd és a legjobb csapatunkkal szállunk majd vízbe (a helyszínről még folynak az egyeztetések.)

Kifejezetten kedvező számunkra, hogy a december 17-i VL-fordulóban leszünk szabadnaposak. A klubszezon fontos időszaka ez, így nem lesz extra terhelésük (fárasztó utazással) a legjobb játékosoknak, s nyugodt körülmények között, magunkban készülhetünk.

- Nyilván mindenhol a győzelem a cél, ahol elindulunk, de azért talán jogos kérdés, hogy a Világliga szuperdöntője beilleszthető-e az olimpiai felkészülésbe, egyáltalán "jó-e", ha oda kijutunk?

- A Világliga szuperdöntőjének időpontja most kedvezőbb, a torna nem követi olyan hamar a BL final eightet, mint idén, ezért az olimpiai felkészülés programjába is jól beilleszthető lenne a részvételünk, amit természetesen célul is tűzünk ki. Utána még egy kis pihenőt is kaphatnának a játékosok, mielőtt elkezdjük a közvetlen olimpiai felkészülést. Ez kicsit lazább, kényelmeseb, mint amit az elmúlt években átéltünk, amikor nagyon nehéz volt úgy sakkozni, hogy az év legfontosabb versenye előtt még a VL utolsó fázisában is helytálljunk.  Egyébként nem tudjuk még, hogy mekkora létszámmal lehet részt venni a tornán, amely, ugye, nagyon közel van a 11 játékossal tervezett olimpiai versenyhez. Remélem, hogy itt még nem 11 játékossal lehet csak számolni, mert hat nap alatt hat meccset játszani még 13 vízilabdázóval sem könnyű...

- Mikor kezditek meg a munkát?

- Október 10-11-12-én négy edzésen találkozik egy bővebb, várhatóan 18-19 tagú keret. Ide mindenkit szeretnék meghívni, akivel a januári Európa-bajnokság felkészülési időszakában számítok. Novemberben az oroszokat fogadjuk, illetve rendelkezésre áll még egy kétnapos időszak, amikor összetartást szervezhetünk. Ezután már csak december 16-án, az Eb-felkészülés megkezdésekor fogunk találkozni.